Nova Scotia

Swipe

Aan St. Georges Bay

Langs de noordkust van het vasteland van de Canadese provincie Nova Scotia zijn onder meer de baaien St. Georges Bay, Pictou Harbour en Tatamagouche Bay en de zeestraat Northumberland Strait. Het is in dit gebied flink heuvelachtig, maar er zijn ook tal van moerassen en wetlands. Het zeewater langs de kusten wordt tot het warmste van Noord-Amerika gerekend, althans zo noordelijk op de wereldbol. Er is veel visserij, vooral op zeekreeft en tonijn. De geboorteplaats van Nieuw-Schotland/Nova Scotia is hier te vinden, maar er zijn ook Acadische overblijfselen. Op deze pagina het eerste deel daarvan, over de streek aan St. Georges Bay.

Pomquet

Pomquet Provincial Park

Een typisch Acadisch dorp aan de kust van St. Georges Bay is Pomquet. De eerste kolonisten vestigden zich hier in 1774 en mogelijk nog eerder: Fransen uit St. Malo. In de buurt is het Pomquet Provincial Park met een circa drie kilometer lang strand en duinen die hier naar verluidt al duizend jaar heen en weer wandelen. Er nestelen onder andere plevieren en dat is een zwaar bedreigde vogelsoort. Wandelroutes met plankiers voeren door het park. De ingang tot dit van half mei tot half oktober toegankelijke park is aan Southside Harbour Road.

Chez Deslauriers

In het Pomquet Provincial Park staat bij Monks Head het Deslauriers House, Chez Deslauriers. Dat is een historisch monument uit de Acadische tijd waarin een restaurant, een kunst- en handvaardigheidsgalerie en een informatiecentrum zitten. In dat laatste zijn displays over historie en natuur van het park. Het huis kijkt uit op het strand en is open in juli en augustus.

Antigonish

Highland Games

Naar eigen zeggen het grootste Highland Games-festijn buiten Schotland wordt ieder jaar half juli in Antigonish gehouden. Dat vindt hier al sinds 1863 plaats en omvat onder meer kampioenschappen Schotse dansen, zwaargewichtwedstrijden, doedelzak- en drumcompetities, een parade en ceilidhs (uitgesproken als kee-lies) waar doedelzakspelers, vioolspelers, gitaristen en lepeltrommelaars er een gezellige avond van maken. De meeste activiteiten vinden plaats op het Columbus Field aan Main Street. Het programma duurt drie dagen maar wordt voorafgegaan door een week lang voorcompetities.

Antigonish Heritage Museum

De Schotse afkomst is ook terug te vinden in het Antigonish Heritage Museum. Dat zit in een voormalig spoorwegstation uit 1908 aan 20 East Main Street. Er zijn exposities te bekijken over de geschiedenis van stad en cultuur. Daarbij zijn tal van huishoudelijke gebruiksvoorwerpen en Schotse gestikte dekens, foto’s en krantenknipsels.

St. Ninian’s Cathedral

Een ander belangrijk historisch bouwwerk is St. Ninian’s Cathedral aan 120 St. Ninian Street. Deze kerk dateert uit 1874 en nam in 1886 de functie van kathedraal over van Arichat op Cape Breton Island toen de bisschopszetel naar hier werd verplaatst (zie ook de pagina over Isle Madame in Cape Breton). Er zijn veel muurschilderingen aangebracht. Patroonheilige St. Ninian was waarschijnlijk een bisschop die in de vijfde eeuw betrokken was bij de stichting van de katholieke kerk in Schotland.

Antigonish Harbour

Antigonish ligt aan Antigonish Harbour, een arm van St. Georges Bay. Daar omheen zijn heuvels, wouden, boerderijen en moerasachtig gebied. Er lopen enkele wandelroutes doorheen en er zijn minstens vijftien nestelende paren Amerikaanse zeearenden gesignaleerd. Vanaf de monding van de zeearm, aan Route 337 richting Morristown, worden tussen begin juni en eind augustus kano-excursies gemaakt naar die flora en fauna.

Cape George

Cape George Point

Bij de overgang van St. Georges Bay naar Northumberland Strait ligt aan de Antigonish-kant Cape George Point. Hier staat boven op de tot driehonderd meter hoge kliffen van de Antigonish Highlands de Cape George-vuurtoren, net ten noorden van Ballantynes Cove aan Route 337. De weg daar naar toe, soms mini-Cabot Trail genoemd, voert langs de kust van St. Georges Bay en komt door schilderachtige vissersdorpjes. De vuurtoren is tussen begin mei en eind november te beklimmen. Bij helder weer biedt Cape George uitzicht op Cape Breton Island in het oosten en Prince Edward Island in het noorden. Op enkele panelen is wat informatie over de toren te vinden.

Ballantynes Cove

Bluefin Tuna Interpretation Centre

Een van de oude lenzen van de vuurtoren van Cape George Point is te zien in het Bluefin Tuna Interpretation Centre bij het haventje van Ballantynes Cove. De meeste displays hier gaan echter over de visserij op tonijn. Er is onder andere een model van deze onverwacht grote vis op ware grootte. Open van half juni tot half september.

10 prachtige bestemmingen in Aan St. Georges Bay en Oost-Canada