Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Moyale

Nog eens 250 kilometer naar het noorden ligt, op de grens met Ethiopië, Moyale. Het ligt aan beide zijden van de grens. De doorgang naar het buurland is slechts op bepaalde uren van de dag mogelijk, doorgaans tussen 08.00 en 16.00 uur. Op zon- en feestdagen is de grensovergang de gehele dag gesloten. Het is mogelijk om uw vervoer in Kenia te laten staan en te overnachten in Ethiopië. Die optie is zeer te overwegen, de voorzieningen aan de noordzijde van de grens zijn beter. Houd er echter rekening mee dat u een visum nodig heeft, u kunt deze bij de grenspost kopen.

Moyale is nog nauwelijks uit z’n isolement, basisvoorzieningen zoals elektriciteit ontbreken nog op de meeste plaatsen, het is er stoffig en heet, de dagtemperaturen lopen vrijwel altijd op tot boven de 30 ºC. Toch heeft de stad alles wat u van een grensplaatsje mag verwachten, er is een postkantoor en een bank, u kunt er brandstof innemen en de meest noodzakelijke boodschappen doen.

Als u besluit er te overnachten let er dan op dat u een guesthouse kiest dat op traditionele wijze gebouwd is. De huizen met de daken van golfplaat zien er weliswaar beter uit, de temperatuur is er aanmerkelijk hoger. De traditioneel gebouwde woningen zijn zowel overdag als ’s nachts veel koeler.

Onderdak

U kunt aan beide zijden van de grens overnachten. Doordat de grensovergang slechts op een deel van de dag geopend is, houdt men er rekening mee dat voorbijgangers ‘stranden’. Er zijn daardoor diverse hotels en guesthouses.

Er zijn betrekkelijk weinig mogelijkheden om de terugreis anders te maken dan de heenreis. U zult in elk geval terug moeten naar Marsabit. Daar heeft u de mogelijkheid om via de A2 verder terug te rijden tot aan de afslag met de C79 en dan richting Maralal de provincie Rift Valley in te rijden. U kunt ook vanuit Marsabit kiezen voor de noordelijke route via de C77. Deze brengt u via North Horr bij Loiyangalani. Vandaar kunt u zuidwaarts naar Maralal rijden.

10 prachtige bestemmingen in Moyale en Kenia