Nova Scotia

Swipe

Oostkant Annapolis Basin

Hier bezienswaardigheden aan het oostelijke deel van het Annapolis Basin, de verbreding van de Annapolis River in het westen van de Canadese provincie Nova Scotia, en uitstromend in de Bay of Fundy. Zie de aparte pagina voor het westelijke deel van het Annapolis Basin.

Port Royal

Interessant is Port Royal. Dit is de plek waar de eerste blijvende Europese nederzetting van Noord-Amerika ten noorden van Florida stond. Deze is in gebruik geweest van 1605 tot 1613 en was in de eerste plaats een bonthandelspost. Het is geen echt militair fort geweest, al waren er wel wat verdedigingsactiviteiten. Het tegenwoordige Port Royal is een reconstructie van die eerste ‘habitation’ en een nationaal historisch monument. De herbouw is gebaseerd op opgravingen en oude documenten. Het is een rechthoekig, volledig houten complex met zestien huisjes en werkplaatsen die allemaal aan elkaar vastzitten, omringd door een omheining. Lieden in historische kledij verzorgen demonstraties en rondleidingen. Het is te bezichtigen tussen half mei en half oktober. Op de eigen website van de auteur is een impressie van deze handelspost te bekijken. 

Delap’s Cove

Ten noorden van Port Royal ligt Delap’s Cove. Dat ligt in een wildernisgebied met twee wandelroutes die tot aan de kust van de Bay of Fundy komen. Er wordt een schitterend uitzicht over deze baai geboden. Beide tochten komen bij smalle watervallen waar het water van respectievelijk Charlie’s Brook en Bohaker Brook in de Bay of Fundy stort. De trajecten zijn slechts enkele kilometers lang, maar komen door dichte wouden en langs steile rotswanden waardoor ze toch flinke inspanningen vergen. In het najaar mag hier gejaagd worden op onder andere zwarte beren, elanden en herten. De toegang is aan 2077 Shore Road West.

Annapolis Royal

Aan de zuidoever van de overgang tussen Annapolis River en Annapolis Basin ligt Annapolis Royal. Dit was de hoofdstad van het Franse Acadia en daarna van het Britse Nova Scotia tot Halifax die functie in 1749 overnam. In dit plaatsje is dat nog goed te zien aan nogal wat historische monumenten, vooral aan hoofdstraat St. George Street.

Fort Anne

Annapolis Royal is ook de locatie van Fort Anne en dat was wel een echt militair bolwerk; Canada’s eerste zelfs. De Fransen noemden het Le Fort de Port Royal, waarmee de belangrijkste taak duidelijk is: het verdedigen van het bonthandelscentrum Port Royal. Restanten ervan zijn te vinden aan St. George Street en die zijn een nationaal historisch monument. De aarden wallen zijn in goede staat gebleven en hier en daar zijn ook nog poortdoorgangen en onderaardse kruitmagazijnen. Overheidsinstelling Parks Canada heeft deze zo goed mogelijk gerestaureerd. Een groot wit gebouw was vroeger het officierskwartier. Er zit nu een informatiecentrum in. Interessant onderdeel daarvan is de Fort Anne Heritage Tapestry; een uit twee delen bestaand wandtapijt met afbeeldingen uit vierhonderd jaar geschiedenis van Annapolis Royal en Port Royal. In het gebouw zijn ook exposities over de oorlogen tussen Fransen en Engelsen en over de Mi’kmaq-volkeren. Verder is er een display over het verdrag van Utrecht van 1713. Dat regelde de verdeling van het grondgebied van Canada tussen Groot-Brittannië en Frankrijk. Fort Anne is geopend van half mei tot half oktober.

Tidal Power Station

Een bijzonderheid is de getijdencentrale in de dam tussen de noord- en zuidoevers op de grens van Annapolis River en Annapolis Basin. Hier wordt elektriciteit opgewekt met een reusachtige turbine die wordt aangedreven door het in- en uitstromende water van eb en vloed van de Bay of Fundy. Er is een informatiecentrum waar hierover van alles is te zien. Dit Visitor Information & Tidal Exhibit Centre van het Tidal Power Station is open van half mei tot half oktober.

O’Dell House Museum

In enkele van de eeuwenoude woonhuizen in Annapolis Royal zijn nu musea ondergebracht. Aan 136 St. George Street bijvoorbeeld staat het O’Dell House Museum. Vroeger was dit een herberg met halte voor de postkoets. Nu is de benedenverdieping ingericht als een woonhuis van eind negentiende eeuw en zijn op de bovenetage exposities over onder andere de zeilvaart en de historie van Annapolis Royal en omgeving.

DeGannes-Cosby House

Naar verluidt Canada’s oudste nog overeind staande houten huis staat eveneens aan St. George Street: het DeGannes-Cosby House op nummer 477. Op deze locatie was in 1693 al een woning gebouwd, maar dat werd in 1707 door de Fransen in brand gestoken en verwoest om te voorkomen dat de Engelsen het in handen zouden krijgen tijdens hun eerste aanval op Port Royal. Die werd afgeslagen en de eigenaar, Louis de Gannes de Falaise, kreeg van de Franse regering een schadevergoeding. Op de oude fundamenten bouwde hij een nieuw houten huis en dat staat er tot op de dag van vandaag. De naam Cosby verwijst naar de gouverneur Alexander Cosby die het kocht en wiens familie het lange tijd in bezit had. Het huis is niet van binnen te bekijken.

Historic Gardens

Over het geschikt maken en bewerken van de zoutmoerassen door de Acadiërs is het een en ander te zien in de Historic Gardens aan 441 St. George Street. Dat zijn tuinen met niet alleen bloemen en struiken maar ook het nagebouwde Acadische huisje La Maison Acadienne et Potager waarbij een tuin is met groenten die begin zeventiende eeuw hier werden gekweekt. Verder zijn er een uitgebreide collectie rozen, een Victoriaanse tuin en een Innovative Garden waar moderne tuinderstechnieken worden gedemonstreerd. De Historic Gardens zijn open van half mei tot half oktober, maar je kunt er ook buiten die periode terecht als je een geldelijke donatie in een daarvoor bestemd busje stopt. Naast het tuinencomplex zijn door Acadische dijken omzoomde moerassen van de natuurbeschermingsorganisatie Ducks Unlimited.

Lequille

Grist Mill

Net ten zuiden van Annapolis Royal, tegen de South Mountains omhoog aan Highway 8 richting het Kejimkujik National Park ligt het gehucht Lequille. Daar staat de waterkorenmolen The Grist Mill. Het is een reconstructie van de eerste korenmolen van Noord-Amerika. Deze was gebouwd in 1607. Een plaquette aan de muur verhaalt daarover. Op deze locatie legden de eerste Franse kolonisten een groente- en fruittuin aan. Ook appelzaden werden uitgezet. Sommigen noemen deze plek daarom de geboorteplaats van de tegenwoordige omvangrijke appelindustrie van de Annapolis Valley. In de gereconstrueerde molen zit een kleine waterkrachtcentrale.

Mickey Hill Pocket Wilderness

In dit dorp is ook de Mickey Hill Pocket Wilderness met wandelroutes over bos- en grindpaden, plankiers en een hangbrug langs de oevers van de Ten Mile River. Panelen verschaffen informatie over wat onderweg is te zien. Dit bosgebied grenst aan Lamb’s Lake. ’s Winters zijn er langlaufloipes uitgezet. De toegang is aan Highway 8 tussen Lequille en Greywood.

 

10 prachtige bestemmingen in Oostkant Annapolis Basin en Oost-Canada