Omgeving Jeruzalem

Swipe

Latrun

Trappistenklooster van Latrun

Op een afstand van 28 km ten westen van Jeruzalem ligt het Trappistenklooster van Latrun. Het klooster werd in 1927 in Italiaanse stijl gebouwd door immer zwijgende trappistenmonniken uit Frankrijk. Bij de ingang van het klooster verkoopt men wijn, likeur en honing. In de ochtenduren kunt u de kloostertuin en de kloosterkerk bezichtigen.
Een pad voert naar de overblijfselen van een 3e-eeuwse kerk van de Maccabeeën, gebouwd op de plek waar volgens sommigen Emmaus lag.

De heuvels van Latrun en de Shaar Hagay-pas

Op een nabijgelegen heuvel bouwden de kruisvaarders in de 12e eeuw het kasteel Toron des Chevaliers. De heuvels rondom Latrun waren namelijk van groot strategisch belang, omdat zij de Shaar Hagay (Bab el-Wad) flankeerden, een nauwe doorgang die de kustvlakte met het westelijk bergland verbond en dus de verbinding vormde tussen de haven van Jaffa en Jeruzalem. De Romeinen waren de eersten die deze eeuwenoude handelsroute met stenen plaveiden. Tijdens de Turkse overheersing bouwden de Turken er een tolhuis met herberg (direct achter het huidige benzinestation). De Engelsen veroverden in de Eerste Wereldoorlog de heuvels en bouwden er een versterking die zij na de beëindiging van het mandaat aan de Arabieren overdroegen. De versterking ligt vlak bij het trappistenklooster. In 1948, tijdens de onafhankelijkheidsoorlog, hielden de Jordaanse strijdkrachten de heuvels bezet en blokkeerden op deze wijze de weg naar Jeruzalem, waardoor de aanvoer van onder andere voedsel wegviel. De resten van kapotgeschoten voertuigen heeft men langs de weg (nr. 1) laten liggen als oorlogsmonumenten. Men besloot daarop om een alternatieve weg te bouwen, zodat de konvooien om Latrun heen konden rijden naar het hongerende Jeruzalem. Deze hulproute tussen de dorpen Nahshon en Shoresh werd de ‘weg van de helden’ (Qevish ha gevora) genoemd en bleef tot 1967 de verbindingsader tussen Jeruzalem en de kustvlakte. Pas na de Zesdaagse Oorlog kon de weg via de Shaar Hagay-pas weer in gebruik genomen worden.

Mini Israel

Bij Latrun ligt Mini Israel, een soort Madurodam waarin men niet minder dan 350 schaalmodellen van alle bezienswaardigheden van Israel heeft gebouwd. 

10 prachtige bestemmingen in Latrun en Israël