Nova Scotia

Swipe

Aan Tatamagouche Bay

Op deze pagina bezienswaardigheden rond de Tatamagouche Bay in het noordwesten van de Canadese provincie Nova Scotia. Deze baai ligt aan de Northumberland Strait, de zeeweg tussen Nova Scotia en de Canadese provincie Prince Edward Island.

Brule

Fossil Centre

In het voormalige schooltje van Brule aan 3971 Highway 6 is het Brule Fossil Centre gevestigd. Dat bestaat pas sinds 2002 en is het gevolg van de ontdekking in 1994 van bijna driehonderd miljoen jaar oude versteende pootafdrukken en een versteend bos vlakbij aan de kust. Het gaat om amfibieën en reptielen die ouder zijn dan de dinosaurussen. Brule heeft zich hiermee prominent op de fossielenkaart van de wereld gezet. De versteende afdrukken van bomen, bladeren en takken zijn op de plaats waar deze ooit echt gegroeid hebben en dat wordt iets bijzonders genoemd. In het centrum zijn beelden te zien van de dieren die de sporen naar alle waarschijnlijkheid hebben achtergelaten en afbeeldingen van de bomen. Het is open van begin juni tot eind september.

Rushton’s Beach Provincial Park

Bij Brule is ook het Rushton’s Beach Provincial Park. Bij eb komen hier zandbanken vrij die veel vogels trekken. Datzelfde geldt voor een aantal zoutwatermoerassen. Daar lopen wandelroutes met plankiers doorheen en er is een observatieplatform dat goed zicht biedt op al die natuur. De toegang is aan Highway 6 ten westen van het dorp. Open van half mei tot half oktober.

Earltown

Sugar Moon Farm

Bij het dorp Earltown staat aan Alex MacDonald Road de Sugar Moon Farm. Daar wordt maple syrup of ahornsiroop geproduceerd. Gedurende het oogstseizoen (meestal tweede helft maart tot half of eind april, door de inheemse bevolking ‘sugar moon’ genoemd) is hier te zien hoe het sap uit de bomen wordt gehaald en wordt verwerkt tot siroop. De rest van het jaar kan gekeken worden naar het maken van allerlei maple syrup-producten. Er zijn displays over de afkomst en ontwikkeling van deze siroop en door de esdoornwouden zijn wandelroutes uitgezet. Open in juli en augustus iedere dag, daarna alleen in de weekends.

Balmoral Mills

Grist Mill Museum

Een uit 1874 daterende, door waterkracht aangedreven korenmolen is te bekijken in het diepe dal van de Matheson Brook bij Balmoral Mills. Deze is hier gebouwd door Alexander McKay en nu is het een museum. De molen werkt echter nog altijd voor demonstraties. De te malen haver wordt eerst op een speciale manier op de bodem van een oven gedroogd. Ook tarwe en boekweit worden verwerkt. Dit Balmoral Grist Mill Museum is geopend van begin juni tot half oktober. De toegang is aan 660 Matheson Brook Road. Rond de molen zijn wouden met een wandelroute.

Tatamagouche

Aan het zuidelijkste puntje van de Tatamagouche Bay ligt het dorp Tatamagouche. Het gebied hier omheen is een populaire vakantiebestemming en daar zijn veel winkels en restaurants dan ook op gericht. Het was ooit een Acadische regio, maar na de deportatie (zie de pagina over het koloniale tijdperk van Canada) zijn daarvan alleen wat dijken en Franse plaatsnamen overgebleven. Schotse kolonisten namen de plekken van de Acadiërs in.

Sunrise Trail Museum

Aan 216 Main Street is het Sunrise Trail Museum waar over Tatamagouche exposities zijn te zien. Vooral de historie staat daarbij centraal. Het museum is open van half juni tot begin september.

Creamery Square Museum

Meer historie over de inwoners en de regio van Tatamagouche is te vinden in het Creamery Square Museum aan 39 Creamery Road. Dat zit in een voormalige zuivelfabriek waar tussen 1925 en 1992 vooral boter werd geproduceerd. Nu zitten er de North Shore Archives en de Giantess Anna Swan Exhibit in. De eerste heeft displays over de plaatselijke geschiedenis en de Acadiërs, met vooral veel foto’s en krantenknipsels. De tweede is een expositie over het leven van de reus Anna Swan en haar reuzenechtgenoot Martin Bates. Beiden waren meer dan 2,40 meter lang. Anna was in 1846 vlak bij Tatamagouche geboren en trok toen ze 17 was naar New York om zich aan te sluiten bij het rariteitenmuseum en -circus van P.T. Barnum. Ze werd de grootste vrouw van de wereld genoemd. Tijdens een tournee door de VS ontmoette ze Martin ‘de Kentucky Reus’ van Buren Bates. De Creamery is open van begin juni tot begin september (het archief niet op zondagen).

Malagash

Salt Miners’ Museum

Aan 1926 North Shore Road in Malagash is het Salt Miners’ Museum. Hier is wat te zien over de eerste zoutmijn van Canada. Die was in de eerste helft van de twintigste eeuw hier in de buurt operationeel. Ook zijn er displays over de historie van dit dorp en over de lokale activiteiten op het gebied van visserij en landbouw. Open van half juni tot half september (niet op maandagen).

10 prachtige bestemmingen in Aan Tatamagouche Bay en Oost-Canada