Omgeving Jeruzalem

Swipe

En Kerem

`In die dagen reisde Maria met spoed naar het bergland, naar een stad in Judea.'
Lucas 1:39-40

Vanaf de berg Herzl heeft u een goed zicht op de huizen en kerken van het dorp En Kerem. Hier werd Johannes de Doper geboren. Het dorp ademt nog steeds de sfeer van een ver verleden. In het dorp staat een aantal bezienswaardige kerken. Voorts kunt u binnen de gemeentegrenzen van dit dorp het Hadassah ziekenhuis vinden.

St.-Johanneskerk 

Boven de grot waar Johannes de Doper werd geboren hebben franciscaanse monniken in de 17e eeuw de St.-Johanneskerk gebouwd (geopend: maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 12.00 uur en van 14.30 tot 18.00 uur, van okt. t/m febr. sluit de kerk haar deuren om 16.00 uur);. De grot is vanuit de kerk bereikbaar via een trap. Marmeren reliëfs beelden het leven van Johannes de Doper uit.

Kerk van de Visitatie (Visitatio Mariakerk)

Een andere bezienswaardige kerk die de franciscanen in de 15e eeuw bouwden is de Kerk van de Visitatie. De Visitatio Mariakerk staat op de plek waar het buitenhuis van Zacharias en Elizabeth stond; hier bezocht Maria haar nicht. Op de buitenmuur is in 1939 een mozaïek aangebracht door de kunstenaar B. Biagatti. De afbeelding stelt Maria voor, zittende op een ezel en begeleid door engelen.

Klooster van de Soeurs de Sion

Aangrenzend kunt u het klooster van de Soeurs de Sion vinden.

Bron van Maria

Aan de voet van de heuvel ligt de Bron van Maria. Volgens de overlevering haalde Maria hier water.

Hadassah ziekenhuis (Kiryat Hadassah) 

De belangrijkste bezienswaardigheid van En Kerem ligt op de heuvel Har Ora. Boven op deze heuvel heeft men in 1961 het ziekenhuis Hadassah (Kiryat Hadassah) gebouwd, het medisch centrum van de Hebreeuwse universiteit.

De 12 glas-in-loodramen van Marc Chagall

Bij dit medisch centrum werd in 1962 een synagoge gebouwd, waarvan de bovenbouw is opgebouwd uit 12 glas-in-loodramen (geopend: zondag t/m donderdag van 8.00 tot 13.15 uur en van 14.00 tot 15.45 uur, vrijdag van 8.00 tot 12.45 uur; berreikbaar via bus nrs. 19 en 27). Deze zeer bijzondere glas-in-loodramen zijn een creatie van Marc Chagall en zijn assistent Charles Marq en werden aan het medisch centrum geschonken door de Amerikaanse vrouwenorganisatie Hadassah.

Op de ramen worden de zegeningen van de aartsvaderJacob aan zijn twaalf zonen aanschouwelijk gemaakt (Gen. 49, Deut. 33). Ieder glas-in-loodraam draagt de naam van een van Jacob’s zonen en heeft een eigen dominante kleur:

Reuben-lichtblauw;

Simeon-donkerblauw;

Levi-heldergeel;

Judah-donkerrood;

Zebulon-lichtrood;

Issachar-groen;

Dan-blauw;

Gad-donkergroen;

Asher-olijfgroen;

Naphtali-geel;

Joseph-oranje;

Benjamin-blauw.

De 12 zonen van Jacob werden de voorvaderen van de 12 stammen, de kinderen van Israël. De ramen zijn bevolkt met zwevende figuren van dieren, vissen, bloemen en ontelbare joodse symbolen. Op de ramen is duidelijk te zien hoe Marc Chagall zich identificeerde met de joodse geschiedenis, hij verklaarde: ‘Gedurende de tijd dat ik werkte, voelde ik dat mijn vader en mijn moeder over mijn schouders meekeken; achter hen stonden joden, miljoenen verdwenen joden.’

Mannelijke bezoekers krijgen bij de ingang van de synagoge een papieren keppeltje aangereikt waarmee zij hun hoofd in de synagoge moeten bedekken. Een geluidsband vertelt (in het Ivriet, Engels of Duits) het verhaal dat bij ieder glas-in-loodraam hoort.

Kennedy Memorial

In de omgeving van het ziekenhuis Hadassah ligt in het aantrekkelijke vredesbos het Kennedy Memorial, een gedenkteken voor John F. en Robert Kennedy. Dit bouwwerk uit 1966 heeft de vorm van een afgezaagde boom en bestaat uit betonnen ribben met daartussen vensters. Het monument symboliseert de vriendschap tussen de bevolking van de V.S. en de bevolking van Israël.  

10 prachtige bestemmingen in En Kerem en Israël