Nova Scotia

Swipe

Noord Cape Breton Highlands

Aan de doorgaande route Cabot Trail door het Cape Breton Highlands National Park in de Canadese provincie Nova Scotia zijn enkele afslagen naar dorpen ten noorden van dat park. Daarover gaat deze pagina.

Pleasant Bay

Een van die afslagen leidt naar Pleasant Bay. Dat is een echt vissersdorp. In het voorjaar wordt zeekreeft gevangen en in de zomer en herfst krab, makreel en kabeljauw (voor zover de vangstbeperkingen dat nog mogelijk maken).


Whale Interpretative Centre

Pleasant Bay wordt de walviskijkhoofdstad van Cape Breton Island genoemd. Niet alleen worden vanuit het haventje van half mei tot half oktober walvisexcursies gehouden, maar hier is aan 104 Harbour Road ook het Whale Interpretative Centre. Onder andere zijn daar levensgrote walvismodellen, displays over de levenscyclus van walvissen en andere zeedieren, en een aquarium waarin je vissen mag aanraken. Het centrum is open van begin juni tot half oktober.

Cape North

Cabot’s Landing Provincial Park

De Cabot Trail komt ook door het gehucht Cape North. Ten noorden daarvan ligt Cabot’s Landing Provincial Park. Dit is een natuurgebied met een strand aan Aspy Bay. Het is echter ook een nationaal historische locatie. Aangenomen wordt dat ontdekkingsreiziger Giovanni Caboti, beter bekend met diens verengelste naam John Cabot, hier in 1497 aan land is gegaan. Er staat een monument met een plaquette waarop een borstbeeld van Cabot is afgebeeld. Het park is open van half mei tot half oktober.

Meat Cove

In Cape North gaat een weg noordwaarts naar North Harbour, St. Lawrence en Capstick waar diverse mogelijkheden zijn voor walvisexcursies en diepzeevistochten op de Gulf of St. Lawrence en de Atlantische Oceaan. Daarna voert een onverharde weg naar Meat Cove. Dat is de noordelijkste gemeenschap van Cape Breton Island en van de provincie Nova Scotia. Hier mondt de St. Lawrence Seaway uit in de Atlantische Oceaan. Er zijn mooie uitzichten langs de randen van het kustgebergte en het is niet ongewoon daar vandaan walvissen, Amerikaanse zeearenden en elanden te zien. Zeven wandelroutes bieden mogelijkheden diverse plekken nader te bekijken. Enkele daarvan leiden naar beneden, naar Lowland Cove. Dat is het noordelijkste puntje van eiland en provincie. In de zomermaanden zijn er in Meat Cove een kleine camping en een Bed & Breakfast-gelegenheid open.

10 prachtige bestemmingen in Noord Cape Breton Highlands en Oost-Canada