Nova Scotia

Swipe

Noordzijde Halifax Harbour

Hoofdstad Halifax van de Canadese provincie Nova Scotia ligt aan de baai Halifax Harbour. Aan de noordzijde liggen het grote Dartmouth (onderdeel van de Halifax Metro Area) en daar vandaan naar de Atlantische kust het toeristische Eastern Passage. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden die daar zijn.

Dartmouth

Dartmouth Heritage Museum

Dartmouth is een relatief grote stad die behoort tot de samengevoegde gemeente Halifax Regional Municipalityd. In het Dartmouth Heritage Museum zijn daarover en over ontstaan en ontwikkeling van deze stad exposities te zien. Het zit in het historische Evergreen House, een herenhuis uit 1867 aan 26 Newcastle Street. Tussen begin juni en begin september gesloten op maandagen, buiten die periode ook dicht op zondagen.

Quaker House

Een van de oudste huizen in het Metro-gebied is Quaker House aan 57 Ochterloney Street. Het dateert uit 1785 en is ook naar die tijd ingericht. De bouwer was een hier naar toe gekomen kuiper die betrokken was bij het verwezenlijken van een quaker-geloofsgemeenschap in Dartmouth. Hij maakte zijn tonnen voor de traan van walvissen die hier naar toe werden gesleept voor verwerking. Open van begin juni tot begin september, echter niet op maandagen.

Alderney Landing

Helemaal aan het westelijke begin van diezelfde Ochterloney Street ligt Alderney Landing. Dat is een evenementenplein met een schouwburg, een kunstgalerie, een zaterdagmarkt, een waterkantpark met boulevard aan Halifax Harbour en een haventje. Ook is er een toeristeninformatiebureau. De galerie is op maandagen gesloten, in de winter ook op zondagen. Het toeristenbureau is open van half mei tot half oktober. Alderney was de naam van een schip waarmee in 1750 de eerste Engelse kolonisten hier arriveerden.

World Peace Pavilion

Bij Alderney Landing is ook het World Peace Pavilion. Dat was geopend ter gelegenheid van een topconferentie van wereldleiders die in 1995 in Halifax plaatsvond. Stukken steen en andere voorwerpen van historische of belangwekkende plaatsen uit zo’n tachtig landen over de hele wereld zijn hier bijeengebracht. Daarbij zijn brokken van de Berlijnse Muur en van de Chinese Muur.

Veerboot Halifax

Het Alderney-complex ligt naast de afmeerplaats van de veerboot naar Halifax. Gevaren wordt tussen 06:30 en 24:00 uur, op zondagen tussen 10:30 en 23:00 uur. Afvaarten zijn om het halfuur, in spitsuren om het kwartier.

Black Cultural Centre

In deze regio zijn veel Caribische vluchtelingen en suikerplantageslaven terechtgekomen. Velen kwamen via de Underground Railroad (ondergrondse spoorweg) en vestigden zich bij elkaar in wijken en eigen dorpen. Exposities over die geschiedenis, die teruggaat tot de zeventiende eeuw, zijn te zien in het Black Cultural Centre aan 1149 Main Street/Route 7. Ook is daar veel aandacht voor culturele en religieuze activiteiten van Nova Scotia’s zwarte bevolking. Open op werkdagen en van begin juni tot eind augustus ook op zaterdag. Zie over de Underground Railroad ook bij Geschiedenis/Grotere zelfstandigheid onder Algemene Informatie.

Bedford Institute of Oceanography

Een van de grootste oceanografische instituten van de wereld is naar eigen zeggen in Dartmouth te vinden: het Bedford Institute of Oceanography. Het houdt zich bezig met onderzoek van de oceanen rond Canada, het in kaart brengen van de oceaanbodem, de visstand en milieukwesties. Van begin mei tot eind augustus is er op werkdagen een Sea Pavilion te bezoeken waar aquaria zijn met zeedieren die je mag aanraken, zoals zeekreeften, krabben, zeekomkommers en zeesterren (alleen met een rondleiding). Ook zijn er displays over de oceanografische activiteiten van het instituut. Eén daarvan gaat over de Titanic, het destijds grootste passagiersschip dat op zijn eerste reis in april 1912 tegen een ijsberg voer en zonk (zie daarover ook de waterkant-pagina onder Halifax). Daarbij gaat het met name over de resten zoals die nu op de oceaanbodem liggen. Wetenschappers van dit centrum hebben microben geïdentificeerd die het wrak langzaam verteren. Het instituut is gevestigd aan 1 Challenger Drive bij Shannon Park en de MacKay Bridge. Aangeraden wordt over het open-zijn te bellen met tel. +1-902-426-4306.

Shube Park

Ten noorden van Dartmouth ligt het Shube Park. Dat is de locatie van een deel van het historische Shubenacadie Canal. Oorspronkelijk volgde dit een oude Mi’kmaq-route van Halifax Harbour noordwaarts naar de Cobequid Bay. Het kanaal is half negentiende eeuw gebouwd voor zeil- en stoomschepen en verbond talloze meren en delen van rivieren met elkaar. Na de komst van de spoorwegen raakte het echter in verval. Het werd voor de scheepvaart zelfs onbruikbaar toen voor de treinen lage bruggen over het kanaal werden gebouwd. Tegenwoordig zijn delen gerenoveerd en is het kanaal een nationaal historisch monument. Enkele sluizen tussen de meren ten zuiden van het park zijn het bekijken waard. Vlak bij het park aan 54 Locks Road bevindt zich het Fairbanks Interpretation Centre waar van alles over dit kanaal is te zien. Het park is altijd open, het Fairbanks-centrum van begin juni tot eind september. ’s ?Winters worden langlaufloipes door het park uitgezet.

Eastern Passage

Shearwater Aviation Museum

Aan 13 Bonaventure Avenue op het terrein van de luchtmachtbasis Shearwater Airport aan de rand van het dorp Eastern Passage bevindt zich het Shearwater Aviation Museum. Het is te bereiken vanaf Eastern Passage Road/Route 322. Hier zijn oude militaire vliegtuigen te zien maar ook voorwerpen, foto’s en andere spullen die iets te maken hebben met deze luchtmachtbasis en de activiteiten van de hier gestationeerde militairen. Open van begin april tot eind november, echter niet op maandag en buiten de zomermaanden ook niet op zondag.

Fisherman’s Cove

Eastern Passage is van oorsprong een vissersdorp. De eerste Europeanen vestigden zich hier al aan het begin van de achttiende eeuw. Herinneringen aan die oude tijd zijn te zien in Fisherman’s Cove aan Government Wharf Road, bereikbaar vanaf Shore Road. Hier zijn rond een haventje tweehonderd jaar oude visserswoningen en werkplaatsen opgeknapt. Ze huisvesten nu winkeltjes en toeristische bezienswaardigheden. Vissers komen hier echter ook nog steeds hun vangsten aan land brengen. Verder zijn er een toeristeninformatiebureau, een kunstgalerie en het Marine Interpretive Centre met displays over de zee en de visvangst. Vanuit het haventje vertrekken rondvaartboten voor tochten naar de eilanden in Halifax Harbour, naar walvissen en andere dieren in de Atlantische Oceaan, en voor visexcursies. Fisherman’s Cove is toegankelijk van begin april tot net voor kerst, hoewel niet alles die hele periode open is.

MacCormack Beach Provincial Park

Vanaf Fisherman’s Cove loopt een plankier naar het ernaast gelegen MacCormack Beach Provincial Park. Deze biedt mooie uitzichten op Halifax Harbour, de daarin gelegen eilanden McNab’s Island, Lawlor’s Island en Devil’s Island (zie ook de pagina over de eilanden van Halifax Harbour), en de Eastern Passage, de doorgang tussen de kust en deze eilanden in de baai. Toegankelijk van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Noordzijde Halifax Harbour en Oost-Canada