Nova Scotia

Swipe

Langs Northumberland Strait

Hier enkele bezienswaardigheden in het meest westelijke gedeelte van de Canadese provincie Nova Scotia langs de Northumberland Strait, tussen de Tatamagouche Bay en de landengte die de grens met de Canadese provincie New Brunswick vormt.

Wentworth

Valley of Snow

Ten zuiden van Wallace gaat Route 307 de bergen van Wentworth en Cobequid in. Bij Wentworth sluit deze weg aan op Highway 4. In deze omgeving zijn ’s ?winters enkele ski- en langlaufmogelijkheden. Gemiddeld kun je er terecht van begin december tot eind april. Langs de bergwanden en door de vallei waar de Wentworth River doorheen stroomt, wordt dan circa 25 kilometer aan langlaufloipes geprepareerd. Dat dal wordt wel de Valley of Snow genoemd. ’s ?Zomers zijn deze routes geschikt om te wandelen. De stoeltjeslift van het skicentrum is ook dan beschikbaar om naar boven te gaan.

Pugwash

Het dorp Pugwash heeft een historie van bewoning door Mi’kmaq, Acadiërs, Schotten, Ieren en Amerikaanse loyalisten. De Schotse cultuur heeft de meeste invloed gehad. Tegenwoordig zijn de straten hier van tweetalige naambordjes voorzien: in het Engels en in het Gaelisch.

Nobelprijs voor de Vrede

Pugwash heeft internationale faam als een locatie die is geëerd met een Nobelprijs. In 1995 kregen dr. Joseph Rotblat en de Pugwash Conferences de Nobelprijs voor de Vrede voor hun inspanningen op het gebied van nucleaire ontwapening. De Pugwash Conferences waren bijeenkomsten waar intellectuelen en wetenschappers uit de hele wereld de gevolgen van kernbewapening bespraken. De eerste werden in dit dorp gehouden. Cyrus Eaton, geboren in Pugwash en fortuin gemaakt in de VS waar hij een invloedrijke kennissenkring had opgebouwd, bood er onderdak en gastvrijheid. Dat was in 1957, op het hoogtepunt van de koude oorlog. Eerder had deze al denktank-bijeenkomsten (Thinkers Conferences) opgezet waaraan onder andere Albert Einstein, Bertrand Russell en Joseph Rotblat deelnamen. Sindsdien zijn meer dan tweehonderd soortgelijke conferenties gehouden, overal op de wereld en allemaal onder de Pugwash Conference-vlag. Duizenden wetenschappers en politici hebben er op persoonlijke titel aan deelgenomen, dus niet als vertegenwoordigers van een organisatie of land. Rotblat was de laatste overlevende van de originele Pugwash-groep.

Heritage Interpretive Centre

In het Pugwash Heritage Interpretive Centre zijn over Pugwash’ historie en de roem van Cyrus Eaton exposities te zien. Ook zijn er displays over zoutwinning in de omgeving en over lokale industrieën. Bovendien kunnen er werkstukken van plaatselijke kunstenaars bekeken worden. Het centrum zit in een gebouwtje achter het historische spoorwegstation aan 10222 Durham Street. Een van begin juni tot eind augustus bemand toeristeninformatiebureau zit er eveneens in.

Seagull Pewter

Naar eigen zeggen Canada’s grootste fabriek van tinnen voorwerpen is Seagull Pewter in Pugwash aan 9926 Durham Street/Route 6. Er worden sieraden, accessoires voor huisinrichting, tafelgerei en tal van andere zaken gemaakt waarin minimaal 92 procent puur tin is verwerkt. Op werkdagen worden rondleidingen verzorgd.

Oxford

Het stadje Oxford is, zo zeggen ze zelf, Canada’s hoofdstad van de wilde bosbessen. Circa de helft van alle bosbessen die in Canada worden geoogst, komt hier vandaan. Het ligt van de kust vandaan in het binnenland van Nova Scotia’s landengte tussen Northumberland Strait en Bay of Fundy, op een plek waar drie rivieren bij elkaar komen. Hier bleken ossenwagens makkelijk te kunnen oversteken. Daar komt de naam dan ook vandaan: ‘ox’ is os en ‘ford’ is doorwaadbare plaats in de rivier. Het heeft dus niets te maken met de eerbiedwaardige universiteitsstad in Groot-Brittannië.

Wild Blueberry & Maple Centre

In het Wild Blueberry & Maple Centre aan 105 Lower Main Street zijn over de historie van de plaats en over de bosbessen exposities te zien, in het bijzonder over oogst, verwerking en producten. Ook is er aandacht voor de maple syrup-industrie en is er een toeristeninformatiebalie. Het zit in een voormalig bankgebouw en is open van begin april tot eind oktober.

Springhill

Anne Murray Centre

In dit binnenland ligt ook, naar het westen toe, het stadje Springhill. Dat is de geboorteplaats van Anne Murray. Deze Canadese zangeres van luistermuziek en ‘softpop’ trekt al tientallen jaren wereldwijd volle zalen. Ze heeft ook talloze gouden en platina platen verdiend en die zijn te zien in het Anne Murray Centre aan 36 Main Street. In de vitrines hangen ook kledingstukken van concerten, foto’s met andere beroemde personen, oorkonden, gewonnen en verdiende prijzen, muziekinstrumenten en andere zaken. Het centrum is open van half mei tot half oktober.

Miner’s Museum

Springhill is een steenkoolstadje. Er zijn nu geen mijnen meer in bedrijf, maar in het Miner’s Museum aan 145 Black River Road zijn daarover exposities te bekijken met allerlei mijnattributen en aandacht voor enkele rampen die hebben plaatsgehad. De historie van Springhill zelf komt eveneens aan de orde. Onder begeleiding van een gids kan worden afgedaald in een kolenmijn en een tour worden gemaakt door enkele mijngebouwen. Open van half mei tot half oktober.

Northport

Terug naar de noordkust, naar de streek langs de Northumberland Strait. Daar zijn veel stranden. Het relatief warme zeewater trekt er talloze mensen naar toe. Bij sommige zijn in de zomermaanden strandwachters present. Overheidsinstelling Parks Nova Scotia beheert er vele, zoals Northport Beach Provincial Park, Amherst Shore en Heather Beach. Bijna altijd zijn er campings bij, vaak tussen de bomen van beboste gedeelten. Meestal zijn er ook wat kleedruimtes en douches. Bij eb vallen stukken van de zeebodem droog of ontstaan er ondiepe poelen achter zandbanken. Het zand van Northport Beach en Amherst Shore is roodachtig en alleen bereikbaar via trappen die van de hogere kust naar beneden gaan. De stranden en bijbehorende parken zijn meestal van half mei tot half oktober toegankelijk.

10 prachtige bestemmingen in Langs Northumberland Strait en Oost-Canada