Nova Scotia

Swipe

Atlantische zuidkust

Op deze pagina de meest interessante bezienswaardigheden aan de zuidkust van de Canadese provincie Nova Scotia. Het gaat om het deel aan de Atlantische Oceaan voorbij de zuidelijkste punt Cape Sable in oostelijke richting naar Lockeport.

Birchtown

Black Loyalist Heritage Site

Ter ere van meer dan 3500 zwarte Amerikaanse slaven die rond 1782 uit de VS vluchtten en naar Nova Scotia kwamen, is in Birchtown aan 104 Birchtown Road de Black Loyalist Heritage Site opgezet. Driekwart van die slaven was in dit plaatsje terechtgekomen. Dit centrum herbergt hierover exposities. Er is een tuin bij waarin gewassen worden geteeld die herinneren aan de slavenplantages in de VS, zoals katoen, tabak, rijst, suikerriet en koffie. Open van begin juni tot begin september. Een wandelroute door de tuin en de omgeving van het centrum gaat langs informatiepanelen en enkele monumenten en is het hele jaar toegankelijk.

Ohio

Tobeatic Wildlife Area

Vanaf Highway 3 gaat Highway 203 noordwaarts naar Lower Ohio, Middle Ohio en Upper Ohio. Deze gehuchten liggen in een gebied dat tot de meest ongerepte wildernissen van Nova Scotia wordt gerekend. De weg komt uit bij het natuurreservaat Tobeatic Wildlife Management Area. Dit meer dan duizend vierkante kilometer grote, tamelijk ontoegankelijke gebied loopt tot aan Kejimkujik National Park. Er huizen onder meer zwarte beren, lynxen, schildpadden, marters, otters en elanden die naar verluidt nooit met andere soortgenoten in contact zijn geweest. De weg loopt langs de Roseway River en er zijn enkele mogelijkheden om kano’s te huren of met een één- of meerdaagse kano-excursie mee te gaan. In het reservaat zijn locaties waar mica en porseleinaarde uit de bodem worden gehaald.

Shelburne

Scarlet Letter

Er worden nogal eens delen van speelfilms opgenomen in de dorpen langs de zuidkust van Nova Scotia. Shelburne gaat daar ook prat op. Op de plaatsnaamborden aan de toegangswegen wordt naar één zo’n film zelfs expliciet gewezen: Home of the Scarlet Letter. Dat betreft een Disney-film uit 1995 naar een roman van Nathaniel Hawthorne en met onder andere Demi Moore en Robert Duvall in de hoofdrollen. Shelburne kon voor deze film doorgaan voor een New England-stadje uit circa 1660 dankzij een reeks historische panden aan Dock Street. Decorschilders en -timmerlieden brachten die in passende kleuren en aankleding en dat heeft men zo laten zitten. Zelfs een decorgalg is blijven staan. Nu is het een aardige straat aan de haven van het plaatsje.

County Museum

In het Shelburne County Museum zijn exposities te zien over de afkomst van die historische en filmgenieke huizen: ze zijn gebouwd door in 1783 hier naar toe gekomen vluchtende loyalisten uit de VS. Het museum zit in een van hun uit 1787 daterende woningen aan 8 Maiden Lane en dat is aan het historische Waterfront, op de hoek van Dock Street. De oorspronkelijke bewoners komen er eveneens aan bod evenals de gevluchte negerslaven uit de VS en de kolonisten uit Wales die na de loyalisten arriveerden. Bovendien is er aandacht voor de scheepsbouw die hier in de achttiende eeuw een belangrijke bedrijfstak was naast visserij, bosbouw en walvisvangst, en staat er een brandbluspomp die naar eigen zeggen de oudste van Noord-Amerika is. Open dagelijks van begin juni tot half oktober, daarna alleen op werkdagen.

Ross-Thomson House

Bij de Amerikaanse loyalisten zaten niet alleen vissers en scheepsbouwers. De gebroeders George en Robert Ross bijvoorbeeld waren kooplieden. Zij startten in 1785 aan 9 Charlotte Lane een bedrijf waarin ze handelden in onder andere hout, vis, zout, tabak, stroop en gedroogde voedingswaren. Hun nazaten hebben dat tot circa 1885 voortgezet. Nu is het een historisch monument en zit er het Ross-Thomson House & Store Museum in met een winkel en een woongedeelte, beide ingericht naar de tijd van de Ross-broers. Volgens eigen zeggen is dit de oudste gerestaureerde winkel van Noord-Amerika. Op de bovenverdieping is een expositie over stadswachten en militaire attributen uit begin negentiende eeuw. Het complex staat bij het Shelburne County Museum en is open van begin juni tot half oktober.

Islands Provincial Park

Tegenover het Waterfront aan de andere kant van de haven ligt The Islands Provincial Park. Hier loopt een wandelroute langs plekken waar iets is te zien van de 350 miljoen jaar oude granieten ondergrond en een steengroeve waar kinderkopjes werden uitgehakt voor export naar Europa. Toegankelijk van half mei tot begin september.

Lockeport

Little School Museum

In het uit 1845 daterende Little School Museum aan 29 Locke Street in Lockeport zijn exposities te zien over de lokale historie en het leven in deze kleine gemeenschap. Ook is een klaslokaal nagebouwd en is er aparte aandacht voor de activiteiten van de dorpelingen op zee. Verder komt er de IJslandse gemeenschap aan de orde. Van 1875 tot 1882 hebben hier negen families uit IJsland gewoond. Acht daarvan trokken verder Noord-Amerika in, eentje is gebleven. Hun huizen stonden net ten westen van Lockeport. Het museum is open van begin juli tot begin september.

Crescent Beach

Lockeport ligt op een eiland dat met een dam met het vasteland is verbonden. In de zomer trekt het veel strandliefhebbers. Het dorp heeft maar liefst vijf stranden met wit zand in de buurt. Eén daarvan, Crescent Beach, is anderhalve kilometer lang en heeft jaren geleden gefigureerd op het biljet van vijftig Canadese dollar. Er is een paviljoen met een informatiecentrum. Bovenop is een overdekt uitkijkplatform waar zicht is op zoutwatermoerassen en de vuurtorens Carter en Bull Rock.

10 prachtige bestemmingen in Atlantische zuidkust en Oost-Canada