Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Mount Kulal Biosphere Reserve

•    Oppervlakte: 6960 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Marsabit
•    Beste bezoektijd: buiten de regenseizoenen
•    Diersoorten o.a.: giraffes, zebra’s, olifanten, leeuwen en jachtluipaarden
•    Vogels: meer dan 350 soorten
•    Landschap: zeer gevarieerd berglandschap
•    Verblijfsmogelijkheden: geen
•    Bijzonderheden: een uitstapje voor geoefende bergwandelaars
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi volgt u de A2 noordwaarts tot Marsabit. Van daaruit kunt u met een omweg via de C82 en de C77 het park bereiken, maar het is eenvoudiger, vooropgesteld dat u gebruikmaakt van een 4WD, via Kargi en door de Karoli woestijn rechtstreeks naar het park te rijden. Een alternatief is het volgen van de A2 tot even voorbij Samburu en dan linksaf de C79 en de C78 op te rijden naar Maralel. Van daaruit gaat u via de C77 noordwaarts waarna u, na een spectaculaire tocht door bergachtig gebied en de Kibrot Pas de zuidzijde van Lake Turkana bereikt. Voor dit alternatief is een 4WD onmisbaar.

Algemene informatie

Onderzoekingen hebben uitgewezen dat het gebied 10 tot 12 duizend jaar geleden al bewoond moet zijn geweest. Het Mount Kulal biosfeergebied is een van de vier aangewezen biosfeergebieden in Kenia. Het is zeer divers in flora en fauna, maar het wordt nauwelijks bezocht. Binnen het gebied bevindt zich een tweetal uitgedoofde vulkanen, de Teleki en Mount Kulal. Het is ook zeker niet aan te raden om er alleen op uit te trekken. Vanuit Marsabit zijn wel tochten mogelijk, maar ook vanuit het aan Lake Turkana gelegen Loiyangalani en de El Moro Lodge, vindt u zeker mogelijkheden. De prijs zal tamelijk hoog liggen. Natuurlijk wilt u de top van Mount Kulal op 2295 meter bereiken, althans zo dicht mogelijk benaderen. Voor geoefende bergwandelaars is dat niet zo moeilijk en u kunt een gedeelte van het traject met een auto (4WD) afleggen. Uw inspanningen worden beloond met een adembenemend uitzicht op Lake Turkana.

Flora en fauna

De mensen trokken duizenden jaren geleden reeds weg, flora en fauna hielden stand. En hoe! Binnen het biosfeergebied vindt u moerasachtige streken, woestijnen, acaciabossen, oerwoud en steppen. Ook de dieren die er leven zijn, mede daardoor, van zeer uiteenlopende soorten. U vindt er olifanten, maar ook de kleinste antilopensoort: de dikdik. De gerenoek (girafgazelle) en de grote koedoe leven in hetzelfde gebied als de zwarte neushoorn, de jachtluipaard en de leeuw. Door de aanwezigheid van water zult u ongetwijfeld ook krokodillen aantreffen. In de bossen en in de moerasachtige gebieden vindt u vele vogelsoorten en op het land is het zeer goed mogelijk dat u oog in oog komt te staan met struisvogels.

10 prachtige bestemmingen in Mount Kulal Biosphere Reserve en Kenia