Nova Scotia

Swipe

Rond Pictou Harbour

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in het gebied rond de Pictou Harbour, aan de Northumberland Strait in het noorden van de Canadese provincie Nova Scotia.

Arisaig

Arisaig Provincial Park

De noordoostelijke helft van Nova Scotia is geologisch gezien jonger dan het zuidwestelijke deel. Bewijzen daarvan zijn te vinden in het Arisaig Provincial Park. Dat ligt aan de westkust van de Antigonish Highlands, aan de Northumberland Strait. In de rotsen van dit park zitten talloze fossielen en daaruit is geconcludeerd dat dit deel gelegen heeft in streken met warmer water, veel zonlicht en volop voedingsstoffen. De zuidelijke helft van de provincie heeft nauwelijks fossielen en dat wijst op ongastvrije omgevingen voor levende wezens. Volgens deskundigen biedt het Arisaig-park een blik op het leven op aarde zo’n 440 miljoen jaar geleden. Er loopt een 1,6 kilometer lange wandelroute doorheen die vanaf een kiosk met informatiepanelen naar de rand van de kliffen loopt. Op enkele plaatsen kun je naar beneden, naar een kiezelstrand waar de fossielen in de rotswanden te zien zijn, vooral aan de westzijde van het park. Het is heuvelachtig terrein door bosgebied. De ingang is aan Route 245 en het is toegankelijk van half mei tot half oktober.

New Glasgow

Samson Trail

Canada’s eerste ijzeren spoorweg was naar verluidt aangelegd bij New Glasgow, een stad op een kruispunt van wegen van oost naar west naar zuid. Van een stuk daarvan is de Samson Trail gemaakt. Dat is een wandelroute langs de noordoever van de East River, die via een stalen looppad het centrum van de stad in gaat. Aangesloten wordt op het Waterfront van de stad, de Riverside Parkway. Hieraan is onder andere het plaatselijke toeristenbureau gevestigd.

Carmichael-Stewart House Museum

Langs de East River waren tal van scheepswerven. Die van de Carmichael-familie behoorde tot de succesvolste. Senator James Carmichael liet in 1880 in het centrum van New Glasgow een villa bouwen. Die kwam later in handen van zijn kleindochter en schoonzoon R.B. Stewart. Nu zit er het Carmichael-Stewart House Museum in. Behalve inrichting en meubilair uit eind negentiende eeuw zijn er exposities van kleding uit begin negentiende tot half twintigste eeuw, historisch glaswerk uit Trenton, huishoudelijke voorwerpen, gereedschappen en snuisterijen uit de negentiende eeuw, en veel foto’s. Het museum staat aan 86 Temperance Street en is open van begin juni tot eind september (niet op zondag).

Stellarton

Museum of Industry

Naar eigen zeggen het grootste museum van Atlantisch Canada is in Stellarton te vinden, net ten zuiden van New Glasgow. Het betreft het Nova Scotia Museum of Industry. De ingang is aan 147 North Foord Street en het staat op de plaats van een voormalige kolenmijn. Een pomphuis daarvan is nu het grootste voorwerp van het museum. Andere zijn Canada’s oudste nog bestaande stoomlocomotief, de eerste in Canada geproduceerde Volvo, een spoorwegstation, stoom-sneeuwschuivers, in Nova Scotia gefabriceerde auto’s, wasmachines, drukmachines en zagerijen. Maar ook vakbondsspeldjes, gereedschappen, verwarmd ondergoed en tal van huishoudelijke voorwerpen. Er zijn meer dan dertigduizend artikelen waaruit exposities samengesteld worden, zowel uit vervlogen tijden als modern spul om voor toekomstige generaties te bewaren. Ook zijn er een kunstverzameling en archeologische voorwerpen die op het terrein van het museum zijn opgegraven. Het Museum of Industry is het hele jaar open, van begin november tot eind april echter niet in de weekends.

Pictou

Hector Heritage Quay

Een Hollands schip ligt aan de basis van de geboorte van Nieuw-Schotland, Nova Scotia. De eigenlijk al afgeschreven vrachtboot Hector arriveerde in 1773 bij wat nu de stad Pictou is. Aan boord waren 189 Schotse immigranten. Hun komst bracht de kolonisatie goed op gang. Waar de Hector is gebleven, is onbekend. Het schip is echter nagebouwd en deze replica is een toeristische trekpleister aan de kade van Pictou. Aan 33 Caladh Avenue is langs het Waterfront de Hector Heritage Quay waar exposities inzicht geven in de tocht van de Schotse kolonisten en hun aankomst in het nieuwe vaderland. Er zijn ook een timmermanswerkplaats, een smederij, een kunstenaarsatelier en een toeristisch informatiecentrum. Open van half mei tot half oktober.

New Scotland Days

De aankomst van de Hector wordt ieder jaar gevierd tijdens het New Scotland Days Living Heritage Festival. Dat begint op 10 juli, de dag dat het schip in 1773 uit Schotland vertrok, en duurt tot de dag van aankomst op 15 september bij Pictou. Iedere week vinden dan allerlei evenementen plaats, zoals doedelzakconcerten, dansfestijnen, demonstraties van oude Schotse culturele activiteiten en handvaardigheden, en heropvoeringen van het verblijf op de Hector en van de landing. De meeste festiviteiten zijn aan het Waterfront bij de Heritage Quay.

Hector Exhibit Centre

Meer over de Hector en de pionierende Schotten is te zien in het Hector Exhibit Centre aan 86 Haliburton Road. Dat is in 1973 speciaal gebouwd om de tweehonderdste verjaardag van de aankomst van de eerste Schotse kolonisten te gedenken. Exposities gaan over de plaatselijke historie, kunst en handvaardigheden. Open van half mei tot half september (niet op zondag en maandag), daarna alleen op maandagen en dinsdagen.

Northumberland Fisheries Museum

In het voormalige spoorwegstation aan 71 Front Street is tegenwoordig het Northumberland Fisheries Museum gevestigd. Hier zijn displays die gaan over de vroegere visvangst langs de kusten van de Northumberland Strait. Daarbij zijn een bunkhouse (gezamenlijk onderkomen van vissers), oude boten, scheepsmodellen, gereedschappen en werktuigen die door de visserman werden gebruikt, levende zeekreeften en tal van foto’s en schilderijen over de visserij. Open van half mei tot half oktober.

Caribou

Veerboot Prince Edward Island

Naar de Canadese eilandprovincie Prince Edward Island varen alleen vanuit Caribou ten noorden van Pictou autoveerboten. De overtocht duurt circa 75 minuten. Er gaan twee schepen, de Confederation en de Holiday Island, en afvaarten zijn tussen begin mei en half december meerdere keren per dag. De nationale verkeersweg Trans-Canada Highway (hier Route 106) komt uit bij de aanlegsteigers van de veerboten. Informatie over vaartijden en reservering bij de terminal in Caribou, tel. +1-902-485-6580.

10 prachtige bestemmingen in Rond Pictou Harbour en Oost-Canada