Nova Scotia

Swipe

Acadisch zuidwest

Ten zuiden van Yarmouth in de Canadese provincie Nova Scotia is een Acadische streek met Frans als hoofdtaal, hoewel iedereen ook Engels spreekt. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in die regio.

Lower Wedgeport

Bijna aan het zuidelijke eind van Route 334 ligt het dorp Lower Wedgeport. Daarvan wordt gezegd dat het tussen circa 1930 en 1970 ’s? werelds hoofdstad was op het gebied van de sportvisserij op tonijn.

Sport Tuna Fishing Museum

Onder meer vond in Lower Wedgeport de jaarlijkse International Tuna Cup Match plaats. Die werd na 1958 echter naar St. Marys Bay bij Digby verplaatst omdat er bij Wedgeport niet genoeg tonijn meer in de zee zat. In het Sport Tuna Fishing Museum aan de Tuna Wharf zijn hierover herinneringen te zien. Ook zijn er displays over de vangst van tonijn en andere vissoorten, de historie van deze regio, vishengels en ander gerei en foto’s. Open van half juni tot half september.

Tusket Islands

Naast het museum is een aanlegsteiger waarvandaan rondvaarten worden gemaakt naar de Tusket Islands. Die liggen ten zuiden en oosten van het schiereiland waarop Lower Wedgeport ligt. Op een aantal daarvan hebben vissers schuilhutten, werkplaatsen en kotten. Andere eilanden zijn voor de vogels en zeehonden. De tochten worden met een boot gemaakt die buiten het zomerseizoen wordt gebruikt voor het vangen van zeekreeften. Ook zijn er diepzeevisexcursies.

Tusket

Beweerd wordt dat Vikingen zo rond de jaren 950 tot 1000 in deze regio aan land zijn geweest (zie ook de pagina over Yarmouth). Ten oosten van Tusket zijn fundamenten gevonden van huizen die mogelijk Noors en minstens duizend jaar oud zouden kunnen zijn. Deze worden als bewijs voor het Noormannen-bezoek aangevoerd.

Argyle Township Court House

In Tusket zelf staat naar eigen zeggen Canada’s oudste overgebleven rechtbank. Dat is Argyle Township Court House & Goal aan 8168 Highway 3. Het gebouw dateert uit 1805 en is nu een museum. Tot 1945 werd er rechtgesproken. Daarna is het tot 1976 gemeentehuis geweest en sinds 1981 is het een museum. Op de begane grond zijn gevangeniscellen en op de bovenverdieping zijn de rechtszaal en raadkamers. Er zijn enkele displays over rechtssystemen in de negentiende eeuw. Open dagelijks in juli en augustus en daarna op werkdagen en zaterdagmiddag.

West Pubnico

Village Historique Acadien

Herinneringen aan de Acadische afkomst van deze streek zijn te vinden in Le Village Historique Acadien de la Nouvelle-Écosse aan 91 Old Church Road in West Pubnico. Dat is een openluchtmuseum van een Acadisch dorpje tussen half 17e en eind 19e eeuw. Er zijn huizen, werkplaatsen, een viswinkel en voorbeelden van het omgaan met de natuur zoals de Acadiërs dat deden. Vanaf diverse plaatsen is er een mooi uitzicht op de Pubnico Harbour, een zeearm van de Atlantische Oceaan. Geopend van begin juni tot half oktober.

Musée Acadien

In het Musée Acadien et Archives aan 898 Highway 335 is onder andere een verzameling van meer dan driehonderd historische fotocamera’s te zien. Ook zijn er collecties van rooms-katholieke attributen, muziekinstrumenten en -apparaten, speelgoed, visserij, het Acadische boerenleven, het onderwijs en de oorspronkelijke bevolking. Bovendien zijn er ‘lobster plugs’ tentoongesteld. Dat zijn kleine stukjes hout met een punt die werden gebruikt om de grote scharen van zeekreeften dicht te houden. Tussen 1900 en 1985 werden in West Pubnico miljoenen van deze ‘kreeftenpennen’ gemaakt en het dorp werd daarom wel de lobster-plug-hoofdstad van de wereld genoemd. De trots van het museum zijn delen van een origineel sluisje (aboiteau) uit een Acadische dijk. Die zijn in de jaren negentig van de 20e eeuw in de buurt gevonden en daarna geconserveerd. Open van half mei tot half september.

10 prachtige bestemmingen in Acadisch zuidwest en Oost-Canada