Nova Scotia

Swipe

Aan St. Marys Bay

Tussen de landtong Digby Neck en het vasteland in het westen van de Canadese provincie Nova Scotia ligt St. Marys Bay. Het is een 'vinger' van de Atlantische Oceaan en aan de kust zijn veel Acadische gemeenschappen. Het wordt daarom de Acadian Shore genoemd, de Acadische oever, en er wordt voornamelijk Frans gesproken. De baai wordt dus veelal Baie Ste.-Marie genoemd. Het is er vooral op de zee gericht. Er zijn vele mogelijkheden om bootexcursies te maken om te gaan kijken naar walvissen, dolfijnen en andere zeedieren.

Meteghan

Vanaf Digby langs de oever van de Baie Ste.-Marie westwaarts kom je in Meteghan. Dat is een druk vissersplaatsje. Vooral sint-jakobsschelpen worden hier aan land gebracht, maar bovendien haring, kabeljauw en kreeft. Met de overal teruglopende visindustrie wordt door de vissers ook hier naar nieuwe inkomstenbronnen gezocht. Men is zich onder andere ook gaan bezighouden met zeeëgels en zeekomkommers.

Moulin Bangor Sawmill Museum

Bij Meteghan staat de Bangor-houtmolen. Tegenwoordig is dat een museum waar is te zien hoe vroeger met behulp van waterkracht bomen tot planken werden verzaagd. De molen dateert uit de negentiende eeuw en is gerestaureerd. Naar eigen zeggen is het een van de laatste nog functionerende waterhoutmolens in Noord-Amerika. Het Moulin Bangor Sawmill Museum is te vinden aan 728 Maza Road en is open van begin juli tot eind augustus.

Smugglers Cove

Aan de zuidkant van Meteghan is het provinciale park Smugglers Cove. Dat ligt boven op kliffen en kijkt uit op een baai. In de tijd dat de verkoop van alcoholische dranken verboden was, begin twintigste eeuw, werd deze inham gebruikt voor de smokkel van sterke drank. De aanwezigheid van een tamelijk verborgen grot waarin de flessen en tonnen konden worden opgeslagen, maakte deze locatie daar ideaal voor. Er zijn enkele uitkijkplaatsen en je kunt via een houten trap naar beneden. Panelen geven informatie.

Vanaf Meteghan naar het eind van de Acadische oever bij Salmon River niet ver van Yarmouth in het zuiden van Nova Scotia zijn tal van kleine dorpen en uitkijkplaatsen op de Atlantische Oceaan. Wandelroutes leiden naar de oevers en stranden. De Bay of Fundy is hier inmiddels uit het zicht, walvissen echter niet.

10 prachtige bestemmingen in Aan St. Marys Bay en Oost-Canada