Oost-China

Swipe

Lu Shan

Schuilplaats in de bergen

Werelderfgoed: Lu Shan

Historische villa’s, bospaden en koele bergpieken trekken al meer dan een eeuw bezoekers naar deze schuilhoek in de bergen. De wattige wolken leggen een deken over de weelderige bossen en scheppen een sprookjesachtig tafereel.

Al sinds lang zijn de pieken van Lu Shan in het noorden van Jiangxi een trekpleister voor de spiritueel aangelegden, de rijken en beroemden, de geletterden en de machtigen. Hoewel het er meer dan 200 dagen per jaar nat, koud en mistig is, bieden Lu Shans beboste hellingen ‘s zomers een toevluchtsoord voor bewoners op zoek naar verkoeling uit de oude stad Jiujiang in het zuiden, en van het dal van de Yangtze in het noorden.

Als u het schilderachtige landschap van Lu Shan eenmaal in het oog krijgt, zult u begrijpen waarom mensen hier steeds weer terugkomen. Van de ca. 99 pieken is de Dahanyang-piek (dàhànyáng fêng) met 1474 m de hoogste. Behalve pieken zijn er ravijnen, watervallen, overhangende rotsen, meren, groene bossen en bijzondere vogels.

Lu Shans beroemde recreatieoord omvat mooie laat-19e-eeuwse koloniale villa’s, de particuliere toevluchtsoorden van Europese kooplui en christelijke missionarissen die de berg tot hun zomerverblijf maakten. Eens waren er ca. 2000 van zulke zomerverblijven, waar ook sommige van China’s machtigste landeigenaren en politici de zomer doorbrachten.

De villa’s zijn geconcentreerd in de bergstad Guling, gelegen in het Lu Shan-park (lú shïn gongyuán). Van juni tot en met september drommen duizenden toeristen naar deze juweeltjes van bouwkunst om een glimp van een voorbije tijd op te vangen.

Een van de schilderachtige routes is het 1,6 km lange pad van de Brokaten Vallei (jinxiù gu) op de zuidoostelijke oever van het Citermeer (rúqín hú), dat de vorm heeft van dit harpachtige muziekinstrument. Dit steile, smalle pad, niet meer dan schouderbreed, wordt ingesloten door pieken en dalen, alles bij elkaar zo’n aangrijpend landschap dat het al eeuwen lang de penselen van landschapsschilders inspireert.

Dit pad, dat befaamd is om zijn 99 bochten, loopt langs de Grot van de Onsterfelijke (xiïnrén dòng), een grot op de rand van een afgrond, waarin een natuurlijke bron opwelt. Taoïstische priesters veranderden deze afgelegen grot in een tempel, compleet met een grote stenen schrijn, altaren en rotswanden vol geschriften. Volgens de legende zou Lü Dongbin, een van de acht onsterfelijken van het taoïsme, hier een zwaard van een vuurspuwende draak hebben ontvangen. Met dit hemelse wapen versloeg hij alle demonen en werd onsterfelijk.

Naast het taoïsme heeft ook het boeddhisme zijn stempel op Lu Shan gedrukt, dat ten tijde van de Oostelijke Han-dynastie het middelpunt van het boeddhisme in China werd. Een belangrijke tempel die de Culturele Revolutie overleefd heeft, is de -Tempel van het Oostelijke Bos (donglín sì), in 391 gesticht door Huiyuan. Zijn invloedrijke leer verbreidde zich uiteindelijk zelfs naar Japan. Nog altijd liggen over de hellingen van Lu Shan meer dan 300 boeddhistische en taoïstische tempels verspreid, evenals diverse kerken en moskeeën. Deze bloeiden als gevolg van de voortdurende instroom van buitenlanders en missionarissen.

Tijdens de Song-dynastie stichtte een productieve neo-confuciaanse geleerde de Bailu Grot Academie (báilùdòng shùyuàn) bij de Wulao-piek, op de grondvesten van een ouder complex. Hier luisterden studenten naar de lezingen van de meester, die metafysische aspecten in het confuciaanse ethische discours introduceerde.

Op Lu Shan heeft iedere door mensenhand gebouwde pagode, tempel, paviljoen of monument een rijke historische en culturele weerklank, maar aan de voet van de berg heeft ook de natuur een mooi geschenk achtergelaten, het Poyang-meer (póyáng hú). De uitgestrekte oppervlakte van dit grootste zoetwatermeer in China ligt bezaaid met duizenden boten en herbergt een van de opmerkelijkste trekvogelreservaten in China. Sinds 1996 staat Lu Shan op de prestigieuze Werelderfgoedlijst van de Unesco.

Verkoeling in Guling

Guling Town (guling zhèn), gelegen op 1167 m hoogte en omringd door bergen, staat vanwege zijn “verkoelende” klimaat bij westerlingen bekend als Koeling. Het is een geschikt startpunt voor iedere excursie.

De stad te voet verkennen is eenvoudig. Begin met de villa’s in Europese stijl, die zomerverblijven waren voor de grote buitenlandse gemeenschap die hier ‘s zomers kwam. De Engelsman Edwin Selby Little was in 1895 de eerste die hier een zomerhuis liet bouwen, en hoewel de bewoners allang vertrokken zijn, zijn de koloniale huizen architectonische, culturele en historische monumenten. Sommige zijn nu een museum, andere een pension.

Meilu Villa (meilú biéshù) is een cultureel reliek dat u niet mag missen. Het in 1903 gebouwde zomerverblijf was een ge-schenk aan China’s machtigste echtpaar, Chiang Kai-shek en zijn vrouw Song Meiling, die hier van 1934 tot 1948 ‘s zomers verbleven. De thans in verval zijnde villa, die naar haar vernoemd is, ligt aan het stuk weg van Hexi Lu en Hedong Lu waaraan de meeste villa’s liggen, even ten zuidwesten van het centrum van Guling. De verf is afgebladderd en de tuin is verwaarloosd, maar in het huis zelf zijn nog diverse historische objecten te bezichtigen. Zo is de luxueuze slaapkamer van de vroegere First Lady, versierd met schilderingen van haar eigen hand, onveranderd gebleven en bevat ook foto’s van het echtpaar.

Op een steenworp afstand staat de People’s Hall (het Volkstheater; rénmín jùyuàn), thans een museum. Dit gebouw, dat ook bekendstaat als de Lu Shan -Conference Site (Lu Shan Conferentiehal; lúshïn huìyì huìzhi), is de plaats waar Voorzitter Mao tijdens bijeenkomsten de loop van de Chinese geschiedenis veranderde.

Tussen Guling en de Boog die Doorkijkt naar het Poyang-meer ligt het Lulin-meer (lúlín hú), een goed startpunt voor uitstapjes naar Drie Oude Bomen (sïnbao shù), de Gele Drakenvijver en de Zwarte Drakenvijver (huánglóng tán, wùlóng tán) en zijn vijf schitterende watervallen. Volg de cementpaden voor een aangename wandeling die u de hele dag bezig kan houden.

Naast het meer is de Vroegere -Residentie van Mao Zedong (Máo Zédong gùjù), die het Museum van Lu Shan (lúshïn bówùguan) herbergt. Religie, geografie, communistische en natuurlijke historie zijn hier allemaal onder één dak te vinden. Naast archieffoto’s van bezoekende hoogwaardigheidsbekleders treft u hier een educatieve collectie opgezette insecten. Ten oosten van het museum bevindt zich het Monument van Mao Zedongs Gedichten (Máo Zédong shîbêi yuán), waar Mao’s eigen werk en favoriete gedichten in grote platen graniet gegrift staan.

Ten oosten van het museum ligt de Botanische Tuin (zhíwù yuán), met niet minder dan 3000 exemplaren van inheemse alpiene en tropische planten. Ten zuiden van de Botanische Tuin, een kort ritje met de taxi ervandaan, staat de Boog die Doorkijkt naar het Poyang-meer (hánpókou), waar u de zon boven het Poyang-meer en het zuidelijke dal van de Yangtze kunt zien opgaan. ‘s Zomers gebeurt dat om 5 uur, ‘s winters om 7 uur.

U kunt ook uw eigen weg gaan en een wandeling van drie uur naar de Sandiequan-waterval (sïndiéquán pùbù) maken, waar woeste stroomversnellingen letterlijk in wolken mist opgaan. Deze beroemde waterval bevindt zich op de zuidoostelijke helling van de berg en geldt als een van Lu Shans indrukwekkendste gezichten. De waterval is 215 m hoog en stort zich in drie etappes omlaag. Hij heeft zijn eigen schare oude dichters aangelokt, van wie sommigen hun gedichten in de steen gegrift hebben achtergelaten. Alsof men een landschapsschildering binnenstapte, hebben de knoestige pijnbomen, verweerde rotsen en puntige pieken alle als een natuurlijke muze gewerkt, speciaal tijdens zonsopkomst en zonsondergang. De waterval is erg populair, om een glimp van het fantastische uitzicht op te vangen zult u zich in het gedrang van tourgezelschappen op de steile treden moeten wagen.

De Xiu-piek (xiùfêng) bevindt zich in een gedeelte van Lu Shan dat “shan nan” wordt genoemd. In de 10e eeuw werd hier de Kaixian-tempel gebouwd. In 1707 bezocht de Qing-keizer Kangxi de tempel en gaf die zijn huidige naam, Xiufeng--tempel (xiùfêng sì). Het landschap rondom de tempel is grandioos, zoals overal op Lu Shan.

Rondreizen

Groepsrondreis Zijderoute

Tijdens deze avontuurlijke rondreis door Turkmenistan, Oezbekistan, Kirgistan en China wordt de handelsroute gevolgd. Per bus of trein reis je door eeuwenoude...

v.a. 4139.00 p.p.

10 prachtige bestemmingen in Lu Shan en China