Omgeving van Guatemala Ciudad

Swipe

San Vicente Pacaya

Ten zuidwesten van het meer van Amatitlán is het dorp San Vicente Pacaya gelegen op 1625 m hoogte. Op 22 januari is er fiesta. San Vicente ligt aan de voet van de nog steeds actieve vulkaan Pacaya die 2550 m hoog is en regelmatig lava uit zijn krater spuwt. In de omgeving wordt koffie verbouwd. Het is onverstandig om de beklimming van deze vulkaan op eigen houtje te ondernemen gezien een aantal ernstige roofovervallen in het recente verleden. Ook is verdwalen niet uitgesloten omdat er veel koeienpaadjes zijn waardoor je gemakkelijk de verkeerde weg kunt nemen. Sluit je aan bij een groep en huur een gids of neem deel aan een georganiseerde excursie, hoewel dit geen waterdichte garantie biedt. De beklimming van de Pacaya is een steeds groter risico geworden vooral voor vrouwen, aangezien de berovingen vrijwel altijd met verkrachtingen gepaard gaan. In Antigua organiseert een aantal reisbureautjes voor vanaf $5 p.p. excursies naar de Pacaya waarbij de grootte van de groep varieert van 10 tot 20 personen. Voor de ‘veiligheid’ gaan er ‘bewapende’ bewakers mee. Men vertrekt om 14.00 uur uit Antigua en is rond 22.30 uur weer terug. Met een overnachting op de Pacaya erbij kost de excursie $20 p.p.

Bij zonsondergang is het zicht op de voorspuwende berg het mooist, vooral als het helder weer is zodat je ook van een schitterend uitzicht kunt genieten.

Het pad naar de top begint naast de school en loopt langs de helling van de vulkaan omhoog. Als je overnacht op de vulkaan begin je meestal om 15.30 uur met de klim die relatief gemakkelijk is. Via Aldea San Francisco de Sales in de buurt van de Laguna de Calderas klim je in anderhalf uur naar de ‘meseta’ (plateau). Als het donker wordt, heb je een prachtig uitzicht op de rode gloed van de vloeiende lava. Het is een zware klim naar de kraterrand door vulkanisch zand en los gesteente, maar elke stap is de moeite waard. Als je de top bereikt hebt, loop dan naar de bovenste rand tot een punt waar je in de krater kunt kijken. Ga zitten en kijk hoe de lavazee kookt en hoe een explosie van vuur de lucht in wordt geslingerd, terwijl de grond waarop je zit trilt. Vele klimmers overnachten op de meseta met kampvuurtjes om ook de prachtige zonsopgang mee te maken. Zorg dat je warme kleding bij je hebt.

Om een teleurstelling te voorkomen moet je proberen uit te vinden, voordat je komt, of de vulkaan werkt. Je kunt dit aan een buschauffeur vragen. Een uitbarsting is vaak zelfs in de hoofdstad zichtbaar. De bus naar San Vicente Pacaya vertrekt vanaf het busstation in zone 4 in de late morgen en keert de volgende dag terug. In San Francisco kun je op privé-adressen overnachten. Je kunt ook vroeg in de morgen vertrekken met de bus naar Escuintla tot de weg naar San Vicente Pacaya en naar het stadje lopen (3 km). Aan het einde van de middag kun je weer teruggaan. De busrit duurt ongeveer 11/2 uur.

Rondreizen

Groepsrondreis Guatemala

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Guatemala ontdek je de prachtige, ongerepte natuur, de kleurrijke inwoners en de oude koloniale gebouwen. We brengen...

v.a. 2129.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in San Vicente Pacaya en Guatemala