Nova Scotia

Swipe

Zuidoever Cobequid Bay

Hier zijn bezienswaardigheden aan de zuidoever van de Cobequid Bay in het noordwesten van de Canadese provincie Nova Scotia.

South Maitland

Fundy-vloedgolf

De Shubenacadie River loopt via Shubenacadie naar de Cobequid Bay. Het is een echte vloedgolf-rivier en daar maken diverse toeristische exploitanten gebruik van. Bijvoorbeeld vanuit locaties in South Maitland en ten zuiden van dit dorp kan met snelle rubberen boten de rivier op worden gegaan. De opkomende vloed die de stroming van de rivier omkeert, zorgt voor spectaculair wild water. Aangezien dat om de circa 12,5 uur gebeurt, is er meestal maar één vloedgolfafvaart per dag. De muur van water die de rivier in komt, kan soms tot vier meter hoog zijn, afhankelijk van de stand van de zon en de maan. Het varen op de vloedgolven duurt tussen twee en vier uur en je wordt doornat. Bereikbaar vanaf Highway 215 ten noorden van snelweg Highway 102. Afvaarten zijn van begin mei tot half oktober. Niet ongebruikelijk is het dat Amerikaanse zeearenden tijdens de boottocht overvliegen. Ze nestelen langs de oevers van de Shubenacadie River.

Village Park

Het opkomen van de Fundy-vloedgolf kan evenwel ook heel goed vanaf het droge worden gadegeslagen. Op diverse locaties langs de rivier zijn uitkijkplaatsen. In South Maitland ligt aan de rivier het Village Park met een observatieplatform. Ook is er een informatiecentrum en in een treinwagon is een museum over de plaatselijke spoorweg- en scheepsbouwgeschiedenis. Verder is het een natuurgebied met wandelroutes en een goede kans op het zien van Amerikaanse zeearenden. De voorzieningen zijn open van half mei tot eind augustus.

Maitland

Lawrence House Museum

Het grootste houten schip ooit in Canada gebouwd kwam naar verluidt uit Maitland. Dat was de William D. Lawrence, genoemd naar de eigenaar van de betreffende scheepswerf aan de oever van de Cobequid Bay. Deze zeilboot kon na twee jaar bouwen in 1874 te water worden gelaten. Het huis van scheepsbouwer Lawrence is tegenwoordig een museum. Het is ingericht met meubilair en memorabilia van Lawrence en zijn familie. Bovendien zijn er exposities over de vele scheepswerven die in deze regio in bedrijf waren. Het staat aan 8660 Highway 215 en is open van begin juni tot half oktober. Overigens wordt beweerd dat mijnheer Lawrence nog steeds over zijn bezittingen waakt. Althans, zijn geest. Tijdens stormachtige nachten zou vanuit zijn huis het geluid van een door hem bespeelde viool kunnen worden gehoord.

Heritage Conservation District

De kern van Maitland is een provinciaal Heritage Conservation District, een beschermd stadsgezicht. Aanleiding daarvoor zijn de kapitale huizen die er staan, gebouwd door de rijke scheepsbouwers, reders en kapiteins die in de negentiende eeuw hier hebben gewoond. De Bay of Fundy was de toegang tot de Atlantische Oceaan en de rest van de wereld, en dat had heel wat economische activiteiten tot gevolg. Er zijn wandelroutes die langs de circa vijftig historische huizen gaan. In het Lawrence House Museum zijn daarvan beschrijvingen verkrijgbaar. Meer informatie, onder andere in een display met foto’s van de huizen, is ook te vinden in het plaatselijke toeristenbureau aan 8913 Highway 215.

Lower Selma

East Hants Historical Museum

In een voormalige, uit 1865 daterende presbyteriaanse kerk aan 6971 Highway 215 in Lower Selma is het historische East Hants Historical Museum gevestigd. Hier zijn exposities over onder meer de ontwikkeling van de landbouw, de scheepsbouw, de historie van de regio, de twee wereldoorlogen, de visserij en de bosbouw. Ook is er een display over het rampschip Titanic. Daarin staat een draagbare balsemtafel die door de doodgraver Logan gebruikt zou zijn bij zijn werkzaamheden aan Titanic-slachtoffers in Halifax. Zie betreffende de ondergang van de Titanic onder andere ook de pagina's over het waterfront en over de begraafplaatsen in Halifax. Het gebouw zelf is een historisch monument. Het interieur is met behulp van veren beschilderd. Open van begin juni tot eind augustus.

Noel

Burntcoat Head Park

De macht van de Bay of Fundy is aan de kust van Burntcoat Head Park bij Noel daadwerkelijk vastgesteld. Daar is, op de grens van de Cobequid Bay en het Minas Basin, het grootste verschil tussen eb en vloed ooit waar ook ter wereld gemeten: 16,1 meter op 5 oktober 1869. Een zware storm die voor flinke overstromingen en schade zorgde, was daar mede debet aan. Door het park lopen wandelroutes. De rotsen van de oever herbergen fossielen. Het park is toegankelijk van half mei tot eind oktober. Noel ligt aan Highway 215. De Bay of Fundy is overigens door de VN-cultuurorganisatie Unesco aangewezen als Biosphere Reserve. Daarmee is die erkend als fenomeen van wereldklasse en is de baai op een lijst gekomen van natuur- en cultuurgebieden die de bescherming van de wereld verdienen.

Vuurtoren

In het Burntcoat-park staat een replica van een vuurtoren uit 1913. De originele is in 1972 gesloopt omdat de grond waarop hij stond, door erosie afbrokkelde. Er zijn displays te bekijken over de getijden van de Bay of Fundy en over de historie en het belang van Nova Scotia’s vuurtorens. Open van half mei tot eind oktober.

10 prachtige bestemmingen in Zuidoever Cobequid Bay en Oost-Canada