Nova Scotia

Swipe

Rond St. Patricks Channel

Bezienswaardigheden langs het St. Patricks Channel in het midden van Cape Breton in de Canadese provincie Nova Scotia komen aan de orde op deze pagina.

Baddeck

Beinn Bhreagh

De uitvinder van de telefoon, Alexander Graham Bell, was een in 1847 geboren Schot die met zijn ouders in 1870 naar Ontario in Canada kwam. Daar bouwde hij zijn eerste telefoon. Dat bracht hem fortuin en daarmee kocht hij onder meer in Nova Scotia bij Baddeck een vakantiehuis. Het is een grote villa met de naam Beinn Bhreagh, staat aan de westelijke oever van Bras d’Or Lakes en is nog altijd in het bezit van de familie Bell. Daarom is het niet voor publiek toegankelijk. Het is wel te zien vanaf rondvaartboten op Bras d'Or Lakes en van een afstandje vanaf een plankenpad langs dat meer en de gemeentewerf van Baddeck. Beinn Bhreagh is een Gaelisch begrip voor mooie berg.

Bell Heritage Museum

Maar de overheidsinstelling Parks Canada heeft er niet ver vandaan een museum neergezet over Bell en zijn uitvindingen: Alexander Graham Bell National Historic Site en het Bell Heritage Museum. Er zijn niet alleen exposities over de telefoon maar ook over andere zaken waaraan Bell geknutseld heeft, zoals de destijds snelste boot, vliegtoestellen en vliegers. Er zijn filmpjes, originele voorwerpen en veel foto’s te zien. Het museum staat aan Chebucto Street/Highway 205 aan het oostelijke eind van het dorp en is open van begin juni tot half oktober. Bell overleed in 1922 in zijn villa bij Baddeck.

Bras d’Or Lakes & Watershed Interpretive Centre

Aan diezelfde hoofdstraat Chebucto Street zit in het voormalige postkantoor het Bras d’Or Lakes & Watershed Interpretive Centre. De Bras d’Or-meren zijn een binnenzee met zout water in het hart van Cape Breton Island. Ze worden omgeven door dicht beboste heuvels en vormen een belangrijke voedselleverancier voor een groot aantal Amerikaanse zeearenden. Over die binnenzee en alles wat daar in en rond leeft en verblijft, gaat het in dit museum. Open van begin juni tot half oktober.

Bras d’Or Lakes

Vanuit de haven van Baddeck vertrekken tussen begin juni en begin oktober tal van zeil- en motorboten voor tochten op zoek naar arenden, zeehonden en andere dieren in en boven de Bras d’Or Lakes. Meestal wordt ook langs Bells villa gevaren. Baddeck zelf is in de zomermaanden een druk toeristisch plaatsje.

Wagmatcook

Wagmatcook Culture & Heritage Centre

Ook op Cape Breton Island zijn diverse plaatsen waar nazaten van de oorspronkelijke bewoners domicilie hebben. Wagmatcook ten westen van Baddeck is zo’n inheems reservaat. Mi’kmaq-mensen hebben hier aan 10765 Trans-Canada Highway 105 het Wagmatcook Culture & Heritage Centre opgezet. Behalve displays met foto’s en voorwerpen over historie en cultuur zijn er demonstraties te zien van activiteiten. In een tipi worden verhalen verteld en oude spellen uitgelegd. Open van half mei tot half oktober dagelijks, daarna alleen op werkdagen.

Washabuck Peninsula

Ten zuidoosten van het Wagmatcook-reservaat biedt een kabelveer de mogelijkheid St. Patricks Channel over te steken naar Little Narrows. De boot vaart dag en nacht en doet er nog geen tien minuten over. Dat dorp ligt op het Washabuck Peninsula. Daar zijn veel krijtrotsen en een gipsmijn. De weg biedt fraaie uitzichten op St. Andrews Channel. Op dat schiereiland zijn diverse uitkijkpunten waar vandaan met wat geluk enkele van de meer dan tweehonderd paren Amerikaanse zeearenden zijn te zien. Deze roofvogels nestelen rond de meren in het hart van Cape Breton Island. Op de top van het Washabuck-schiereiland ligt Washabuck Centre. Daar gaat een doodlopende weg naar de Lookoff op MacKays Point op de grens van St. Andrews Channel en St. Patricks Channel.

Iona

Highland Village Museum

Ook Iona ligt op het Washabuck Peninsula maar dan aan de oostzijde. Er ten zuidwesten van bevindt zich aan 4119 Highway 223 het Highland Village Museum. In dit openluchtmuseum is meer dan tweehonderd jaar Schotse aanwezigheid op Cape Breton Island op een rij gezet. Er zijn hier naar toe overgebrachte en gereconstrueerde huisjes, boerderijen, werkplaatsen en winkeltjes die een indruk geven van hoe de Schotse kolonisten vroeger leefden. Behalve Engels wordt hier Gaelisch gesproken. De officiële naam van het museum is dan ook An Clachan Gàidhealach, het hoogland dorp museum. Het ligt tegen een heuvel. Daar bovenop zijn mooie uitzichten op Bras d’Or Lakes. In een bezoekerscentrum zijn displays over historie en ontwikkeling van Nova Scotia’s Schotland, de Gaelische taal en het dorp. Open van begin juni tot half oktober.

Marble Mountain

Marble Mountain Museum

Eind negentiende en begin twintigste eeuw werd er marmer gedolven uit de heuvels aan de westkust van Bras d’Or Lakes. Het dorp Marble Mountain herinnert daaraan. Aan de doorgaande weg langs de oever is het Marble Mountain Museum waar daarover exposities te bekijken zijn. Niet alleen de geologie van deze regio komt aan de orde maar ook de natuurlijke historie, de flora en fauna en de plaatselijke ontwikkelingen. Het zit in een voormalig schooltje en is alleen in juli en augustus open. In de buurt is een marmergroeve met een strand waar marmerscherven zijn te vinden.

10 prachtige bestemmingen in Rond St. Patricks Channel en Oost-Canada