Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Buffalo Springs National Reserve

•    Oppervlakte: 130 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Isiolo
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: jachtluipaarden en krokodillen
•    Vogels: meer dan 325 soorten
•    Landschap: groen bosgebied
•    Verblijfsmogelijkheden: lodges en kampeerterreinen
•    Bijzonderheden: vormt vrijwel een geheel met Samburu N.R. en Shaba N.R..
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het reservaat is gemakkelijk bereikbaar via de A2. Het ligt op ongeveer 350 kilometer ten noorden van Nairobi. Ook de wegen in het reservaat zijn goed te berijden, buiten de regenseizoenen zelfs zonder gebruikmaking van een 4WD, tenzij u ook de kleinste paden wilt berijden.

Algemene informatie

In 1960 werd het gebied, samen met Samburu, aangewezen als wildreservaat. Het is een schitterend en goed toegankelijk gemaakt gebied waarin het, met enige omzichtigheid, goed toeven is. Die omzichtigheid dient ingegeven te worden door twee oorzaken. In de eerste plaats zijn er de bavianen die, als ze de kans krijgen, alles stelen wat niet aard- en nagelvast bevestigd is. Ook wordt er gewaarschuwd voor diefstal, reden om, als u er wilt overnachten op een van de kampeerplaatsen, een bewaker op uw tocht mee te nemen. Ook als u erop uittrekt voor een safari is bewaking aan te bevelen. Als bijzondere maatregel wordt het kamperen en rondreizen binnen het park in groepsverband aanbevolen. Stelt u zich van de ‘springs’ niet te veel voor, de enige bron die duidelijk zichtbaar is werd veroorzaakt door een Duitse bom gedurende de Tweede Wereloorlog.

Flora en fauna

Gelegen op een hoogte tussen 900 en 1000 meter boven de zeespiegel kunt u een groen, glooiend, op veel plaatsen bosrijk landschap verwachten. Het gebied is zo groen vanwege de aanwezigheid van diverse rivieren, waarvan de Ewaso Ngiro het reservaat scheidt van het Samberu N.R., en moerassen. In de wat hogere gebieden groeien veel acacia’s. Als gevolg van de permanente aanwezigheid van water is het wildleven uitgebreid en divers. Behalve olifanten en giraffes, kunt u er jachtluipaarden en buffels verwachten en uiteraard diverse antilopensoorten, waaronder spiesbokken. Op de zandoevers van de rivier liggen krokodillen bewegingloos in de zon. Vroeger was dit ook een leefgebied voor neushoorns, stropers hebben ervoor gezorgd dat u deze kolossen hier niet meer aantreft.

Accommodatie

Van de al genoemde kampeerterreinen is het terrein nabij het dorpje Buffalo Springs het best geoutilleerd. Kijk ook bij Samburu N.R. en Shaba N.R.

10 prachtige bestemmingen in Buffalo Springs National Reserve en Kenia