Omgeving van Turijn

Swipe

Valle del Chisone en de ‘Via Lattea’

De Via Lattea of Melkweg, zoals de serie wintersportoorden van Piemonte wordt genoemd, heeft 400 km aan pistes. De bekendste plaatsen zijn Sestriere en Sauze d'Oulx, maar er zijn er nog meer, zoals Cesana en Claviere.

Langlaufcentrum is Pragelato en voor snowboarden is Bardonecchia bekend. Het is geen wonder dat hier de Olympische Winterspelen in 2006 werden gehouden. In de tussenseizoenen, mei/juni en september/oktober zijn een aantal faciliteiten gesloten.

Oulx en Sauze d'Oulx

Komend van Susa zijn dit de twee eerste stations aan de Via Lattea, op de splitsing van de wegen naar Bardonecchia, Monginevro en Sestriere. Sauze d'Oulx, 5 km van Oulx op 1500 m, is een modern skioord. Het kleine centrum heeft een fraaie kerk, S. Antonio Abate.

Bardonecchia, vlak voor de tunnel van Fréjus aan de Franse grens is ook een belangrijk skioord op 1300 m. In de kerk bevindt zich een prachtig houten koorhek uit 1300, afkomstig van een verdwenen klooster en een doopvont met fijn beeldhouwwerk uit 1527.

Dorpjes op wandelafstand zijn Melezet, aan de rand van Bardonecchia en Le Gleise, op 5 km en hoger gelegen.

Sestriere

Dit beroemde skioord op ruim 2000 m hoogte was het centrum van de Olympische Winterspelen van 2006 voor alpineskiën en schansspringen. Er is een olympisch dorp gebouwd. Het is als skistation omstreeks 1930 gebouwd door Fiat-eigenaar Giovanni Agnelli en zijn zoon Edoardo als eerste moderne wintersportplaats van Italië.

Andere wintersportoorden in de omgeving

Pragelato, op 1500 m 12 km naar het noorden. Hier bevindt zich een 40 km lang langlauftraject door het natuurpark Val Troncea.

Claviere ligt 18 km naar het zuidoosten, voorbij Cesana Torinese, op 1760 m, aan de Franse grens.

Cesana-San Sicario ligt iets zuidelijker, op 1700 m.

Prali ligt op 1415 m hoogte in het Germanascadal ten oosten van Sestriere. Dit is meer een familiaal oord voor beginners.

Overal langs de Via Lattea kan met winter- en zomersporten beoefenen, zoals skiën, langlaufen, snowboarden, schaatsen, paardrijden, kayakken en rafting, zweefvliegen, vissen en golfen op de sneeuw op de hoogste golfbaan van Europa. Bergwandelen is geliefd langs de dorpen Bousson, Thures en Rhuilles bij Cesana Torinese. Van Sestriere wandelt men 's zomers naar Champlas en San Sicario, door het natuurpark van Val Troncea.

Forte Fenestrelle

Dit fort ligt 30 km ten oosten van Sestriere in het Chisonedal. Het imposante militaire complex uit de 18e eeuw is nooit in een oorlog betrokken geweest! Wel heeft het, zowel voor de Fransen als voor de Piemontezen, als gevangenis gediend. Gevangenen klaagden 'dat het hier tien maanden winter was'. Een 'reuzentrap' van 4000 treden voert over de rotsen over 1,5 kilometer met een hoogteverschil van maar liefst 635 m, uniek in Europa.

General Massena

General Massena, Narzole (Piemonte) Strada Provinciale 217 12041   Narzole Italië General Massena ligt in Narzole en beschikt over 5 accommodaties. General...

v.a. 1174.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Valle del Chisone en de ‘Via Lattea’ en Piemonte