Nova Scotia

Swipe

Noordstuk van Highway 2

Highway 2 is de belangrijke weg van Halifax in het zuiden naar Truro in het noorden van de Canadese provincie Nova Scotia en vandaar westwaarts naar de rest van Canada. Aan het noordelijke stuk daarvan zijn enkele bezienswaardigheden die je op deze pagina vindt: in de plaatsen Truro, Stewiacke en Shubenacadie.

Truro

Truro wordt de ‘Hub van Nova Scotia’ genoemd, de naaf of het middelpunt dus. Net buiten deze stad is een kruispunt van snelwegen naar hoofdstad Halifax in het zuiden en Cape Breton Island in het noorden van de provincie, en naar de provincies New Brunswick en Prince Edward Island. Het is een populaire bestemming als onderbreking van een rondreis door Nova Scotia en als uitvalsbasis voor verdere ontdekkingstochten.

Colchester Historical Museum

In downtown bevindt zich aan 29 Young Street het Colchester Historical Museum. Dat zit in een voormalige school uit 1900 en het draait vooral om exposities over de geschiedenis van Truro en omgeving. Ook aan de oorspronkelijke bewoners en de eerste Acadische kolonisten wordt aandacht besteed. In juli en augustus is dit museum op maandag dicht, daarna ook op zondag.

Victoria Park

Midden in de stad ligt het bosachtige natuurgebied Victoria Park tussen Young Street en Flemming Road. De Lepper Brook stroomt er door een vallei. Onderweg moet die langs twee watervallen, de Joe Howe Falls en de Waddell Falls. Aan het eind van Wood Street in het oostelijke deel van het park is een uitkijkplaats met zicht tot aan de Salmon River. Enkele wandelroutes bieden toegang tot de bezienswaardigheden in dit natuurgebied. Het begin daarvan is aan Park Road en er is ook een entree aan Wood Street. Open van begin april tot eind november.


Tidal Bore Interpretive Centre

De Salmon River is een van de rivieren waar de tweemaal per etmaal tegen de stroom in opkomende vloed van de Bay of Fundy goed is te zien. Deze rivier loopt langs de noordkant van Truro en mondt uit in Cobequid Bay. Aan het eind van Tidal Bore Road, aan de noordwestkant van de stad, is het Tidal Bore Interpretive Centre gevestigd met uitleg en displays over de Fundy-getijden en de vloedgolf. Hier zijn ook de tijdstippen te vinden waarop de tegendraadse stroom verwacht wordt.

Glooscap Heritage Centre

Het inheemse Glooscap Heritage Centre biedt inzicht in honderden jaren geschiedenis en cultuur van het Mi’kmaq-volk. Daarbij is veel aandacht voor de manier waarop dat met alleen het land en de natuur wist te overleven. Maar ook de ontwikkelingen naar de moderne tijd krijgen ruime aandacht. Het centrum staat aan 65 Treaty Trail en dat is aan de rand van Truro, bij Highway 102. Er staat een ruim twaalf meter hoog beeld van Glooscap voor. Open van half mei tot half oktober zeven dagen in de week, de rest van het jaar alleen op werkdagen.

Stewiacke

Halverwege pool en evenaar

In afstand gemeten ligt het dorp Stewiacke precies halverwege tussen de Noordpool en de evenaar. Beide kanten op is het 4985 kilometer. Dat is echter niet precies op 45º maar er iets meer dan zestien kilometer boven, op 4º 8’ 40”. Oorzaak daarvan is dat de aarde bij de polen wat is afgeplat en bij de evenaar enigszins uitstulpt. Het dorp heeft gretig op deze bijzonderheid ingehaakt. Bij de toeristische locatie Mastodon Ridge aan 87 Main Street vlak bij autosnelweg Highway 102 is een plaquette die de precieze plek aanduidt. Daar is ook een certificaat verkrijgbaar voor wie een bewijs van het bezoek wil hebben.

Mastodon Ridge

Het complex Mastodon Ridge is opgezet rond een levensgrote replica van een meer dan tachtigduizend jaar oude mastodont, een reusachtige olifant die reeds lang is uitgestorven. Het skelet van dit beest werd in 1991 zo’n vijftien kilometer hier vandaan gevonden in een gipsgroeve bij Milford ten zuiden van Shubenacadie. Die beenderen zijn te zien in het Museum of Natural History in Halifax (zie aan het eind van de betreffende pagina over Halifax). Er zijn meer mastodont-botten uit die groeve gehaald. Daarom denken wetenschappers dat er een familie of kudde van deze prehistorische dieren door het gebied trok, in de modder vast kwam te zitten en verhongerde of verdronk. De replica staat boven op een lage heuvel en er rondom is deze attractie. Er is ook een gebouw waarin interactieve en multimediale displays staan over de geologie van Nova Scotia, de ijstijd, de tegenwoordige natuur en de Bay of Fundy. Bovendien zitten daar winkels en een toeristenbureau in. Het museumdeel van het complex is open van half mei tot half oktober.

Shubenacadie

Provincial Wildlife Park

Zo’n 35 soorten zoogdieren en 65 vogelspecies zijn bijeengebracht in het bosgebied Shubenacadie Provincial Wildlife Park aan Route 2 ten zuiden van Stewiacke. De meeste dieren zijn hier gebracht na een ongeluk of omdat ze als wees gevonden zijn, andere zijn hier gefokt. Daarbij zijn onder meer wolven, vossen, poema’s, lynxen, zwarte beren, Sable Island-paarden, elanden, witstaartherten, rendieren, boomstekelvarkens, stinkdieren en sneeuwhazen. Ook huist hier Shubenacadie Sam, een van de bosmarmotten die op 2 februari, Groundhog Day, voorspellen hoe lang de winter nog zal voortduren. Door het park loopt langs de dierenverblijven een twee kilometer lang bospad met informatiepanelen. Verder is er het Creighton Forest Environment Centre met displays over de diverse ecologische systemen van Nova Scotia. Van half mei tot half oktober is dit park alle dagen open, daarna alleen in de weekends.

Tinsmith Shop and Hardware Store Museum

Aan 2854 Main Street in het dorp Shubenacadie zelf is Watson Smith’s Tinsmith Shop and Hardware Store Museum. Dit is naar eigen zeggen de enige originele tingieterij in het oosten van Canada. Nu is het een museum waar onder andere het maken van tinnen melkkannetjes en melkbussen wordt gedemonstreerd. Apparaten en gereedschappen zijn uit de eerste helft van de twintigste eeuw. Open van half juni tot half september.

10 prachtige bestemmingen in Noordstuk van Highway 2 en Oost-Canada