Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Ol Doinyo Sabuk National Park

•    Oppervlakte: 20 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Thika
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: bavianen, bosbokken en impala’s
•    Vogels: meer dan 350 soorten
•    Landschap: bergachtig en waterrijk
•    Verblijfsmogelijkheden: kampeerplaats
•    Bijzonderheden: een prachtige dagtrip vanuit Nairobi
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Vanuit Nairobi volgt u de A2 naar het noorden, waarna u bij Thika rechtsaf de A3 opgaat. Na ongeveer 30 kilometer ligt het park aan uw rechterhand.

Algemene informatie

Het park ligt op slechts 65 kilometer van Nairobi en het leent zich bij uitstek als dagtrip vanuit die plaats. De natuur is spectaculair te noemen en de vele watervallen in de rivier Athi maken een verblijf in het park bijzonder aantrekkelijk. Het is een van de weinige plaatsen waar u zowel uitzicht heeft op Mount Kenya als op de Kilimanjaro. Vrijwel overal in het park kunt u zonder gevaar (bescherm u echter tegen slangen en mieren) uw auto verlaten om in de door u gekozen omgeving te wandelen. Het landschap doet een beetje vreemd aan. In een gebied dat vrijwel vlak is steekt plotseling een berg uit die tot een hoogte reikt van 2145 meter.

Het park is naar die geweldige hobbel genoemd. ‘Ol Doinyo Sabuk’ betekent ‘grote berg’ volgens de taal van de Maasai. Het andere volk dat zich in de omgeving ophoudt, de Kikuyu, noemt de berg ‘Kea-Njahe’ ofwel ‘berg van de overvloedige regens’. Het is mogelijk om de berg te ‘beklimmen’ met uw auto, vooropgesteld dat u met een 4WD kwam. Met elk ander type auto is het park gemakkelijk te bereiken en ook de wegen in het park zijn goed begaanbaar (de tijden van ‘overvloedige regenval’ even niet meegerekend).

De geschiedenis van het park is onlosmakelijk verbonden met de namen van Sir William Mortrop McMillan en zijn vrouw Lady Lucie. Hij was van Schotse komaf maar opgegroeid in St. Louis in Missouri. Het echtpaar kwam in 1901 naar Kenia en bouwde in dit gebied de Juja Farm, nog steeds een geliefde locatie voor filmproducenten. In 1911 trad hij er op als gastheer tijdens een safari van president Roosevelt. Hij stond bekend als filantroop en dankzij zijn steun kwam er veel tot stand in Kenia. Zo schonk hij bijvoorbeeld de (Mc.Millan) bibliotheek aan de stad Nairobi. Het echtpaar ligt begraven nabij het hoogste punt van het park.

Flora en fauna

Vooral tijdens het regenseizoen zijn de 14 watervallen die in de rivier Athi voorkomen een attractie van de eerste orde. Maar ook de flora is, dankzij de aanwezigheid van het vele water bijzonder rijk en geschakeerd. In het park huizen diverse apensoorten waaronder de colobus en de baviaan, alsmede vele antilopensoorten zoals de duiker, de impala en de bosbok.

Accommodatie In het park bevindt zich een kampeerplaats, voorraden meenemen uit Thika.

10 prachtige bestemmingen in Ol Doinyo Sabuk National Park en Kenia