Omgeving van Sint Petersburg

Swipe

Petrodvorets

Vanwege de unieke ligging en het fantasierijke gebruik van water is het paleis Petrodvorets (Peters paleis) de absolute top van alle paleizen rond St.-Petersburg. Petrodvorets, in het eerste kwart van de 18e eeuw gebouwd nog tijdens het leven van Pjotr, is een juweel met zijn bijna 150 spuitende fonteinen en het zicht op de Finse Golf. 

De bouw van het Grote Paleis begon in 1714, maar werd na de dood van Pjotr stilgelegd. Zijn dochter Elizaveta liet na 1740 'huisarchitect' Rastrelli het gebouw afmaken. De voorgevel is in vergelijking met het Winterpaleis sober van lijn en versiering. De binnenzijde is weelderiger met als voornaamste kenmerk de imposante centrale trappen. De eenvoudige werkkamer van Pjotr ligt naast de Kroonzaal, die vroeger zijn slaapkamer was.

Verwoesting

Het Grote Paleis van Petrodvorets is tijdens de Duitse opmars in 1941 verwoest op orders van Stalin. Hitler had aangekondigd daar met kerstmis 1941 zijn overwinningsfeest te vieren na het verslaan van de Sovjetlegers. Dat plezier wilde Stalin hem niet gunnen en zware bombardementen zorgden voor een bijna volledige verwoesting. Waarschijnlijk is dit ook de reden voor de snelle reconstructie. Het huidige gebouw is in de jaren na WO II binnen drie jaar weer opgebouwd aan de hand van foto's.

Fonteinen

Het zijn de fonteinen die dit landgoed speciaal maken. Voor het Grote Paleis bevindt de majestueuze Grand Cascade met daar alleen al 64 verschillende spuiters en 200 bronzen beelden. Het centrale beeld is een voorstelling van Samson die een leeuw de bek openhoudt. Dit symboliseert de overwinningen van Pjotr op de Zweden. Vanaf het bordes voor het Grote Paleis is er een fraai gezicht op deze fontein en het kanaal erachter dat recht in de Finse Golf stroomt. Het park is in verschillende stijlen ontworpen in een eeuwenlange ontwikkeling. Brede lanen worden afgewisseld met bloemenperken en plotseling opduikende open ruimtes.

Park

In het park staan nog drie andere paleizen. Marly is een vierkant barok blok met twee verdiepingen dat weerkaatst in de grote vijver ervoor. Naar het Franse voorbeeld in Marly had Pjotr het bedoeld als een rustig verblijf om zich in terug te trekken. In het paleis Monplaisir dat direct aan het water van de Finse Golf ligt woonde Pjotr voordat het Grote Paleis klaar was. Hij verzamelde er ook zijn schilderijen van zijn tochten in West-Europa, met voornamelijk Hollandse en Vlaamse meesters. Vanwege de grote ramen heeft het lage paleis een heel lichte vrolijke sfeer. Het eveneens vierkante Hermitage staat op een kunstmatig eilandje aan de kust en kwam pas gereed na de dood van Pjotr. Op de eerste verdieping was de eetzaal, die de gasten oorspronkelijk alleen via een lift konden bereiken. Bij wisseling van schotels werd de tafel ook omlaag en weer omhoog getakeld. Pas toen tsaar Pavl I op de lift was blijven steken werd een trap ingebouwd.

Techniek en water

Onder de grote cascade bevindt zich een grot waar de technologie achter de fonteinen te zien is. Alle fonteinen spuiten namelijk zonder elektrische pompen, op een stelsel van natuurlijke bronnen en hoogteverschillen, gebaseerd op het principe van communicerende vaten. In het park oostelijk van het paleis is een Russische versie van de Bedriegertjes. Het zijn fonteinen die in driemaal per dag in een grote boog over het pad spuiten en de wandelaars werkelijk kletsnat maken. Onmiddellijk na WO II is de Duitse naam Peterhof vervangen door het Russische Petrodvorets. Her en der wordt tegenwoordig ook weer de oude naam gebruikt.

Petrodvorets is te bereiken over land met een trein vanaf Baltiiski station of marsjroetka 103 vanaf metrostation Leninski Prospekt. Over zee met de snelle draagvleugelboot vanaf de kade voor het Winterpaleis. Deze landt recht voor het kanaal naar het Grote Paleis.

10 prachtige bestemmingen in Petrodvorets en Rusland