Nova Scotia

Swipe

Landengte van Chignecto

De Canadese provincie Nova Scotia is maar met een smalle landstrook in het noordwesten aan de rest van Canada verbonden. Deze loopt van de Northumberland Strait naar de Chignecto Bay en wordt de Isthmus of Chignecto genoemd, de Landengte van Chignecto. Aan de kant van Nova Scotia liggen twee plaatsen: Tidnish aan de Northumberland Strait in het noorden en Amherst aan de Chignecto Bay. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden aldaar.

Tidnish

Chignecto Marine Transport Railway

In 1888 ging de eerste spa de grond in voor de bouw van de Chignecto Marine Transport Railway. Deze moest schepen van de Bay of Fundy over land langs de grens met de Canadese provincie New Brunswick via een spoorbaan naar de Northumberland Strait gaan vervoeren. Aan de zuidkant was Fort Lawrence de plek waar schepen in- en uitgeladen zouden worden, 28 kilometer naar het noorden zou bij Tidnish Dock hetzelfde gaan gebeuren. Twee naast elkaar rijdende locomotieven zouden de schepen op speciale wielenstelsels gaan trekken. Dat allemaal zou slechts een derde van de aanleg van een kanaal gaan kosten. Na drie jaar graven en bouwen onder leiding van de bedenker van dit project, de ingenieur Henry Ketchum, was het grootste deel klaar. Toen kwamen de betrokken bedrijven echter in financiële problemen. Nadat ook de overheidssubsidies stopten, werd het hele project afgeblazen.

Tidnish Dock Provincial Park

In het Tidnish Dock Provincial Park zijn resten van het dok te zien dat daar gegraven was voor het bouwen van een hydraulisch systeem om schepen op de treinwagons te laden of ze er van af te halen. Er staan enkele informatiepanelen met uitleg. Een deel van de spoorlijn is nu een wandelroute. De toegang tot het park is aan Route 366 bij Tidnish Cross Roads en het is open van half mei tot half oktober. Als naam voor de spoorlijn wordt overigens ook Henry Ketchum & Chignecto Ship Railway gebruikt.

Tidnish Visitor Centre

De wandelroute over de afgeblazen Chignecto-spoorlijn begint bij het Tidnish Visitor Centre. Dat is eveneens aan Route 366. Er zijn displays met voorwerpen en foto’s over de bouw van de scheepsspoorweg. Ook is er toeristische informatie over de omgeving verkrijgbaar. Het is open van eind juni tot eind september.

Amherst

Amherst is een aardig stadje van circa tienduizend inwoners aan de zuidelijke kant van de Isthmus of Chignecto.

Cumberland County Museum

Hier is aan 150 Church Street het Cumberland County Museum ondergebracht in het uit 1838 daterende vroegere woonhuis van senator Robert Dickey. Hij was een van de grondleggers van de Canadese confederatie. Er zijn exposities te zien over de sociale en culturele historie van de streek, inclusief die van de oorspronkelijke bewoners. Ook is er een display over een interneringskamp waarin gedurende de Eerste Wereldoorlog honderden Duitse krijgsgevangenen zaten en dat het grootste van Canada wordt genoemd. Naar verluidt heeft ook de communist Trotsky er in 1917 een maand vastgezeten. Later in datzelfde jaar leidde deze de Russische revolutie, samen met Lenin en Stalin. Het museum is niet op zondagen open en van begin oktober tot eind april ook niet op maandagen.

Highlanders Regimental Museum

Historisch van aard is ook het Nova Scotia Highlanders Regimental Museum aan 36 Acadia Street. Hier zijn displays met insignes, medailles, vaandels, uniformen, tartans, foto’s, boeken en muziekinstrumenten van de regimenten Schotse hooglanders in Nova Scotia te bezichtigen. Ook zijn er wapens en voertuigen te zien. Het museum is gehuisvest in het statige historische monument Col. James Layton Ralston Armoury en is open op werkdagen.

Amherst Point Bird Sanctuary

Amherst ligt aan de rand van het uitgestrekte Tantramar-moerasgebied dat voor een deel over de grens van de provincies Nova Scotia en New Brunswick ligt uitgestrekt (zie ook de pagina daarover bij de Canadese provincie New Brunswick). Ten zuiden van de stad is het Amherst Point Bird Sanctuary en dat is een soort uitloper van het Tantramar-natuurgebied richting Chignecto Bay. Het is een belangrijk foerageergebied voor trekkende zangvogels, maar er zijn ook veel roofvogels en eenden. Er lopen wandelpaden doorheen die naar uitkijkplatforms gaan. Behalve dat het een moerasachtig vogelreservaat is, zijn er ook wat heuvels en bosgebieden met bomen die soms driehonderd jaar oud zijn. De toegang is aan de weg van Amherst naar Nappan.

10 prachtige bestemmingen in Landengte van Chignecto en Oost-Canada