Nova Scotia

Swipe

Middensectie Atlantische kust

Het gebied van de Halifax Harbour in de Canadese provincie Nova Scotia oostwaarts tot aan de Strait of Canso en Cape Breton Island is vooral gericht op de zee. De Atlantische Oceaan speelt overal een belangrijke rol. De visvangst vormde vaak de enige bron van inkomsten. Door de instelling van vangstbeperkingen om de visstand een kans te geven zich te herstellen, liggen veel vissersschepen nu echter ongebruikt op het droge of zijn geschikt gemaakt voor rondvaarten, diepzeeduiken en walvisexcursies. Er zijn in deze regio echter ook enkele goudvindplaatsen. Op deze pagina interessante bezienswaardigheden vanaf de monding van de Halifax Harbour tot de Sheet Harbour, ongeveer in het midden van het oostelijke deel van de kust aan de Atlantische Oceaan.

Cole Harbour

Heritage Farm Museum

Hoe het vroeger op boerderijen in deze regio toeging, is te bekijken in het Cole Harbour Heritage Farm Museum aan 471 Poplar Drive in Cole Harbour (ten noorden van Cow Bay). Het staat op boerenland dat nu een oase is in de voortdurend uitbreidende bebouwing van Dartmouth. Daarop staat ook Cole Harbours oudste overgebleven huis, het Giles House. In 1976 is dat naar deze locatie overgebracht. Het museum laat daarover iets zien. Verder zijn er displays met historische huishoudelijke voorwerpen, speelgoed, muziekinstrumenten en landbouwwerktuigen. Ook zijn er een oude smidse, stallen en boerderijdieren. Rond de museumgebouwen zijn groente- en bloementuinen en een park met oude akkers en bospercelen. Open van half mei tot half oktober.

Porters Lake

Van Eastern Passage oostwaarts langs de kust van de Atlantische Oceaan gaat het door een streek die oorspronkelijk door Acadische mensen bewoond is geweest. Er zijn veel zoutwatermoerassen en met wat geluk moeten er Amerikaanse zeearenden en visarenden te zien zijn. Daarvoor zijn wandelroutes uitgezet, sommige voorzien van informatiepanelen.

Old Hall Wilderness Heritage Centre

In Porters Lake is daarover het een en ander te bekijken in het Old Hall Wilderness Heritage Centre aan 4694 Route 7. Er zijn displays over onder meer de regionale ontwikkeling, de flora en fauna, en de zoutwatermoerassen. Ook is er een maquette van het gebied. De inham waarin dit dorp ligt, is een volgelopen breuk in de aardkorst. Open van begin juni tot begin september (niet op maandag).

Musquodoboit Harbour

Railway Museum and Tourist Bureau

In het voormalige, uit 1918 daterende treinstation van Musquodoboit Harbour is nu een spoorwegmuseum gehuisvest. De exposities geven inzicht in het railvervoer van Nova Scotia. Er zijn onder andere enkele oude wagons. In het vroegere wachtlokaal is een toeristenbureau. Dit Musquodoboit Harbour Railway Museum and Tourist Bureau is aan 7895 Main Street/Route 7 en is geopend van begin juni tot eind september.

Jeddore Oyster Pond

Fisherman’s Life Museum

Het Fisherman’s Life Museum aan 58 Navy Pool Loop in Jeddore Oyster Pond is een van de kleinste musea van Nova Scotia. Het zit in een vroegere visserswoning waarin Ervin en Ethelda Myers begin twintigste eeuw dertien dochters hebben grootgebracht. Ervin was een riviervisser en over zijn bezigheden zijn exposities in het huis. Ook is er te zien hoe Ethelda tapijten knoopte en hoe de Myers-familie van het land rondom leefde. Open van begin juni tot half oktober.

Moose River Gold Mines

Gold Mines Museum

Bij Tangier gaat de secundaire weg Mooseland Road het binnenland in. Deze voert naar Moose River Gold Mines. Daar is het gelijknamige provinciale park dat is ingesteld rond een aantal verlaten goudmijnen. In 1936 stortte één daarvan in. Over de reddingsoperatie die daarna volgde, gaat het Moose River Gold Mines Museum aan Moose River Road. Behalve displays over goud zijn er ook voorwerpen te zien die gebruikt waren bij de redding. Het delven van goud in dit gebied begon al in 1876. Het museum is open van begin juli tot begin september.

Moose River Gold Mines Provincial Park

In het Moose River Gold Mines Provincial Park voeren wandelroutes naar een monument dat het ongeluk in de goudmijn gedenkt. Het staat op de plek waar een 45 meter diep gat was geboord om de opgesloten mijnwerkers te bereiken. De start daarvan zit in het monument verwerkt. Elders in het park zijn herinneringen aan en restanten van fundamenten van nederzettingen van IJslandse kolonisten. Rond 1875 kwamen 38 IJslandse families naar deze streek. Tien jaar later waren die echter allemaal naar elders in Canada en naar de VS vertrokken. Een gedenkteken staat richting Markland. Het park is toegankelijk van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Middensectie Atlantische kust en Oost-Canada