Nova Scotia

Swipe

Oostoever Strait of Canso

Ten zuiden van Cape Breton in de Canadese provincie Nova Scotia wordt deze eilandengroep van de rest van de provincie gescheiden door de Strait of Canso. Aan de oostoever daarvan zijn de volgende bezienswaardigheden. Zie voor de westoever op het vasteland deze pagina.

Port Hawkesbury

Boottochten

Aan de Strait of Canso zijn vanuit de haven van Port Hawkesbury boottochten te maken om naar walvissen en andere zeedieren te gaan kijken, te gaan diepzeeduiken of te gaan sportvissen. Ook wordt dan wat getoond van de drukke havenactiviteiten in de Strait of Canso. Uitgevaren wordt tussen begin mei en half oktober.

The Creamery

Aan de waterkant is The Creamery aan 1 MacSween Street. Dat is een centrum waar iedere dinsdagavond tussen half juni en begin oktober ceilidhs worden gehouden. Dit is wat grootschaliger dan in de pubs elders in Nova Scotia. Er staan lange rijen tafels waaraan meer dan 250 mensen kunnen zitten. Maar er is ook ruimte om te dansen en plezier te maken zoals het bij een ceilidh hoort. The Creamery was in de eerste helft van de twintigste eeuw een zuivelfabriek.

Artscape

In het Creamery-gebouw is ook Artscape ondergebracht. Dat is een galerie waar tijdens de zomermaanden werken van kunstenaars en handwerkslieden uit de hele provincie te zien zijn. Daarbij zijn kunstig gestikte dekens, tinnen en lederen voorwerpen, schilderijen en fotografie.

Isle Quilt Market

Artscape is een afgeleide van de Isle Quilt Market. Ook dat is een galerie, maar dan eentje waar alleen gestikte dekens en dekbedden bijeen zijn gebracht. Het is gevestigd in het Port Hawkesbury Civic Centre aan 606 Reeves Street. Daarin zitten ook een ijshockeyhal, een schouwburgzaal, winkels en kantoren.

Port Hastings

Gut of Canso Museum

Over de gevolgen van de bouw van de Canso-dam en over de historie van deze regio is meer te zien in het Gut of Canso Museum aan 9 Church Street in Port Hastings, vlak bij de dam met brug over de Strait of Canso. Dat zit in een meer dan honderd jaar oud huis dat op de dam uitkijkt. Ook zijn er displays over woningrichting en vrijetijdsbesteding in vroeger dagen. Het museum is open op werkdagen van half juni tot half oktober, in juli en augustus ook in de weekends.

Ceilidh Coastal Trail

Vanuit Port Hastings loopt westwaarts voorbij de Canso-dam naar het verderop gelegen Judique de Ceilidh Coastal Trail. Dat is een traject van zo’n dertig kilometer over een voormalige spoorbaan en bedoeld om te lopen, te fietsen of te langlaufen. Hij komt langs een aantal beverplassen en er zijn aardige uitzichten op St. Georges Bay. Die ligt tussen de Strait of Canso en de Northumberland Strait. Meer informatie daarover bij het provinciale toeristenbureau bij de dam aan 96 Highway 4 (open van eind april tot begin januari). Zie hierover ook de pagina over de zuidwestkust van Cape Breton Island.

Canso Causeway

Over  de dam met brug over de Strait of Canso kun je het Cape Breton Island weer verlaten en je tochten over het vasteland van de provincie Nova Scotia voortzetten.

10 prachtige bestemmingen in Oostoever Strait of Canso en Oost-Canada