Omgeving Madrid

Swipe

Alcalá de Henares

De noordoostelijke uitvalsweg van Madrid, de A2 richting Guadalajara/Zaragoza, voert aanvankelijk door monotone buitenwijken met woonkazernes en rommelige industriegebieden.

Na 32 km ligt rechts van de snelweg Alcalá de Henares. Dit is het voormalige intellectuele hart van Spanje. Eind 15e eeuw werd hier de eerste universiteit van Midden-Spanje gesticht. Bovendien werd de Bijbel voor het eerst in Europa hier in een meertalige editie vertaald, bekend geworden als de Biblia Complutense.

Een bezoek waard in Alcalá de Henares is de oude universiteit (Colegio de San Lldefonso) die een prachtige platereske façade en patio heeft. Maar Alcalá is vooral bekend als geboorteplaats van Spanjes literaire held Miguel de Cervantes. Cervantes (1547-1616) was de schepper van de wereldberoemde romanfiguren Don Quixote en Sancho Panza. De schrijver werd begraven in de crypte van het 17de-eeuwse Trinitarias-klooster in Madrid, waar in 2015 in een knekelberg zijn stoffelijke resten werden gevonden. Althans volgens Spaanse forensisch specialisten en historici, want dna-bewijs ontbreekt. Chauvinistische Spanjaarden willen Cervantes nog wel eens bewierroken als de Spaanse Shakespeare, maar dat wordt in Brits literair-historische kringen toch een tikkeltje overdreven geacht.

Het geboortehuis van Cervantes bestaat niet meer, maar op de plaats aan de Plaza Mayor waar het ooit stond, is in een ‘nieuw’ huis een klein museum ingericht. Jaarlijks wordt in de laatste week van april in Alcalá een culturele week gehouden die de naam draagt van de schrijver.

Beroemd zijn de paasprocessies van Alcalá de Henares; in de paasweek worden er maar liefst acht gehouden.

10 prachtige bestemmingen in Alcalá de Henares en Spanje