Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Bisanadi National Reserve

•    Oppervlakte: 606 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Meru
•    Beste bezoektijd: gedurende de regenseizoenen
•    Diersoorten o.a.: olifanten en buffels
•    Vogels: meer dan 300 soorten
•    Landschap: glooiend gras- en bosland
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: vormt een geheel met het Meru N.P.
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Via de A2 verlaat u in noordelijke richting Nairobi. Ongeveer 30 kilometer voorbij Thika verlaat u de A2 en vervolgt u uw weg via de B6 waarlangs u via Embu de plaats Meru bereikt. De totale afstand tussen Nairobi en Meru bedraagt ongeveer 280 kilometer. U kunt de A2 ook aanhouden tot Sagana of Karatina, waarna u via respectievelijk de C73 of de C74 Meru bereikt. Tankgelegenheid vindt u in Thika en Sigana. Met uitzondering van een stukje weg tussen Wamumu en Samson Corner is de gehele weg, zeker buiten de regenseizoenen, goed berijdbaar. In het park zelf zijn de wegen een stuk minder, zonder 4WD kunt u een bezoek wel vergeten. U kunt ook de A2 aanhouden tot Isiolo en via de B9 naar Garba Tula (waar ook tankgelegenheid is) rijden. Vandaar kunt u naar Kinna aan de rand van het N.R.. De afstand is beduidend groter: 420 kilometer. In het nabijgelegen Korbessa bevindt zich een landingsstrip voor kleine vliegtuigen.

Algemene informatie

Het reservaat, onvervalste wildernis, werd in september 1979 geopend, in feite omdat het wild gedurende de natte tijd in veel gevallen uitwijkt vanuit het Meru N.P., hun leefgebied is in die tijd veel groter. Een soort overloop dus, die veelvuldig wordt gebruikt door vooral olifanten en buffels. De hoogte van het reservaat varieert tussen de 300 en 600 meter. Het wordt ook wel ‘Kinna’ genoemd, naar het gelijknamige plaatsje aan de rand van het park. Nabij Kinna ontspringt de rivier Bisanadi die de grens van het reservaat vormt totdat deze uitmondt in de rivier Tana. Bisanadi N.R., het Meru N.P., het Kora N.R., het Mwingi N.R. en het Rahole N.R. vormen één geheel.

Flora en fauna

Afhankelijk van de hoogte vindt u in het Bisanadi N.R. bossen die in hoofdzaak uit acacia’s of andere doornachtige gewassen bestaan, of grote grasvlakten. Dat wil zeggen: er zijn vele soorten grassen te vinden. In de lagergelegen gebieden gedijt het moerasgras het best en daarmee alle vegetatie die u in een moerasgebied treft, hogerop zijn het vooral de raffiaplanten (palmen!) die uw aandacht opeisen.

De dieren die u in het reservaat aantreft vormen een getrouwe afspiegeling van het wild dat het Meru N.P. bevolkt. Maar, in de natte seizoenen vindt er een minimigratie plaats van vooral buffels en olifanten die het verse groen er met minder anderen hoeven te delen. Verder kunt u er op kleinere schaal giraffes en zebra’s verwachten, alsmede diverse antilopensoorten. Leeuwen en jachtluipaarden komen er eveneens sporadisch voor, ze volgen de antilopen.

In het wildreservaat vond geen apart onderzoek plaats naar het vogelbestand. Aangenomen wordt dat ook dit weinig afwijkt van het Meru N.P.

Accommodatie

In het park vindt u geen accommodatie voor bezoekers. U zult dus moeten uitwijken naar de lodges, de tentenkampen of de kampeerplaatsen in het Meru N.P., dan wel onderdak moeten zoeken in de aangrenzende dorpen Kinna of Maua. Het plaatsje Meru bevindt zich op ongeveer 35 kilometer buiten het reservaat.

10 prachtige bestemmingen in Bisanadi National Reserve en Kenia