Nova Scotia

Swipe

Oosten Atlantische kust

Hier zijn bezienswaardigheden aan het oostelijke deel van de kust aan de Atlantische Oceaan in de Canadese provincie Nova Scotia. Het gaat ten oosten van de Liscombe Area tot aan de monding van de Chedabucto Bay bij Cape Breton Island.

Goldenville

Aan de zuidkust van Nova Scotia is een groot gebied waar goud werd en wordt gedolven. Ook de dorpen Goldenville en Sherbrooke horen daarbij. Naar verluidt was Goldenville tussen 1860 en 1940 een van de belangrijkste vindplaatsen van deze provincie.

Gold Mining Interpretive Centre

Over die goudwinning is het een en ander te zien in het Gold Mining Interpretive Centre in Goldenville. Dat zit in een gerestaureerde voormalige presbyteriaanse kerk uit begin twintigste eeuw. Het gaat echter niet alleen over goud en mijnbouw maar ook over de historie van het dorp, de regio en deze kerk. Open van begin juni tot half oktober. Overigens worden rond Goldenville nog altijd goud-exploratieprojecten uitgevoerd.

Sherbrooke

Sherbrooke Village

Hoe een typisch Nova Scotiaans dorp er eind negentiende eeuw uitzag, is te zien in het openluchtmuseum Sherbrooke Village aan het eind van Main Street in Sherbrooke. Hier zijn circa tachtig huizen, werkplaatsen en andere bouwwerken bij elkaar gezet. Een derde daarvan is van binnen te bekijken. In historische klederdracht gestoken lieden geven uitleg over en demonstraties in oude ambachten, het runnen van bedrijf of instelling en het huishouden. De regio rond Sherbrooke moest het hebben van goudmijnen, scheepsbouw en houtindustrie en daarover is dan ook veel te zien. Open van begin juni tot half oktober. Op donderdagen worden concerten gegeven in het Courthouse, een gerechtsgebouw in het museumdorp dat over bijzondere akoestische eigenschappen beschikt. In het laatste weekend van november en het eerste weekend van december wordt er op ouderwetse wijze kerst gevierd en zijn tal van panden in kerstverlichting gestoken.

St. Mary’s River Heritage Museum

Sherbrooke ligt aan de St. Mary’s River. Net buiten het dorp is aan 8404 Highway 7 het St. Mary’s River Heritage Museum. Dat geeft in exposities informatie over het vissen op zalm in de St. Mary’s River en over deze rivier zelf. Het staat aan het begin van een natuurgebied met wandelroutes en is open van begin juni tot half oktober.

Port Bickerton

Lighthouse Interpretive Centre

Allerlei informatie over vuurtorens is te vinden in het Lighthouse Interpretive Centre in Port Bickerton. Dat is gevestigd in de voormalige vuurtorenwachterswoning aan 640 Lighthouse Road, bereikbaar vanaf Route 211. Er zijn afbeeldingen van alle vuurtorens van Nova Scotia te zien. Bovendien zijn er displays over het werken op de oceaan, over de natuur in de omgeving en over de historie van deze regio. De toren zelf staat boven op het gebouw en is te beklimmen. Hij dateert uit 1930. Het centrum is open van half juni tot half september.

Lighthouse Beach Park

Het vuurtorencomplex bevindt zich in Port Bickerton Lighthouse Beach Park. Daar zijn wandelroutes en een plankier die door een bosgebied naar een strand voeren. Delen ervan lopen langs de ruige kust en geven uitzicht op de oceaan.

Veerpont

Niet ver van Port Bickerton zorgt een kabelveerpont ervoor dat de baai Country Harbour met de auto kan worden overgestoken. Deze gaat op het halve uur van west naar oost en op het hele uur van oost naar west. Afvaarten zijn tussen zes uur ’s? morgens en middernacht.

Goldboro

Goldboro Interpretive Centre

Ook een plaatsnaam als Goldboro kan natuurlijk niet anders dan verwijzen naar goud. In de regio aan de oostkant van de baai Country Harbour is eveneens goud uit de grond gehaald. Daarover is het een en ander te bekijken in het Goldboro Interpretive Centre aan 12881 Highway 316. Het gaat om voorwerpen en foto’s over het goud delven, maar ook is er aandacht voor de plaatselijke en regionale historie en visindustrie. Naar verluidt staat in dit dorp de eerste gasfabriek van Nova Scotia. Het museum is geopend van eind juni tot eind augustus (niet op maandag).

Tor Bay

Tor Bay Provincial Park

Een van de eerste commerciële communicatiekabels tussen Engeland en het vasteland van Noord-Amerika kwam in 1875 aan land bij het gehucht Tor Bay in de Canadese provincie Nova Scotia. Er werd het zend- en ontvangstation Faraday gevestigd en dat zorgde twaalf jaar lang voor het doorgeven van berichten. Later kwamen ook bij Hazel Hill en Canso transatlantische kabels aan land. Op de parkeerplaats van het Tor Bay Provincial Park herinnert een monument hieraan. Het bevindt zich op een rotsachtige landtong die de Atlantische Oceaan insteekt. Er zijn uitkijkplaatsen, wandelroutes met plankiers en twee zandstranden. Op informatiepanelen wordt uitleg gegeven over wat er aan flora en fauna is te zien. Open van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Oosten Atlantische kust en Oost-Canada