Nova Scotia

Swipe

Oostkust van Cape Breton

Aan de oostkust van Cape Breton Island in de Canadese provincie Nova Scotia zijn steenkool en visvangst de belangrijkste activiteiten. Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in deze regio.

Glace Bay

Cape Breton Miners’ Museum

Een van de hoogtepunten in dit steenkoolgebied is Cape Breton Miners’ Museum aan 42 Birkley Street in Glace Bay. Hier kan onder begeleiding van een oud-mijnwerker worden afgedaald in de voormalige kolenmijn Ocean Deeps Colliery. Daar worden onder andere ook demonstraties met enkele machines gegeven. De mijn is vanuit het museum toegankelijk. Daarin zijn exposities over de steenkolenstad die Glace Bay was, de geologie van het gebied en de vroegere en tegenwoordige mijnbouw. Er is ook een simulatietreintje waarmee je als het ware een moderne mijn in gaat. Buiten is het Miners’ Village met enkele mijnwerkershuisjes, een mijnwerkerswinkeltje en een mijnwerkersrestaurant uit de tweede helft van de negentiende eeuw. Open van begin juni tot eind oktober, verder alleen op werkdagen. Rondleidingen in de mijn zijn van begin juni tot eind augustus. Het Miners’ Restaurant is open van half april tot eind oktober.

Marconi National Historic Site

Glace Bay noemt zichzelf de geboorteplaats van de internationale radio. Dat komt van het zend- en ontvangststation dat radiopionier Guglielmo Marconi hier begin twintigste eeuw had. Aan het eind van Timmerman Street op het plateau Table Head had hij vier antennetorens gebouwd. Daar ontplooide hij experimenten en commerciële activiteiten op het gebied van draadloze telegrafie, nadat hij in verband met contractuele problemen niet verder kon in St. John’s in de Canadese provincie Newfoundland and Labrador. De antennemasten zijn er niet meer, alleen nog wat voetstukken van de originele torens. Overheidsorganisatie Parks Canada heeft er een museum neergezet en er de Marconi National Historic Site van gemaakt met exposities over de beginjaren van telegrafie en radio inclusief tal van apparaten en gereedschappen. Open van begin juni tot half september.

Uitzichten

Vanuit Glace Bay zijn langs de kust van de oceaan richting Donkin, Port Morien, Round Island en Mira enkele aardige uitzichten. In de rotsen kunnen hier en daar donkere banden van steenkool worden gezien. Tal van plekken zijn zeer geliefd bij kunstschilders en fotografen. Ook zijn er enkele wandelroutes die langs de kliffen gaan. Daar is met wat geluk een kans op het zien van aalscholvers, zeekoeten, jan-van-genten, drieteenmeeuwen en spelende of spuitende walvissen en zeehonden.

Main-à-Dieu

Coastal Discovery Centre/Fishermen’s Museum

Uitkijkend op de Menadou Passage tussen de kust en Scaterie Island staat in het vissersdorp Main-à-Dieu aan 2886 Louis-Main-à-Dieu Road het Coastal Discovery Centre. Dat is een soort verzamelgebouw waar diverse diensten voor toeristen en lokale bewoners zijn samengebracht. Eén daarvan is het Fishermen’s Museum. Hier zijn displays te zien met foto’s, documenten en voorwerpen over honderd jaar visserij op de Atlantische Oceaan en over de historie van het dorp en van de bewoning van Scaterie Island. Het gebouw staat aan de haven. Er vandaan loopt een wandelroute over plankiers langs de oceaankust. Scaterie Island is het oostelijkste deel van Nova Scotia en was voor menig zeevaarder het eerste land dat gezien werd na een lange reis op de oceaan.

10 prachtige bestemmingen in Oostkust van Cape Breton en Oost-Canada