Nuwakot en de Famous Farm

Swipe

Nuwakot en de Famous Farm

Direct ten zuidoosten van Trisuli en 76 km ten noordwesten van Kathmandu ligt het boerendorp Nuwakot, ooit een residentie van koning Prithvi Narayan Shah die in 1775 in zijn paleis in Nuwakot zijn laatste adem uitblies. Het was oorspronkelijk de westerse poort naar de Kathmandu vallei en een belangrijke doorvoerhaven voor de handel met Tibet. Nuwakot maakte onderdeel uit van een verdedigingswerk met acht andere forten (kotta), teweten Belkot, Bhairabkot, Kalikakot, Dhuvankot, Pyaskot, Simalkot en Salyankot. Tesamen noemde men hen de Nawakotta ofwel de negen forten. Nuwakot was het belangrijkste fort. Vandaar dat men aanneemt dat de naam Nuwakot een verbastering is van het woord Nawakotta.

Paleis Saat Tale Durbar

Centraal in Nuwakot staat het beroemde en zeven verdiepingen hoge paleis Saat Tale Durbar (Saat Tale betekend letterlijk 'zeven verdiepingen') dat in 1762 gebouwd werd door koning Prithvi Narayan Shah. Hier ontmoetten in 1793 koning Rana Bakadur Shah en de Britse vertegenwoordiger Mr. William Kirkpatrick elkaar, om de afloop van de oorlog tussen Nepal en China te bespreken. Het paleis bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder de vijf verdiepingen hoge Talejutempel. Hier vinden in september tijdens een groot festival dierofferingen plaats. De houten vensters en terrassen van de tempel zijn fraai bewerkt. Het is jammer dat u de meeste gebouwen niet van binnen kunt bezichtigen; het Nepalese leger houdt ze bezet.

Andere bezienswaardigheden zijn het paleis Ranga Mahal, de Ghanadghar (waar in de 18e eeuw het leger verbleef) en enkele gebouwen met een religieuze functie. De Ghanadghar kunt u wel van binnen bezichtigen.

Museum Nuwakot

Op een pleintje, zo'n 300 m voorbij het paleis, staat een museum, gevestigd in een fraai en langwerpig gebouw. Helaas is het museum meestentijds gesloten.

Bhairabtempel 

Recht tegenover het museum staat de 17e-eeuwse Bhairabtempel met fraai houtsnijwerk. U kunt het tempelterrein bezichtigen.

Famous Farm

In Nuwakot kunt u overnachten in de Famous Farm (onderdeel van Himalayan Encounters), een traditioneel hotel, gelegen in een prachtige tuin met een fraai uitzicht op de omringende heuvels en de onderliggende vallei. Het is een genoegen om in de bloemrijke tuin te lunchen. Al het voedsel is organisch bereidt en komt uit de eigen tuin. Het is een plek om even heerlijk tot rust te komen.

Verbindingen Nuwakot

[-], Een bus per dag vanaf Kathmandu New Bus Park (reistijd ca. 4 uur).

[-] U kunt ook gebruik maken van een excursie via Himalayan Encounters (zie overnachtingen Nuwakot).

10 prachtige bestemmingen in Nuwakot en de Famous Farm en Nepal