Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Losai National Reserve

•    Oppervlakte: 1806 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Isiolo/Marsabit
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifanten, grote en kleine koedoes
•    Vogels: meer dan 300 soorten
•    Landschap: bergplateau
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: zeer ontoegankelijk
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het wildreservaat is eenvoudig te bereiken. Vanuit Nairobi kiest u de A2 naar het noorden en u blijft op deze weg (die na Isiolo beduidend slechter wordt) totdat u zich in het Losai N.R. bevindt. De ingang bevindt zich in Laisamis, 145 kilometer ten noorden van Isiolo (en op 98 kilometer ten zuiden van Marsabit). Zowel Isiolo als Marsabit is per vliegtuig te bereiken. Algemene informatie Losai N.R. is een van die ten onrechte weinig bezochte reservaten, hoewel het reeds in januari 1976 als N.R. werd aangewezen. Veel mensen durven het niet aan om er dieper in door te dringen dan de ruimte die geboden wordt via de A2. Zonder 4WD en de nodige ervaring is dit ook af te raden, maar als u in de gelegenheid bent moet u het reservaat beslist bezoeken. Raadpleeg vooraf de bevoegde instanties. Het gebied is enige tijd niet toegankelijk geweest in verband met de bescherming van de zwarte neushoorn en het fokprogramma dat voor deze dieren was opgesteld. Als u echter een bezoek brengt aan het nabijgelegen Marsabit N.R. dan moet u zeker een poging ondernemen.

Flora en fauna

Het reservaat ligt op geaccidenteerd terrein dat in hoogte varieert tussen 625 en 1750 meter. Deze hoogte wordt overigens slechts gevormd door de top van de in het reservaat gelegen berg Baio. Het is een woestijnachtig gebied met kale rotsen, doorgaans gevormd door vroegere uitbarstingen in dit vulkanisch gebergte. In de lagergelegen gedeeltes vindt u uitgestrekte acaciabossen, het landschap als geheel wordt door bezoekers als ‘adembenemend’ ervaren. Alleen in het regenseizoen zijn de rivieren die door het reservaat stromen met water gevuld, gedurende de droge tijd kunt u er doorheen rijden. De grootste rivier, de Malgis bevat het gehele jaar door wel water en als u kans ziet om de rivier langs de oever te volgen dan maakt u de tocht van uw leven. U kunt er flinke hoeveelheden olifanten verwachten en er zijn zwarte neushoorns. De grote en kleine koedoe komen er beide voor en verder behoren de gerenoek (girafgazelle) en de Grant’s gazelle tot de opvallendste bewoners.

Accommodatie

Er zijn geen bezoekersfaciliteiten in het reservaat. Het is wel mogelijk om uw tent op te slaan in Laisamis of Haut, twee kleine dorpen aan de rand van het reservaat.

10 prachtige bestemmingen in Losai National Reserve en Kenia