Nova Scotia

Swipe

Peggy’s Cove

Een van de beroemdste plekken van Nova Scotia is Peggy’s Cove. Dat is een vissersdorpje aan de zuidpunt van de oostkust van St. Margarets Bay. Grootste trekpleister is de vuurtoren die op de granieten rotsen van Peggy’s Point staat. Het is een fotogenieke locatie, maar dat geldt ook voor het dorp zelf dat vlakbij op de rotsen en aan het water van een smalle inham gedrapeerd ligt. Het is een beschermd gebied waar de vissers in de betreffende seizoenen dagelijks uitvaren, maar waar ook kunstzinnige lieden studio’s en galerieën hebben geopend. Overal zijn grote rotsblokken te zien die hier zijn achtergelaten door gletsjers in de vooralsnog laatste ijstijd en die volgens sommigen meer dan 350 miljoen jaar oud zijn.

Preservation Area

Net voor het dorp binnen wordt gereden, ligt aan Highway 333 het natuurgebied Peggy’s Cove Preservation Area. Hier is het resultaat van die zich ruim tienduizend jaar geleden terugtrekkende gletsjers goed te zien in een nagenoeg ongerept gebied waar de meeste reizigers snel aan voorbijgaan op weg naar de toeristische trekpleisters van het dorp. Minieme steentjes houden er reusachtige rotsblokken in evenwicht. Er is een schaarse begroeiing met grassen, mos, talrijke lage struiken en hier en daar een opgeschoten boom. De bewoners noemen het graag hun tuin.

Peggy’s Point

Peggy’s Cove dateert uit 1811, de vuurtoren op Peggy's Point uit 1954, hoewel er op dezelfde plek eerst een houten toren uit 1868 was. Hij staat aan het eind van het dorp, aan het eind van Peggy's Point Road, en diende om de toegang van St. Margarets Bay aan te geven. Het verhaal gaat dat de plek en het dorp hier zijn genoemd naar een klein meisje dat als enige overlevende van een tijdens een zware storm aan de grond gelopen en gezonken schoener de kust wist te bereiken bij wat nu Peggy's Cove is. Ze werd door de bewoners opgevangen en is altijd gebleven. Peggy zou een verkorting van Margaret zijn en cove is een Engels woord voor baai, Peggy van de Cove dus. Het vuurtorenlicht doet nog steeds zijn waarschuwende werk, maar de punt is nu een drukke toeristische bestemming. De rotsen zijn soms nogal glad en de golven kunnen onverwacht hoog komen aanrollen.

Monument

In een van de omhoog stekende rotsen in het dorp heeft de kunstenaar William deGarthe een dertig meter breed monument gebeiteld dat een eerbetoon aan de visserij in Peggy’s Cove is. Er staan 32 vissers met hun vrouwen en kinderen op. Ook Peggy van de Cove staat erbij. DeGarthe heeft er tien jaar aan gewerkt en was nauwelijks halverwege van het project dat hij in gedachten had, toen hij in 1983 overleed. Hij had een huis in Peggy’s Cove en zijn rots-reliëf lag in zijn achtertuin. Het is nu eigendom van de provincie en is te vinden tegenover het toeristenbureau aan 109 Peggy’s Point Road te vinden. Daarin is ook een verzameling DeGarthe-kunst te bekijken. Open van half mei tot eind oktober.

Vaartochten

De omgeving van Peggy’s Cove herbergt tal van stille, verborgen baaien en eilandjes waar rumsmokkelaars, privateers en piraten ongestoord hun handel aan wal konden brengen of zich enige tijd verborgen konden houden. Er zijn enkele mogelijkheden daar tijdens een vaartocht met kano’s of kajaks te gaan kijken. Het toeristenbureau aan 109 Peggy's Point Road heeft er informatie over.

Vliegramp

Peggy’s Cove kreeg in 1998 de wereldpers te gast toen hier vlak voor de kust een Zwitsers vliegtuig in de oceaan stortte. Vanuit dit dorp werden reddings- en bergingsboten gestuurd en hier werden de slachtoffers aan land gebracht. Aan Peggy’s Point Road staat een monument ter nagedachtenis aan de 229 omgekomenen.

10 prachtige bestemmingen in Peggy’s Cove en Oost-Canada