Nova Scotia

Swipe

Yarmouth

De zuidwestpunt van de Canadese provincie Nova Scotia wordt omgeven door de Atlantische Oceaan. Deze regio loopt van Yarmouth aan de westelijkste tip tot, na het ronden van het zuidelijkste puntje Cape Sable, Lockeport aan de zuidkust. Het is een gebied dat sterk op de zee is gericht. De (vissers)dorpen zien er uit of de bewoners het zwaarder hebben en vooral hadden dan aan de kusten rond de Bay of Fundy. Op deze pagina de wat grotere stad Yarmouth.

Sandford

Houten ophaalbrug

Ten noorden van Yarmouth, op de grens van St. Marys Bay en de Atlantische Oceaan, is bezienswaardig wat ’s ?werelds kleinste functionerende houten ophaalbrug wordt genoemd. Deze ligt sinds 1984 in Sandford, in Shore Road over de toegang tot een binnenhaventje. Het bruggetje is echter al in 1915 gebouwd en heeft eerst op andere plaatsen in Sandford dienstgedaan. Boten kunnen de binnenhaven alleen bereiken bij hoogwater en gebruiken die voor reparaties en om voor stormen te schuilen. Sandford is een vissersdorpje dat nogal wat fotografen trekt, mede vanwege de pittoreske brug en fraaie zonsondergangen.

Yarmouth

Volgens sommige wetenschappers zouden Vikingen rond het jaar 1000 al op de meest westelijke plek van Nova Scotia aan land zijn gegaan bij wat nu de regio Yarmouth is. Honderd procent zekere bewijzen daarvan zijn echter (nog) niet gevonden. Het idee is tot nu toe gebaseerd op een interpretatie van de Viking-sagen over Vinland dat door Rode Eirik of zijn zoon Leif Eiriksson bezocht is, en op een steen die begin negentiende eeuw hier gevonden zou zijn en waarop runen staan die zouden verwijzen naar Eiriksson.

Cape Forchu

Wel is zeker dat de Franse ontdekkingsreiziger Samuel de Champlain hier in 1604 is geweest. Hij gaf aan het gebied de naam Cap Forchu, gespleten kaap. Nu is dat Cape Forchu en dat is een smal schiereiland dat met twee vingers (Sentinel Rock en Cat Rock) vanuit Yarmouth via Grove Road naar het westen de Atlantische Oceaan insteekt. Het is een rotsachtige landtong die voor een deel bebost is. De inheemse Mi’kmaq-mensen spreken over ‘Kespoogwit’, het eind van de wereld. Tegenwoordig is het een redelijk populaire locatie voor wie de oceaanwind door de haren wil voelen blazen en veerboten, vissersscheepjes, plezierjachten en rondvaartboten Yarmouths haven wil zien binnenkomen en verlaten. Er zijn uitkijkpunten en wandelgebieden.

Light Museum

Ook staat op Cape Forchu een 23 meter hoge vuurtoren die gezien de vorm wel wordt vergeleken met het klokhuis van een appel. Deze is er in 1962 neergezet ter vervanging van een achthoekige houten toren uit 1840. Het licht wijst de weg naar de ingang van de haven van Yarmouth. In de er naast staande voormalige vuurtorenwachterswoning uit 1912 is het Yarmouth Light Museum gevestigd met exposities over de historie van de toren, de kaap en de zeevaartactiviteiten van deze regio. Open van half mei tot half oktober.

County Museum

De originele lens van het licht van de vuurtoren is nu in het Yarmouth County Museum aan 22 Collins Street een van de tentoongestelde voorwerpen. Hier staat Yarmouths geschiedenis centraal waarbij veel aandacht is voor de scheepvaart. Maar ook zijn er collecties huishoudelijk gerei, gereedschappen, muziekinstrumenten, speelgoed en kleding. Verder is er een display over het rampschip Titanic. Het museum zit in een voormalig kerkgebouw en is elke dag open, van half oktober tot eind mei echter niet op zondag en maandag.

Sweeney Museum

Over de visvangst in deze streek gaat het in het Sweeney Museum aan 112 Water Street. Lawrence Sweeney had een serie visserijbedrijven. In dit museum is daarvan wat te zien aan de hand van nagebouwde werkplaatsen, Mr. Sweeneys kantoor en replica’s van een vissersboot en een werf. Geopend van half mei tot half oktober.

Firefighter’s Museum

Historie van een heel ander soort is te bekijken in het Firefighter’s Museum of Nova Scotia aan 451 Main Street. Tot de collectie behoren bluswagens vanaf half negentiende eeuw, ladderwagens, pompen, allerlei blusvoorwerpen en gereedschappen, uniformen, speelgoedbrandweerwagens en veel foto’s van brandweerkorpsen in de hele provincie. Open op werkdagen, van juni tot en met september ook op zaterdag, in juli en augustus bovendien op zondag.

Art Gallery Nova Scotia

In de Yarmouth-dependance van de Art Gallery of Nova Scotia zijn schilderijen en andere kunstuitingen te zien. Deze zit aan 341 Main Street in een voormalig bankgebouw uit 1913. Zie over de Art Gallery ook de pagina over het centrum van Halifax.

Waterfront

Yarmouth is een landelijke gemeente met zo’n tienduizend inwoners. De stad is al in 1761 gesticht en was een belangrijk scheepsbouw- en visserijcentrum. Iets van die oude glorie is terug te vinden aan het Waterfront langs Water Street. Daar zijn onder meer ook aanlegplaatsen voor kleine en grote schepen. Tussen circa begin juni en half oktober vertrekken hier vandaan boten voor rondvaarten op zee, waarbij het vooral gaat om het kijken naar zeekreeften, walvissen, dolfijnen, papegaaiduikers, zeehonden en de ruige kusten. Waterfront is bovendien vertrekpunt van rondwandelingen langs de woningen van zeekapiteins, spoken en mysterieuze gebeurtenissen. Informatie daarover bij het provinciale toeristenbureau, 228 Main Street. Open van half mei tot half oktober.

10 prachtige bestemmingen in Yarmouth en Oost-Canada