Nova Scotia

Swipe

Digby Neck

Aan het westelijke eind van het Annapolis Basin in het westen van de Canadese provincie Nova Scotia begint een smalle, circa 55 kilometer lange landtong, Digby Neck geheten. Daar sluiten twee eilandjes op aan: Long Island en Brier Island, samen ongeveer 22 kilometer lang. Deze combinatie vormt de noordoever van de St. Marys Bay. Het is er vooral op de zee gericht. Over de landtong loopt maar één weg en die moet dus weer helemaal teruggereden worden om in Nova Scotia verder te kunnen gaan.

Digby

Admiral Digby Museum

De grootste plaats hier is Digby, al stelt die met ruim 2300 inwoners in omvang niet echt veel voor. Hij ligt aan de westoever van het Annapolis Basin en is de toegangspoort tot de landtong Digby Neck. Het is een woongemeenschap die geen Acadisch begin heeft maar door loyalisten is gesticht. Zij arriveerden hier met schepen onder leiding van admiraal Robert Digby in het laatste kwart van de achttiende eeuw. In het Admiral Digby Museum is over begintijd en ontwikkeling van dit plaatsje het een en ander te bekijken. Er zijn verzamelingen van meubilair, foto’s, schilderijen, landkaarten en vele voorwerpen en attributen bijeengebracht. Het zit in een woonhuis uit half negentiende eeuw aan 95 Montague Row en is open van half juni tot half oktober (niet op maandag).

Lady Vanessa Fisheries Exhibit

Nu is het stadje vooral bekend van een van de grootste sint-jakobsschelpen-vissersvloten. Het noemt zichzelf de sint-jakobsschelpen-hoofdstad van de wereld. De hier gevangen weekdieren hebben zelfs een eigen naam: de Digby Scallop. Hierover is een apart museum ingericht: de Lady Vanessa Fisheries Exhibit. Dat zit in een voormalige houten vissersboot die aan een wandelboulevard langs de waterkant ligt ter hoogte van 34 Water Street. Er zijn exposities en een film te bekijken over de visserij. Open van half mei tot half oktober.

Veerboot naar New Brunswick

Uit Digby vertrekt de autoveerboot Princess of Acadia van Bay Ferries naar Saint John in de Canadese provincie New Brunswick. Deze vaart daar in circa drie uur dwars over de Bay of Fundy naar toe. Onderweg zijn er goede kansen op het zien van walvissen. Afvaarten zijn het hele jaar door, in het hoogseizoen (eind juni tot begin oktober) tot drie keer per dag. De terminal is aan het eind van Highway 303 ten noorden van Digby. Informatie en reserveren via tel. +1-902-245-2116.

Digby Gut

Ten noorden van Digby mondt het water van Annapolis River/Basin via de smalle doorgang Digby Gut uit in de Bay of Fundy. Hier zijn aardige uitzichten op de baaien en de getijden. Vooral de uit 1817 daterende Point Prim Lighthouse is een goed punt. Het verschil tussen eb en vloed kan hier soms tien meter zijn.

Digby Neck

Vanuit Digby loopt Highway 217 over de landtong Digby Neck en de eilanden Long Island en Brier Island. Deze weg wordt de Digby Neck and Islands Scenic Drive genoemd. De Neck is een smalle strook land die de Bay of Fundy en de St. Marys Bay van elkaar scheidt. Het is flink heuvelachtig en er zijn wat beboste stukken en rotsachtige gedeeltes. Op diverse plekken is ruimte gemaakt voor uitzichten op de Bay of Fundy. De weg komt door enkele vissersdorpjes waar tal van restaurantjes zijn. Bij het dorpje Sandy Cove is een visval die handig gebruikmaakt van de getijdenverschillen in de Bay of Fundy.

East Ferry

Vanuit het dorp East Ferry vertrekt een autoveerpont naar Long Island. Deze komt aan in Tiverton. Vertrek is ieder uur op het halve uur, 24 uur per dag en het hele jaar door.

Tiverton

Island Museum

Net ten westen van Tiverton is aan Highway 217 het Island Museum. Hier is van alles te zien over de historie en ontwikkeling van beide eilanden en de visserij van vroeger en nu. Het is geopend tussen begin juni en half oktober. Vanuit Tiverton vertrekken enkele excursieboten om te gaan kijken naar walvissen en zeevogels.

Freeport

Aan het eind van Long Island ligt het dorp Freeport. Hier vlakbij is een uitkijkplaats waar een goede kans is op het zien van walvissen in de Bay of Fundy. Vanuit dit plaatsje vertrekken ook boten voor walvisexcursies. Bovendien gaat hier vandaan een veerpont naar Brier Island. Die arriveert bij Westport; vertrek is ieder uur op het hele uur, eveneens 24 uur per dag en het hele jaar door.

Westport

Het dorp Westport ligt op het eiland Brier Island. Dat wordt een natuurparadijs genoemd. Onder meer zijn er veel orchideeën en andere wilde bloemen. Even voorbij Westport houdt de weg op. Er lopen echter wandelroutes naar de kusten aan zowel de Bay of Fundy als de St. Marys Bay. Eén daarvan voert naar Seal Cove, waar vaak groepen zeehonden op de rotsen liggen te zonnen. Andere gaan naar de twee vuurtorens van het eiland. Ook vanuit het vissersdorp Westport vertrekken boten voor walvisexcursies in de Bay of Fundy.

10 prachtige bestemmingen in Digby Neck en Oost-Canada