Omgeving van Turijn

Swipe

Susa

Met 7000 inwoners, is Susa een charmant stadje, omringd door bergland, met de bijnamen de 'Poort van Italië' of de 'Sleutel van Italië'. Aan de oevers van de Dora Riparia, onder de top van de Rocciamelone (3583 m) gelegen, beheerste Susa in het verre verleden de route van Frankrijk naar de Povlakte. In de Romeinse tijd werden een forum, een theater, thermen en een ommuring gebouwd. De stadsmuren zijn 'a sacco' opgevuld met zakken puin en stenen.

In de vroege Middeleeuwen werd het verwoest door de Saracenen, verbrand door keizer Barbarossa in 1174 en daarna weer opgebouwd. Toen kwam de stad in het bezit van de Savoyes, behoudens twee perioden van Franse bezetting (1536-1559 en 1796-1814). Het centrum toont tal van sporen van het illustere verleden: Romeinse ruïnes, straten met portalen, de kathedraal, het kasteel en het Diocesaan museum.

De Romeinse stad

Het oudste gebouw is de Augustusboog uit 8 v.C. in foresto-steen met bas-reliëfs. De Porta Savoia is uit de late keizertijd en bestaat uit twee torens, door een boog verbonden. Hier voorbij liggen de Terme Graziane, het badencomplex. Tenslotte groef men in 1961 het kleine ellipsvormige Amfitheater uit de 2e eeuw op.

Castello

Dit kasteel werd gebouwd op een rots boven de stad, op de resten van dat van Cozio I, vazal van de Romeinen. Hier resideerden de gouverneurs van de Savoyes. Het kasteel wordt ook wel genoemd naar gravin Adelaide (11e eeuw), de vrouw van Oddone van Savoye. Door dit huwelijk werden Piemonte en Savoye met elkaar verbonden. Nu zijn de bibliotheek, het stadsmuseum en het archief er gevestigd.

Kathedraal San Giusto, gesticht omstreeks 1020, met een benedictijnenklooster. Dit Romaanse gebouw is later dikwijls verbouwd, eerst gotisch, daarna barok. De mooie toren heeft bi-, tri- en quadriforen. In het baptisterium staat het fraaie groen-marmeren doopbekken. In de apsis bevindt zich een mooi ingelegd houten koorhek uit de 14e eeuw. De kerk bezit belangrijke schilderijen.

Museo Diocesano di Arte Sacra in de kerk S.Maria del Ponte huisvest de kerkschat van de kathedraal, waaronder een houten madonnabeeld uit de 12e eeuw en een bronzen triptiek uit 1358 van een Vlaamse meester. De San Francesco uit 1224 heeft mooie gotische kapitelen aan het portaal en 15e/16e-eeuwse fresco's in de kloostergang.

Manifestaties

- De Palio di Susa in het laatste weekend van juli met paardenrace, historische optocht en boogschieten.

- De autocours Susa - Mont Cenis op het eerste weekend van juli is de oudste autocours van de wereld - uit 1902 - waar veel oldtimers aan meedoen.

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Susa en Piemonte