Oost-Kenia (provincie Eastern)

Swipe

Sibiloi National Park

•    Oppervlakte: 1570 km2
•    Provincie: Eastern
•    Te bereiken vanuit/via: Loiyangalani
•    Beste bezoektijd: het gehele jaar
•    Diersoorten o.a.: leeuwen, zebra’s, jachtluipaarden en krokodillen
•    Vogels: meer dan 350 soorten
•    Landschap: grote grasvlakten afgewisseld met wat bos en palmbomen, woestijn
•    Verblijfsmogelijkheden: drie kampeerplaatsen
•    Bijzonderheden: archeologische vindplaatsen
•    Inlichtingen: Ga naar www.tourism.go.ke/ministry.nsf, waar u alle informatie vindt over parken en reservaten, alsmede een directe link naar de site van Kenya Wildlife Services.

Bereikbaarheid

Het park is alleen met een 4WD te bereiken, het ligt ongeveer 800 kilometer ten noorden van Nairobi aan de oostelijke oever van Lake Turkana. Via de A104 noordwaarts bereikt men Nakuru. Vandaar brengt de B5 u in Nyahururu, vanwaar u via de C77 verder noordwaarts trekt tot aan North Horr. Vandaar gaat u in westelijke richting over een niet benoemde weg naar Gajos en Derati. Op ongeveer 40 kilometer ten noorden van Loiyangalani kan men ook naar links in de richting van Gajos waardoor een stuk wordt afgesneden. Informeer naar de berijdbaarheid van de wegen! Nabij het park is een tweetal landingsstrips die onder alle weersomstandigheden gebruikt kunnen worden. Een alternatief is om via de A2 tot aan Marsabit te rijden vanwaar u via de C71 North Horr kunt bereiken.

Algemene informatie

Het park vormt een bestuurlijk geheel met de in het Lake Turkana gelegen Central Island N.P. en het South Island N.P.. Het aan de oever van Lake Turkana gelegen park is vooral belangrijk vanwege de historische vondsten en vroeger viel het dan ook onder verantwoordelijkheid van het Nationaal Museum in Nairobi. Het was op deze plaats waar dr. Richard Leakey in de jaren zestig van de 20e eeuw sporen van de vroegste mensheid aantrof. Er werden meer dan 160 fossielen gevonden van de vroegste mensheid, zowel van de homo habilis als van de homo erectus, waarmee werd aangetoond dat op deze plaats al meer dan 3 miljoen jaar geleden (voorlopers van de huidige) mensen leefden. Het Koobi Fora paleontologisch gebied staat bekend als ‘Cradle of Mankind’, ‘de wieg van de mensheid’.

Behalve de fossiele resten van mensen werden ook nog eens duizenden fossielen aangetroffen van dieren. De belangrijkste vondsten betroffen een krokodilachtige van bijna 13 meter lang en een voorvader van de huidige olifanten waarvan de slagtanden uit massief ivoor bestonden. Beide fossielen worden getaxeerd op een leeftijd van 1,5 miljoen jaren. Ook mensen die er leefden in het stenen tijdperk hebben massaal sporen achtergelaten. De belangrijkste vindplaatsen zijn toegankelijk gemaakt voor de bezoekers. De geschiedenis van de mensheid en het bestaan van voorhistorische dieren zijn niet de enige belangrijke zaken binnen de grenzen van het park. Men kan er nagaan hoe de omgeving van Lake Turkana er zo’n 3 miljoen jaar geleden moet hebben uitgezien en het lijkt erop dat het er toen aanmerkelijk beter toeven was. Maar ja, er waren in die tijd nog geen mensen die ervan konden genieten. Het is een ongelofelijke ervaring om, staande op de dorre vlakte en slechts omgeven door vulkanisch gesteente dit allemaal tot zich te laten doordringen.

Flora en fauna

Het landschap wordt gedomineerd door Mount Sibiloi en het is een weinig aantrekkelijke plaats om lang te verblijven. De vele open vlaktes waren vroeger bebost, als er nu nog wat grassen groeien dan heeft men het belangrijkste gedeelte van de flora wel gehad. Uiteraard met uitzondering van het gebied dat onder de directe invloedssfeer van Lake Turkana valt. Er is ook genoeg wild te vinden, de uitgestrekte vlaktes lenen zich bij uitstek als jachtgebied voor leeuwen en jachtluipaarden. U vindt er tal van antilopensoorten zoals spiesbokken, kleine koedoes, hartenbeesten en gazellen. Voor vogelliefhebbers is een verblijf aan de kust zeer aan te bevelen en ook de hengelsportliefhebbers kunnen er hun hart ophalen. Er zijn mogelijkheden om de hengelsport op het meer te beoefenen waarin zich ruim 60 verschillende vissoorten bevinden met de nijlbaars als grootste vangstmogelijkheid.

Accommodatie

Nabij het hoofdkwartier van het park in Allia Bay bevinden zich drie kampeerplaatsen. Er zijn weinig voorzieningen.

10 prachtige bestemmingen in Sibiloi National Park en Kenia