Nova Scotia

Swipe

Westkant Annapolis Basin

Op deze pagina enkele bezienswaardigheden in het westelijke deel van het Annapolis Basin in het westen van de Canadese provincie Nova Scotia. Zie voor de oostelijke helft de aparte pagina daarover.

Upper Clements

Upper Clements Park

Naar eigen zeggen het grootste pretpark van Atlantisch Canada is net ten westen van de plaats Annapolis Royal te vinden aan 2931 Highway 1: Upper Clements Park. Hier zijn meer dan 25 attracties, waaronder een houten achtbaan, waterglijbanen, botsboten en botsauto’s, midgetgolf, treintjes, een speeltuin, live entertainment en diverse eetgelegenheden en winkeltjes. Open van half juni tot begin september.

Wildlife Park

In de toegangsprijs voor het pretpark is ook de entree begrepen voor het Upper Clements Wildlife Park. Dat ligt er tegenover aan dezelfde weg en is bereikbaar via een tunnel. Het is bijna 450 hectare groot en er zijn vooral dieren uit Nova Scotia zelf te zien, zoals zwarte beren, elanden, diverse hertensoorten, ganzen, wasbeertjes, vossen, lynxen, poema’s, uilen, Amerikaanse zeearenden, coyotes en stinkdieren. Allemaal zijn ze in dierentuinen geboren of gewond of verweesd hier binnengebracht en ongeschikt om weer in het wild te worden uitgezet. Het wandelgebied met de dierenverblijven is in een bebost stuk van circa twaalf hectare groot, de rest is natuurgebied er omheen. Het wildpark is open van half mei tot half oktober, tot half juni echter alleen op zondagen en vanaf begin september alleen op zaterdagen en zondagen.

Bear River

Ten zuiden van Upper Clements stroomt de rivier Bear River uit in het Annapolis Basin. Deze zuidwaarts volgend, in de richting van het binnenland, kom je in het dorp Bear River. Dat is zeer toeristisch, met campings en veel meer restaurants dan de omvang doet rechtvaardigen. Tijdens eb in de Bay of Fundy staat de rivier hier meestal droog. Bij vloed komt er soms tot zeven meter water in te staan. Om dan de huizen droog te houden, zijn vele op palen gebouwd. Verder is het een kunstenaarsdorp. Tientallen schilders, beeldhouwers, tekenaars, leerbewerkers en andere artistieke lieden hebben zich hier gevestigd. Hun werkstukken zijn in enkele galerieën te zien maar ook bij henzelf thuis in de eigen studio’s.

De Zaaier

Een curiositeit in Bear River is de Hollandse windmolen De Zaaier. Deze staat in het hart van het dorp aan de oever van de rivier en is door de bouwers Anton en Riek Geerlings aan de gemeenschap geschonken. Deze Nederlandse immigranten hadden er een souvenirwinkeltje met tearoom in. Na hun pensionering werd de molen overgebracht naar de huidige locatie, kwam er het plaatselijke toeristenbureau in en werd er een waterfrontpark omheen aangelegd. De sterk ingekorte wieken geven er wel een wat vreemd uiterlijk aan. Het toeristenbureau is open van half juni tot begin oktober.

Heritage and Cultural Centre

Bear River ligt in inheems gebied. De Mi’kmaq-mensen die de eerste Fransen hielpen de winters door te komen en hun de weg wezen, kwamen hier vandaan. Nog altijd is de Bear River First Nation trots op en actief met gidsende activiteiten. In het Heritage and Cultural Centre aan 194 Reservation Road zijn hierover exposities te zien. Ook is daar aandacht voor de historie van deze gemeenschap en hun cultuur. Het Mi’kmaq-volk verblijft al meer dan vierduizend jaar in dit gebied. Het centrum wordt een spirituele en geneeskrachtige plek genoemd waar bezoekers kunnen delen in het rijke Mi’kmaq-erfgoed. Voorwerpen en panelen geven daar inzicht in en in een speciale hoek worden, op gezette tijden, verhalen verteld over geestelijke waarden en afkomst van dit inheemse volk. Met een van de gidsen kun je een tocht maken langs de Medicine Trail met kruiden en planten die gebruikt kunnen worden om wonden te behandelen en ziektes te voorkomen en te genezen. In de zomermaanden is er een kampement waar demonstraties worden gegeven in het koken op een open vuur, het drogen van dierenhuiden en het bouwen van kano’s. Dit expositiecentrum staat in het reservaat en dat ligt tegen de heuvel op net voorbij het dorp. Het Heritage and Cultural Centre is open op werkdagen van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Westkant Annapolis Basin en Oost-Canada