Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Central Island National Park

•    Oppervlakte: 5 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Maralal
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: slangen en reptielen
•    Vogelsoorten: in hoofdzaak watervogels
•    Landschap: vulkaangebied
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: hoge temperaturen, weinig regenval
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Er bestaat geen reguliere verbinding tussen het vasteland en het in het zuidelijke gedeelte van Lake Turkana gelegen eiland. Er worden wel excursies naar het eiland georganiseerd vanuit Sibiloi N.P.. Ook op eigen gelegenheid kunt u een bezoek brengen aan dit onherbergzame gebied door een vissersboot te charteren in Lokwakangole. Enige voorzichtigheid is hierbij geboden, laat u altijd vergezellen door een gids die met het gebied bekend is.

Het eiland bevindt zich op een afstand van ongeveer 800 kilometer ten noorden van Nairobi. Met de auto rijdt u via de noordelijke tak van de A4 tot Nakuru. Dan slaat u af en bereikt u via de B5 Nyahururu. De volgende 600 kilometer wordt de weg een stuk minder van kwaliteit maar deze weg noordwaarts wordt nog altijd met een nummer aangeduid: u volgt de C77 die bij North Horr overgaat in de C82. U gaat echter in North Horr linksaf, waarna u via Gajos het Sibiloi N.P. bereikt. U heeft er twee dagen voor nodig, houdt uw tank vol en neem een jerrycan met reservebrandstof mee. Er zijn enkele landingsstrips.

Algemene informatie

Het eiland bestaat uit vulkanisch gesteente, oorspronkelijk gevormd door drie (nog steeds rokende) vulkanen. Verwacht geen bergen, het hoogste punt bevindt zich op 240 meter boven zeeniveau. Het is bepaald geen onbegroeid eiland, integendeel. De begroeiing vormt een vaste rustplaats voor vogels op hun trek van Europa naar zuidelijk Afrika. Alles bij elkaar genomen is het eiland een zeldzame combinatie van gesteente en vegetatie. De meertjes op het eiland vormen een broedplaats voor nijlkrokodillen. Het is de grootste broedplaats in Kenia en misschien wel ter wereld. Men schat dat er ongeveer 12.000 krokodillen naar de stranden komen om er hun eieren achter te laten. Er wordt ook beweerd dat de krokodillen die hier leven de grootste ter wereld zijn. Gezien de resultaten van de opgravingen in het Sibiloi N.P. (zie aldaar) zou dat best zo kunnen zijn.

Flora en fauna

Als gevolg van de steenachtige ondergrond vindt u weinig hoge bomen op het eiland. In de lagergelegen gebieden zijn er echter bosschages genoeg om trekvogels naar de grond te lokken op hun lange weg naar een ander werelddeel. Het eiland herbergt de grootste concentratie krokodillen ter wereld. Wat dat betreft heeft de tijd stilgestaan. Geleerden zijn het erover eens dat de cyclus van eieren leggen door de nijlkrokodil en de uitkomst ervan sinds 130 miljoen jaar niet veranderd is. Over traditie gesproken! De ongeveer 12.000 krokodillen leven van vis die volop rond het eiland voorhanden is. In april en mei komen de eieren uit, die diep in het zand verstopt zijn om te voorkomen dat ze vroegtijdig worden opgepeuzeld door slangen en hagedissen. Soms liggen ze zo diep dat de babykrokodil niet zelfstandig in staat is om de oppervlakte te bereiken. Hun geroep om hulp (huilen) wordt door de moeder gehoord die hen assisteert bij het graafwerk en die er vervolgens voor zorgt dat de pasgeborene door deze in haar bek te nemen, het water bereikt. Daar brengen de baby’s de eerste maanden van hun leven door.

Accommodatie

Onderdak kan men krijgen in de Oasis Lodge of het El-Molo Camp nabij Loiyangalani.

10 prachtige bestemmingen in Central Island National Park en Kenia