Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Marsabit National Reserve

•    Oppervlakte: 1482 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Marsabit
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: olifanten, grote koedoes
•    Vogels: meer dan 370 soorten
•    Landschap: heuvels tussen 300 en 1700 meter, oerwoud
•    Verblijfsmogelijkheden: een lodge en enkele kampeerterreinen
•    Bijzonderheden: achtergrond voor diverse films
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het Marsabit N.R. ligt op ongeveer 630 kilometer ten noorden van Nairobi en is van daaruit gemakkelijk te bereiken via de A2 die tot Isiolo geasfalteerd is. Tussen deze plaats en het 245 kilometer noordelijker gelegen Marsabit passeert u de Buffalo Springs, Samburu, Shaba en Losai reservaten. De weg is, met uitzondering van een korte periode na zware regenval, redelijk begaanbaar.

Algemene informatie

Ooit maakte het reservaat deel uit van een groot gebied waarin ook de andere bovengenoemde reservaten waren ondergebracht. Men zegt weleens dat het Marsabit N.R. tot de meest complete gebieden van Kenia behoort. Het landschap is zeer afwisselend en men vindt er vrijwel alle dieren die men graag zou willen zien, waaronder de ‘big five’. In het reservaat bevindt zich een drietal kratermeren. Lake Paradise, een van de drie meren, geeft met z’n naam weer wat de ontdekkingsreizigers er ooit van vertelden: ‘This place is God’s gift’. Behalve dat het reservaat grote bekendheid kreeg door films en verhandelingen van en door Martin Johnson en Vivien de Wattville, is het ook bekend geworden door het verblijf van Ahmed. Ahmed was een van Kenia’s beroemdste olifanten vanwege zijn enorme slagtanden. Als u het Nationaal Museum van Nairobi bezoekt kunt u nog kennismaken met zijn replica en als u de dienstdoende suppoost aardig aankijkt (maar hem vooral een kleine fooi geeft) dan heeft u zelfs kans dat u het skelet van deze reus mag bewonderen. Ahmed overleed op 55-jarige leeftijd en hij genoot vele jaren persoonlijke bescherming als gevolg van een door Jomo Kenyatta uitgevaardigde order die het reservaat in 1970 bezocht nadat het in 1969 als beschermd gebied was aangewezen. Ahmet werd als gevolg daarvan een officieel monument.

Flora en fauna

Het Marsabit N.R. is het woongebied van vele dieren. Men vindt er vele antilopen- en gazellensoorten, olifanten, leeuwen, luipaarden, netgiraffes en grote koedoes. Helaas moet men veel geduld hebben om alle dieren te ontdekken. De dichte bebossing maakt het spotten van dieren niet eenvoudig. Nabij de kratermeren is de grootste kans op veel wild. Ook de vogelliefhebbers komen in het reservaat op een bijzonder uitgebreide manier aan hun trekken. Er huizen onder andere enkele zeldzame soorten zoals de gemaskerde leeuwerik en de Somalische struisvogel. Daarnaast telde men maar liefst 52 verschillende roofvogels waarvan de lammergier eveneens tot de zeldzamere soorten gerekend wordt. Het reservaat wordt ook bezocht door mensen die er speciaal op uit zijn om bijzondere vlindersoorten te fotograferen.

Accommodatie In het reservaat bevindt zich een lodge, de Marsabit Lodge.

10 prachtige bestemmingen in Marsabit National Reserve en Kenia