Nova Scotia

Swipe

Annapolis Valley Oost

Historisch gezien is de Annapolis Valley in het westen het oudste deel van de Canadese provincie Nova Scotia. Gerekend naar Europese, koloniale maatstaven dan, want de inheemse Mi’kmaq-mensen waren hier al veel langer. Canada’s oudste nederzetting is hier ook, en er zijn flinke wouden en tal van meren en rivieren waar kan worden gevist en gekanood.

De Annapolis Valley loopt ruwweg van Kentville in het oosten tot Digby in het westen en omzoomt circa 160 kilometer lang de Annapolis River. Aan noord- en zuidzijde zijn de North Mountains en de South Mountains. Het is een zeer vruchtbaar gebied met tegenwoordig vooral appelboomgaarden en hier en daar wijnbouw. Vroeger was er ook graanteelt en daar herinnert de bijnaam van Canada’s eerste graanschuur aan. In het oostelijke deel doen de getijden van de Bay of Fundy zich nog gelden. Door het hele gebied verspreid zijn tal van campings, ook langs de kust van de Bay of Fundy en in natuurgebieden. Op deze pagina de bezienswaardigheden in het oostelijke deel van het dal. Het westelijke deel komt op de pagina 'Annapolis Valley West' aan de orde.

Kentville

De grootste stad van de Annapolis Valley is Kentville. Er is een flink centrum met veel winkels, pubs en kunstgalerieën, historische woonhuizen en dito bedrijfspanden. In juni krijgen de straten extra kleur van talloze rododendrons en in oktober van pompoenen.

Kings County Museum

Over de historie van deze stad is van alles te zien in het Kings County Museum in een voormalig gerechtsgebouw aan 37 Cornwallis Street. Vooral de maatschappelijke en natuurlijke ontwikkelingen komen aan de orde in exposities over de Acadiërs, een Victoriaanse woonkamer en een rechtszaal. Ook is er een tentoonstelling over de plantagebezitters die eind jaren vijftig van de achttiende eeuw vanuit New England (VS) naar deze regio kwamen. Dit museum is alleen op werkdagen open, in juli en augustus ook op zaterdag.

Agricultural Centre and Blair House

In het Kentville Agricultural Centre and Blair House Museum zijn exposities over de fruitteelt in Nova Scotia, het fruit-proefstation dat elders op dit terrein is gevestigd, en de historie van de appelteelt in deze streken. Het huis is eigendom van de Nova Scotia Fruit Growers’ Association en bood tot 1980 huisvesting voor de directeur van het fruit-onderzoekcentrum. Dr. William Blair was de eerste directeur. De entree is aan Main Street, bij de oostelijke ingang van de stad. Het museum is open van begin juni tot eind september, echter alleen op werkdagen.

Apple Blossom Festival

Ieder jaar aan het eind van mei is Kentville het centrum van het Apple Blossom Festival. Dan wordt gevierd dat de appelbomen in bloei komen. Tal van evenementen vinden plaats in de hele Annapolis Valley, inclusief handvaardigheidsmarkten, concerten, wedstrijden, kermissen en bijzondere tentoonstellingen. Uiteraard is er ook een Miss Apple Blossom, Queen Annapolisa.

Berwick

Nova Scotia’s appelhoofdstad is echter niet Kentville maar Berwick, iets verder naar het westen. Dit dorp ligt ongeveer in het midden van de Annapolis Valley en wordt omgeven door honderden hectare appelboomgaarden, zowel op de bodem van de vallei als tegen de hellingen van de omringende heuvels.

Apple Capital Museum

In het Apple Capital Museum in het Margeson-gebouw aan 173 Commercial Street zijn exposities te zien over de historie en ontwikkeling van de appelteelt in de Annapolis-vallei en van de appelindustrie van Nova Scotia. Hetzelfde pand huisvest ook het plaatselijke toeristenbureau. Beide zijn van juni tot begin september open.

Greenwood

Military Aviation Museum

Grenzend aan het dorp Greenwood ligt de luchtmachtbasis 14 Wing Greenwood. Deze is de grootste van Atlantisch Canada en vervulde een belangrijk rol bij de aanvoer van troepen en materieel naar Europa tijdens de Tweede Wereldoorlog. Hierover zijn in het Military Aviation Museum exposities te zien. Het is te vinden aan Central Avenue en is van begin juni tot eind augustus iedere dag geopend, daarna niet op zondag en maandag.

10 prachtige bestemmingen in Annapolis Valley Oost en Oost-Canada