Omgeving van Sint Petersburg

Swipe

Kizji

Houten kerken

De meest idyllische kerk van Rusland staat op het schiereiland Kizji in het Onjega-meer, een strip land van 6 km lang en hoogstens 1 km breed. Het is de fameuze houten Preobrazjenski sobor uit 1714 met 22 kleine koepeltjes, waarvan het lijkt of ze van steen zijn gemaakt. De Pokrovskaja tserkov uit 1764 ernaast is met zijn 9 houten uitjes even opmerkelijk. Binnen de muren staat een achthoekige klokkentoren die het geheel tot een uniek houten ensemble maakt.

Houten huizen

Op het museumterrein van Kizji staan voorts nog vele houten huizen uit de 18e en 19e eeuw. Het huis Osjevneva uit 1876 is een vroeger adellijk landhuis, het huis Jelizarova heeft unieke vormen van houtbewerking en in de kapel Archangel Michail wordt soms gezongen. Een onopvallend klein houten kerkje uit de 14e eeuw, de tserkov Voskresenja Lazarja wordt beschouwd als oudste houten gebouw in Rusland. Verder staat er een windmolen en een watermolen. Het gebied is het snelst bereikbaar vanuit Petrozavodsk met een hydrofoil, die er 20 minuten over doet.

Starovery

Ten noorden van het schiereiland ligt het dorp Jamka, waarvan de historische huizen worden bewoond door Starovery, oftewel de Oudgelovigen. De bebaarde mannen in een historische setting hebben geen problemen met nieuwsgierige bezoekers. Een groots panorama over het merengebied met de duidelijk zichtbare kerken is er vanaf de heuvel met de kapel van Veronika's sluier.

10 prachtige bestemmingen in Kizji en Rusland