Omgeving Eilat

Swipe

Kibboets Yotvata

Op een afstand van ca. 40 km ten noorden van Eilat en ca. 10 km ten noorden van de Timnavallei ligt de kibboets Yotvata. De kibboets werd in 1951 gesticht en heeft zich gespecialiseerd in zuivelprodukten. Door bevloeiing is het mogelijk om hier bloemen, groenten en dadels te laten groeien. De kibboets dankt zijn bekendheid aan de aanwezigheid van het natuurreservaat Hai-Bar. Het regionaal bezoekerscentrum (Yotvata Visitors Centre) moest in 1997 zijn deuren sluiten: er kwamen te weinig bezoekers.

Het dierenreservaat Hai-Bar

Het dierenreservaat Hai-Bar (Hai-Bar Wildlife Nature Reserve) is in 1960 gesticht (geopend: zo.-do. 8.30-17.00 uur en vr. en za. 8.30-15.30 uur). In dit uitgestrekte natuurpark zijn wilde ezels (onager), Afrikaanse wilde ezels, antilopen, witte oryx, herkenbaar aan hun lange en spitse horens, scimitar oryx, steenbokken, struisvogels en tal van andere dieren uitgezet die in bijbelse tijden in dit gebied leefden. De dieren worden hier gefokt om ze voor uitsterven te behoeden. Het gebied waar relatief veel accaciabomen groeien werd omheind, zodat de dieren het gebied niet kunnen verlaten. Men is er in geslaagd om een groep wilde ezels die hier zijn gefokt weer in het wild uit te zetten, onder andere in Naha Pharan en in de beroemde Maktesh Ramon krater.

U kunt het gebied per huurauto doorkruizen. Tijdens het rondrijden mag u de gebaande wegen niet verlaten en mag u onder geen beding uw voertuig verlaten. Via een interessante CD-rom wordt u tijdens het rijden attent gemaakt op bezienswaardigheden en vertelt men u over het leven van de dieren die u ziet. Bij de ingang vindt u ook het roofdierencentrum (Predator Centre); nachtdieren kunt u in de ‘Desert Night Life Hall’ bewonderen.

10 prachtige bestemmingen in Kibboets Yotvata en Israël