Omgeving van Quetzaltenango

Swipe

Almolonga

Dit aardige plaatsje ligt op 2250 m hoogte in een lang smal dal. De naam betekent ‘waar het water omhoog komt’. Men spreekt hier Quiché en Spaans. Almolonga werd in 1902 zwaar getroffen door een aardbeving die gevolgd werd door een eruptie van de vulkaan Santa María in oktober van dat jaar. Er ontstond een complete nieuwe krater in de oude. Er is een oude koloniale kerk en in de omgeving worden op intensief geïrrigeerde stukjes land groenten verbouwd voor de stad Quetzaltenango. De markt op woensdag en zaterdag is druk en kleurrijk en bestaat uit twee gedeelten: links van de kerk waar de vrouwen in rijen met groentes staan en voor en rechts van de kerk waar diverse producten verkocht worden. De mannen van Almolonga bezitten zelf vrachtwagens en transporteren ook voor anderen. Het zijn goede handelaars. De huipil die hier gedragen wordt, lijkt op patchwork, net zoals de kleine groente-akkertjes in de omgeving. Zowel de kleding van de mannen als de vrouwen vertoont zigzagmotieven. De vrouwen dragen schorten over hun kleding. Het uitzicht is hier prachtig met twee grote vulkanen in het westen. Op 29 juni is er fiesta. Vanaf de 9 Avenida/9 Calle, zone 1, vlak bij het Parque Central in Quetzaltenango vertrekken regelmatig bussen naar Almolonga; de rit duurt een kwartier en kost Q0.75.

Los Vahos

Even buiten Quetzaltenango langs de weg naar Almolonga leidt een onverharde weg naar rechts. Aan het einde van deze weg bevinden zich stoombaden in kleine kamertjes. Vanaf het kruispunt is het een 3 km lange wandeling door maïsvelden en pijnboombossen. Je kunt er het makkelijkst met een taxi komen die voor Q10 ook nog een uur blijft wachten.

Los Baños

Twee andere warme baden liggen 2 km buiten Almolonga. Beide bevinden zich in vervallen staat. Vanuit Los Baños kun je door een dal naar Zunil lopen; het is een mooie wandeling van 3 km.

10 prachtige bestemmingen in Almolonga en Guatemala