Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Shaba National Reserve

•    Oppervlakte: 239 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Isiolo
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: jachtluipaarden, leeuwen, klipspringers
•    Vogels: bijna 400 soorten
•    Landschap: heuvelachtig bos- en watergebied, enkele ‘kopjes’
•    Verblijfsmogelijkheden: een lodge in Shaba N.R. en drie lodges in Samburu N.R.
•    Bijzonderheden: wordt meestal bezocht in combinatie met Samburu N.R. en Buffalo Springs N.R.
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het reservaat ligt op bijna 350 kilometer ten noorden van Nairobi en is eenvoudig bereikbaar via de A2. Er zijn enkele landingsstrips voor kleine vliegtuigen in de directe omgeving. Direct voor Archer’s Post gaat u rechtsaf naar het reservaat, de beide andere reservaten liggen aan de linkerzijde van de A2.

Algemene informatie

Het Shaba N.R. is het grootste van de drie reservaten die u ten noorden van Isiolo kunt bezoeken. Shaba is ook het minst toegankelijk, zeker in de regentijd heeft u hier een 4WD nodig. Het reservaat wordt doorsneden door de rivier Ewaso Ngiro die medeverantwoordelijk is voor het rijke dieren- en vogelleven. Opmerkelijk zijn de ‘kopjes’ in het landschap, als het ware op elkaar gestapelde grote keien, een ideaal leefgebied derhalve voor de jachtluipaard. In het reservaat bevindt zich een monument ter nagedachtenis aan Joy Adamson, de vrouw die in dit gedeelte van de wereld veel deed ter bescherming van het wild en onder andere bekend werd door de documentairefilm ‘Born free’ die op haar boek is gebaseerd. Zij was het ook die in dit reservaat de met verdwijnen bedreigde jachtluipaarden met succes in het wild terugbracht. In 1980 werd ze door stropers om het leven gebracht.

Het totale gebied is van uitzonderlijke schoonheid en variëteit, zowel op het gebied van het wildleven als landschappelijk. Toeristen komen er minder vaak dan in de beide andere reservaten, maar dat heeft met de toegankelijkheid te maken. Toch is het niet eenvoudig om als particulier aan een onderdakadres te komen of zelfs maar aan een kampeerplaats. Via een touroperator lukt dit altijd. Houd er rekening mee dat de verblijfs- en overnachtingsprijzen tot boven de USD 200 per kamer kunnen oplopen. De hoogte van de prijzen is mede afhankelijk van het seizoen. Een alternatief wordt gevormd door een verblijf in Isiolo.

Flora en fauna

De grote verscheidenheid aan landschappelijk schoon en de aanwezigheid van rivieren en moerassen maken het mogelijk om vele diersoorten te observeren. Ook vogelliefhebbers komen enthousiast terug uit dit gebied. U ontmoet, als het even meezit, cheeta’s (let vooral op de kopjes), leeuwen, (jacht)luipaarden, giraffes, zebra’s, tal van antilopensoorten (w.o. de tamelijk zeldzame en zeer schuwe klipspringer en de kleine dikdik), wrattenzwijnen, nijlpaarden en krokodillen. Als u in de Shaba Sarova Lodge verblijft dient u op uw bezittingen te letten, voordat u er erg in heeft is uw eigendom overgegaan in de handen van een van de vele apen die rond de lodge, bijna handtam aanwezig zijn.

10 prachtige bestemmingen in Shaba National Reserve en Kenia