Numana

Swipe

Numana

Numana (2.800 inw.), prov. Ancona, is een mooie bad- en verblijfplaats aan de zuidhelling van de Monte Cónero en was ooit een belangrijke Grieks-Romeinse stad. Aan het centrale plein staat de moderne Santuario del Crocifisso, dat een byzantijns kruisbeeld bezit (13e eeuw). Aan de Via Fenice staat een Antiquarium met vondsten uit de oudheid van de regio, van de Piceense tot de Romeinse tijd. Op 2 km naar het noordwesten ligt op een panoramische plek het mooie plaatsje Sirolo (3000 inw.) boven een kort maar schilderachtig strand.

Excursie

Per boot naar de Due Sorelle, rotseilandjes onder de Monte Cónero; naar de Monte Cónero tot de Badia di San Pietro, nu hotel, met prachtig uitzicht.

Offida (5400 inw.), provincie Ascoli Piceno, een antiek plaatsje op een heuvelrug tussen de Tesino en de Tronto, heeft zijn ommuring uit de 14e-15e eeuw bewaard, met de rest van een burcht. De kunstnijverheid is hier van ouds het kantklossen. Aan het karakteristieke centrale plein staat het Palazzo Comunale met portico en sierlijke loggia uit de 15e eeuw, met een 13e-eeuwse toren. Hier is het Museo Civico Archeologico gevestigd, met pre- en protohistorische en Romeinse vondsten. Eenzaam op een heuvel staat de Santa Maria della Rocca, een imposant Romaans-gotisch gebouw uit de 14e eeuw met drie ranke polygonale apsiden. De ruime crypte, met toegang onder de apsis, heeft fresco’s uit de 14e eeuw.

10 prachtige bestemmingen in Numana en De Marken