Nova Scotia

Swipe

Westkust van Cape Breton

Op deze pagina bezienswaardigheden aan de westkust van de eilandengroep Cape Breton in de Canadese provincie Nova Scotia.

Inverness

Miners’ Museum

Op diverse locaties op Cape Breton Island zijn steenkolenmijnen in bedrijf geweest, ook aan de westkust. In het Miners’ Museum aan 62 Lower Railway Street in Inverness zijn daarover exposities te zien. Dat zit in een voormalig spoorwegstation uit 1901. Er is ook een galerie met tentoonstellingen van schilderijen, foto’s en handvaardigheidsproducten. Het museum is geopend van half juni tot eind september.

Route 19

Het stuk van weg Route 19 hier vandaan noordwaarts naar Dunvegan wordt een van de spectaculairste van Cape Breton genoemd. Hij is als het ware tegen de rotswanden geplakt, hoog boven de zee.

North East Margaree

Margaree Salmon Museum

De Margaree River wordt een belangrijke zalm- en forelrivier genoemd. Het dal waar deze rivier doorheen loopt, is bovendien een bezienswaardigheid. In het Margaree Salmon Museum aan 60 East Big Intervale Road in North East Margaree zijn daarover exposities te bekijken met onder meer talloze soorten visaas en vishengels, foto’s, kaarten en verhalen van vissers die veel succes met de zalmvisserij hebben gehad. Ook zijn er schilderijen van de omgeving, een historische verzameling stropersgerei, displays over de levenscyclus van zalm en aquaria met jonge zalm en forel. Het museum zit in een voormalig schoolgebouw en is open van half juni tot half oktober.

Cap Le-Moine

Joe’s Drive-In

Aan 11852 Cabot Trail in Cap Le-Moine is de ingang naar Joe’s Drive-In. Hier zijn meer dan honderd vogelverschrikkers te zien, gemaakt door Joe Delaney en zijn zoon Chester. Ze zijn in verschillende soorten en maten, standen en aankleding. Naar eigen zeggen is er ook de kleinste van de wereld bij. Toegang is van half juni tot half oktober.

Cabot Trail

De Cabot Trail is hier de doorgaande weg. Het is ook de naam van een route die rond het hele noordwestelijke deel van Cape Breton Island gaat en de hooglanden omzoomt. Beslist de moeite waard om af te rijden...

St. Joseph du Moine

Centre de la Mi-Carême

De vogelverschrikkers van Joe en Chester Delaney hebben maskers die zijn gemaakt volgens de Mi-Carême-traditie. In St. Joseph du Moine is aan 12615 Cabot Trail het Centre de la Mi-Carême, het halfvastencentrum, waar daarover meer te vinden is. Onder andere is er een studio waar artiesten dergelijke Mi-Carême-maskers maken. Die hebben zich verenigd in de organisatie Acadie Masques. Van begin juli tot eind augustus zijn maskers in een speciale tentoonstelling te bekijken.

Mi-Carême

Deze Mi-Carême-maskers worden gedragen tijdens het halfvastenfeest, Mi-Carême. Dan gaan de inwoners van deze regio zo onherkenbaar mogelijk verkleed langs de huizen om lekkernijen op te halen en pret te maken. Het is een elders nagenoeg uitgestorven Acadische traditie en is bedoeld als adempauze halverwege de veertig dagen van de vastenperiode voor Pasen.

Chéticamp

Les Trois Pignons

De inwoners van het kustplaatsje Chéticamp gaan nogal prat op hun wollen gehaakte tapijten. Er zijn zo’n 75 haaksters en hakers. Sommigen verkopen hun eigen kleden in winkeltjes in het dorp. Anderen maken echte kunstwerken die over de hele wereld aan muren te vinden zijn. In het gebouw Les Trois Pignons aan 15584 Main Street/Cabot Trail is het Museum of the Hooked Rug and Home Life waar voorbeelden van deze tapijten te zien zijn in de Elizabeth LeFort Gallery. Daar is ook het Musée Marguerite Gallant met een verzameling antieke meubelen en oude huishoudelijke voorwerpen waarvan sommige stukken dateren uit half achttiende eeuw. Verder is er een afdeling met displays over de historie en cultuur van Chéticamp. Les Trois Pignons (de naam wijst op de drie puntgevels van het gebouw) is geopend van half mei tot half oktober.

Acadian Museum

Het haken van wollen tapijten is ook te zien in het Acadian Museum aan 15067 Main Street/Cabot Trail. Daar worden demonstraties van verzorgd en je kunt het zelf uitproberen. Ook spinnen en weven zijn er te bekijken. Verder zijn er displays over de historie en ontwikkeling van de Acadische gemeenschap inclusief huishoudelijke spullen, werktuigen, religieuze voorwerpen en talloze andere zaken. Open van begin mei tot eind oktober.

Musée La Pirogue

Verder bevindt zich aan 15359 Main Street/Cabot Trail het Musée La Pirogue. Hoewel het hoofdthema de historie van de regionale visserij is (een pirogue is een praam, een soort schip), zijn er ook exposities over de plaatselijke historie en ontwikkeling, over het knopen van tapijten en van een Acadische woning. Van half juni tot half september alle dagen open, daarna alleen op werkdagen.

Government Wharf

Tegenover de grote stenen kerk Église St.-Pierre aan Main Street/Cabot Trail is de haven Government Wharf. Hier vandaan vertrekken kleine boten voor rondvaarten en excursies naar walvissen, langs de kust van Cape Breton Highlands en naar zeegrotten. Vaak worden Amerikaanse zeearenden gezien en soms elanden. Er loopt een wandelboulevard naar de LaDigue Wharf waarvandaan eveneens excursieboten op weg gaan. Gevaren wordt tussen half mei en half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Westkust van Cape Breton en Oost-Canada