Nova Scotia

Swipe

Zuidpunt met Cape Sable

Op deze pagina vind je enkele bezienswaardigheden op het uiterste zuidelijke puntje van de Canadese provincie Nova Scotia, rond Cape Sable.

Shag Harbour

Op 4 oktober 1967, 's avonds om ongeveer 11:00 uur, vloog 'iets' het water voor het vissersdorp Shag Harbour in. Na enige tijd zonk het ding. Daarbij werd een naar zwavel ruikend schuim uitgespoten. Ondanks de rapporten van tientallen ooggetuigen die meldden dat het een unidentified flying object (UFO) betrof die hier was neegestort, werd na onderzoek door politie en militaire instanties van Canada en de VS officieel geconstateerd dat er niets was. Tegenwoordig wordt daar heel anders over gedacht en onderzoek naar wat het was en wat er gebeurd is, gaat nog altijd door. Volgens sommigen is het toestel onder water weggevaren en ver van spiedende blikken weer uit de oceaan opgedoken en weggevlogen.

Chapel Hill Museum

Deze UFO bracht en brengt Shag Harbour faam en kijkers. De belangstelling wordt levend gehouden met een expositie er over in het plaatselijke Chapel Hill Museum. Dat zit in een voormalige, uit half negentiende eeuw daterende kerk aan Route 3. Behalve over deze vermoedelijke UFO-crash zijn er exposities over de plaatselijke historie en voorwerpen en gereedschappen die door de bewoners in lang vervlogen tijden zijn gebruikt. De vroegere klokkentoren is nu een uitkijkplatform dat een aardig zicht biedt op de omgeving en de locatie van de neergestorte UFO. Hier zijn ook de lichten van maar liefst vijf vuurtorens te zien. Open van begin juni tot begin september. Een bord aan de waterkant geeft de locatie van de waarschijnlijke UFO-duik aan.

UFO-postkantoor

Het plaatselijke postkantoor aan 5527 Route 3 heeft ook op de UFO-crash ingehaakt. Met speciale toestemming van het hoofdkantoor van Canada Post heeft het een UFO-stempel laten maken. Er zit een afbeelding in van een UFO plus de tekst “The Site of the 1967 UFO Visit” (de locatie van het bezoek van een UFO in 1967). Hier aangeboden poststukken worden daarmee afgestempeld, maar daar moet wel speciaal om worden gevraagd. Buiten bij de deur staat een ‘buitenaards wezen’.

Cape Sable Island

Het zuidelijkste puntje van Nova Scotia en Atlantisch Canada is Cape Sable Island. Dat eiland is dankzij een dam makkelijk bereikbaar. Het is nogal vlak, moerassig en zanderig met enkele vissersdorpen. Highway 330 loopt er in een acht overheen.

The Hawk

Aan het zuidelijke eind van Highway 330 op Cape Sable Island is bij Clark’s Harbour de afslag The Hawk Road en die gaat naar het allerzuidelijkste plekje: het gehucht The Hawk. Mooie uitzichten, ocaanwind van twee kanten, veel vogels en tal van visactiviteiten vormen er de hoofdthema’s. Met name de vogeltrek naar en van overwinteringsplaatsen zorgt door de grote aantallen vogels voor spectaculaire aanblikken, vooral aan het eind van de winter en aan het eind van de zomer. Aan het eind van de winter en het begin van het voorjaar verzamelen acht- tot tienduizend Atlantische Brant-ganzen zich hier. ’s ?Avonds stijgen die allemaal tegelijk op om een paar kilometer uit de kust de nacht drijvend op het oceaanwater door te brengen. De lucht ziet dan letterlijk zwart van de vogels.

Sunken Forest

Op het strand van The Hawk zijn de versteende resten van een gezonken woud te zien, de boomstronken van het Sunken Forest.

Important Bird Area

Aan 9 The Hawk Road op de hoek van Highway 330 is in The Little Red Schoolhouse het Welcome Center van Cape Sable Important Bird Area. Deze organisatie houdt zich bezig met vogelbescherming en -onderzoek op Cape Sable Island en heeft op belangrijke plaatsen enkele informatiepanelen gezet. In het centrum is te zien wat voor vogels hier voorkomen en wat er aan onderzoek en bescherming gebeurt. Open van eind juni tot eind augustus.

Barrington

Historical Society Centre

Over de historie van deze regio is het een en ander te zien in het Cape Sable Historical Society Centre aan 2402 Highway 3 in Barrington. Onder andere zijn er kranten die tot 1887 teruggaan en displays over het leven half negentiende eeuw in Barrington en omgeving. Het museum staat naast het plaatselijke postkantoor en is open van begin juni tot eind september. Barrington noemt zich de zeekreefthoofdstad van Canada; niet te verwarren met Shediac in New Brunswick, dat de zeekreefthoofdstad van de wereld wordt genoemd (zie daarover de pagina over de Northumberland Strait in die Canadese provincie).

10 prachtige bestemmingen in Zuidpunt met Cape Sable en Oost-Canada