Nova Scotia

Swipe

Isle Madame in Cape Breton

Aan de zuidkant van Cape Breton Island in de Canadese provincie Nova Scotia hangt een groepje eilandjes dat samen de naam Isle Madame draagt. Dit is een stukje zeer Frans gebied met een paar vissersdorpen waar de Acadische cultuur hoog in het vaandel staat. Niettemin zijn er ook Schotse en Ierse invloeden.


Arichat

Op Isle Madame is onder meer het dorp Arichat. Dat is naar verluidt een van de oudste gemeenschappen van Nova Scotia.

Cannon Lookoff

Aan Lower Road is de Cannon Lookoff die een aardig overzicht biedt op haven en omgeving. Er staan enkele panelen met informatie over de historie van dit eilandencomplex.

LeNoir Forge Museum

In het LeNoir Forge Museum aan Lower Road/Route 206 is er nog meer over te zien. Dit zit in een stenen gebouw uit 1793 waarin een winkel, herberg, opslagplaats, ijskelder en smederij gezeten hebben. Nu zijn er over die activiteiten exposities. Het pand staat aan de waterkant en is open van begin juni tot begin september.

Notre Dame de l’Assomption

Op een verhoging in het dorp staat aan 2316 High Road de kathedraal van Onze-Lieve-Vrouwe-ten-Hemelopneming, Notre Dame de l’Assomption. Deze dateert van 1837 en de aanwezigheid van deze bisschopszetel toont het belang van Arichat destijds aan. Eind negentiende eeuw werd de standplaats van de bisschop evenwel verplaatst naar Antigonish op het vasteland bij St. Georges Bay (zie ook de pagina over het gebied aan deze baai). De Arichat-kathedraal is een houten kerk die een voorbeeld wordt genoemd van de godshuizen zoals die door de Acadiërs werden gebouwd.

Cape Auguet Ecotrail

Vanuit Arichat loopt de bijna negen kilometer lange Cape Auguet Ecotrail. Deze voert door wouden en veenmoerassen naar en langs de rots- en heuvelachtige kust van de Chedabucto Bay. Er zijn veel kust- en zeevogels waar te nemen en grotten te onderzoeken. Panelen geven informatie over historie, ontwikkeling en wat is te zien. Hier en daar steken scheepswrakken boven het zeewater uit.

Petit-de-Grat Island

Vanuit Arichat loopt een smalle weg naar Petit-de-Grat Island. Dat was al in de zestiende eeuw bij stormen een toevluchtsoord voor Baskische en Portugese vissers. Er ontstonden twee dorpjes: Petit-de-Grat en Little Anse. Beide hebben verweerde aanlegsteigers met opgestapelde kreeftenvallen en visnetten. In de kust aan de Atlantische Oceaan bij Little Anse zijn tal van grotten en beschutting biedende inhammen.

10 prachtige bestemmingen in Isle Madame in Cape Breton en Oost-Canada