Nova Scotia

Swipe

Noord van oostelijk Cape Breton

De noordoosthoek van Cape Breton in de Canadese provincie Nova Scotia is een industrieel gebied. Er zijn veel kolenmijnen, hoewel het merendeel daarvan niet meer in bedrijf is. Ook bevinden zich hier staalfabrieken en zijn er veel havenactiviteiten. Over de bezienswaardigheden in deze regio gaat het op deze pagina.

Sydney Mines

Een plaatsnaam als Sydney Mines spreekt wat dat betreft boekdelen. Hier en in de omgeving is heel wat mijnbouw bedreven. Al in het laatste kwart van de zeventiende eeuw haalden Franse militairen steenkool uit de rotsen aan de kust. Dat kon in dagbouw en een pikhouweel was voldoende gereedschap. Toen die oppervlakte-ontginning uitgeput was, werden mijnschachten gebouwd en werd de steenkool uit ondergrondse lagen naar boven gehaald. In dit gebied schijnen meer dan honderd van dergelijke mijnen geweest te zijn.

Heritage Museum and Fossil Centre

In Sydney Mines is over de mijnbouw van alles te zien in het Sydney Mines Heritage Museum and Fossil Centre. Dat zit in een voormalig stationsgebouw aan Legatto Street. Het begon als een streekmuseum met exposities over de historie en ontwikkeling van de regio. In 2004 is er in een belendend pand een afdeling fossielen aan toegevoegd. Daarin zijn verzamelingen van voornamelijk versteende plantenresten bijeengebracht die bij de bouw van schachten voor de steenkolenmijnen en langs de kusten van Cape Breton Island zijn gevonden. Sommige fossielen zijn geschat op driehonderd miljoen jaar oud. Open van half mei tot half oktober. Er worden ook excursies gehouden op zoek naar fossielen.

North Sydney

Island of Newfoundland

De haven van North Sydney is de plek waar de aanlegsteigers zijn van de veerboot naar en van het Island of Newfoundland in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador (zie ook de pagina's over Port aux Basques en Argentia in de sectie over Newfoundland and Labrador). Door de overheidsinstelling Marine Atlantic wordt gevaren op Port aux Basques aan de zuidwestpunt en Argentia aan de zuidoostkant. De boten naar Port aux Basques gaan het hele jaar door. De overtocht daar naar toe vergt circa zes tot zeven uur, in de zomer 5,5 tot zes uur. Die naar Argentia vaart van half juni tot eind september en doet daar ongeveer veertien uur over. Niet alleen kan de auto op de boot mee maar ook kunnen hutten om te slapen worden gereserveerd. Bij daglicht kunnen onderweg tal van zeedieren en vogels gesignaleerd worden, afhankelijk van het jaargetijde inclusief walvissen en dolfijnen. De terminal in North Sydney is aan 355 Purves Street. Informatie over reserveringen via tel. +1-902-794-5200, of kijk op de website van Marine Atlantic: marine-atlantic.ca.

Heritage Museum

Over de historie van North Sydney en omgeving zijn exposities te zien in North Sydney’s Heritage Museum. Dat zit op de benedenverdieping van de openbare bibliotheek aan 299 Commercial Street. Er is onder meer een Communications Room waar van alles is te zien over de transatlantische communicatiekabels die hier begin twintigste eeuw aan land kwamen. Open op werkdagen van begin mei tot eind oktober, in juli en augustus ook in het weekend.

Sydney

Cape Breton Centre for Heritage and Science

In het Cape Breton Centre for Heritage and Science aan 225 George Street in Sydney is nog meer te bekijken over de steenkoolgeschiedenis van deze regio. Deze stad is op hoofdstad Halifax na de grootste van Nova Scotia en heeft veel industrie. Het museum laat niet alleen daarover wat zien, maar heeft ook exposities over cultuur en natuur van de noordelijke helft van het oostelijke schiereiland van Cape Breton Island. Het wordt beheerd door de Old Sydney Society, zit in het voormalige operahuis The Lyceum en is open van dinsdag tot en met zaterdag, van begin juni tot eind augustus ook op zondag en maandag.

Whitney Pier

Voor het werken in de mijnen werden uit de hele wereld immigranten aangetrokken, onder wie een groot aantal uit België. Velen vonden eerste opvang en huisvesting in Whitney Pier, een wijk die rond een staalfabriek was opgetrokken. Als een soort eerbetoon is het Whitney Pier Historical Museum opgezet. Dat zit in een voormalige synagoge aan 88 Mount Pleasant Street. Er wordt onder andere inzicht gegeven in tal van verschillende culturen die in Whitney Pier samenleefden. De vele kerken voor verschillende geloven in dit deel van Sydney spreken wat dit betreft boekdelen. Open van begin juli tot eind augustus (niet op zondagen).

New Victoria

Fort Petrie

Tussen Sydney, North Sydney en Sydney Mines is een grote baai die Sydney Harbour wordt genoemd. Deze was gedurende de Tweede Wereldoorlog een van de locaties waar scheepskonvooien werden samengesteld die wapens, munitie, steenkool en staal naar Europa moesten brengen. Om baai en omringend gebied te beschermen tegen eventuele aanvallen van Duitse schepen en onderzeeërs werden rond de baai zeven vestingwerken met geschutstellingen gebouwd. Eén daarvan was Fort Petrie bij New Victoria op het noordelijkste punt. Daarvan is het Fort Petrie Military Museum gemaakt. Het bestaat onder andere uit een observatiepost en een ondergrondse bunker. Er zijn exposities te bekijken over de taak en het belang van dit fort. Verder is er een uitkijktoren waar vanaf je mooie uitzichten hebt over Sydney Harbour. Ook is nog wat zichtbaar van vestingwerken uit eerdere jaren. De ingang is aan 3479 New Waterford Highway/Route 28 en het complex is toegankelijk van half mei tot eind oktober.

New Waterford

Colliery Lands Park

Een van de grootste steenkoolleveranciers van het oosten van Canada was het stadje New Waterford. Hier waren mijnen die tot ver onder de bodem van de Atlantische Oceaan gingen. Op de plaats van twee nu gesloten mijnen ligt het Colliery Lands Park. Colliery is een hier veel gebruikt woord voor kolenmijn; de mijnwerkers worden wel colliers genoemd. In dit park is een toegangshelling naar een van de mijnen in oorspronkelijke staat gehandhaafd. Er zijn enkele mijnbouwmachines bij gezet. Ook is er een monument ter ere van de 298 kompels die in de loop van de tijd bij diverse ongelukken in en bij deze mijnen zijn omgekomen.

New Waterford Historical Society

Verder is in dit park een klein museum van de New Waterford Historical Society. Daar zijn vooral foto’s en krantenknipsels verzameld die gaan over de historie van de plaats en de mijnbouw. Ook zijn er wat attributen te bekijken. De ingang is aan Ellsworth Avenue aan de oostkant van het stadje.

10 prachtige bestemmingen in Noord van oostelijk Cape Breton en Oost-Canada